Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,втора година се отоплявам на въглища,ни съм зависим от тяхната чистота-има ли малко прах и започва само да тлее.Принуждавам се да ги пресявам един вид.Когато е само на бучки гори перфектно,поддържа ли градусите и тн,но има ли лопатка прах,вдига първия път градусите,притваря и до тука.Започва само да тлее,градусите падат и така.Някакви съвети или да сменявам вида на горивото....
naskov - майстор
Монтаж на вентилатор.
fbr - майстор
Прах не слагай в котела, пълни кофите с вила, щото и да сложиш вентилатор, праха ще се качи в кюнците и комина. Оставащия прах се налага да се уедри по някакъв начин. Миналата година имах останал гипс, смесих го с него и го разстлах на тънко да се втвърди. После с кирката на буци и бухам в котела.
nokoniko - специалист
nakata1975 написа:
Здравейте,втора година се отоплявам на въглища,ни съм зависим от тяхната чистота-има ли малко прах и започва само да тлее.Принуждавам се да ги пресявам един вид.Когато е само на бучки гори перфектно,поддържа ли градусите и тн,но има ли лопатка прах,вдига първия път градусите,притваря и до тука.Започва само да тлее,градусите падат и така.Някакви съвети или да сменявам вида на горивото....
Намокряй с вода въглищата заедно с прахта и така влажни ги слагай в котела. Така съм правил около 4 години и всичко изгаряше на 100 процента. Взимах кофа с вода и директно я изсипвах върху въглищата. След това си зареждах котела с влажните въглища и пепел, слагах отгоре няколко сухи бучки и с горно палене я палех. Изгаряше всичко и гори перфектно.
lz2skt - специалист
Какъв е котела и какви въглища гори ? Пепелта бъркаш с отработено масло и слагаш по някоя лопатка върху разгорелите се въглища.Едно време така правех като се топлих с брикети
Едно време, мой познат, не ползваше кенефа да източи бирата.
Твърдеше, че така било по топло.
И на мене ми беше по удобно да му пикая на въглищата, докато са крием от жените в котелното.
fbr - майстор
Абе сигурно и за мезето е ползвал котелното, ама не казваш. Хем по топло, хем загубите на минимум.
fbr написа:
Абе сигурно и за мезето е ползвал котелното, ама не казваш. Хем по топло, хем загубите на минимум.
Разкрити сме, групата са разпръсква.

...а по темата, кой в каквото вярва, важното да е доволен
lz2skt - специалист
Единственият ефект от мокренето на въглищата или поне това,което съм чел по руските форуми е частичното предотвратяване на образуването на шлака(спичане).Обикновено се ползва при нискокачествени въглища и определена енергия отива за изпаряването на водата....
payov - специалист
Здравейте,прочетах тук за твоя проблем с въглищата и реших да ти кажа аз как ги изгарям . От 94г. се отоплявам на въглища и съм се сблъсквал с какви ли не ситоации. Незнам какво горене използваш /долно или горно/. Аз зареждам моя котел на горно горене и когато се появи този проблем /много ситни въглища или с много прах / поставям вертикално едно дърво по средата на скарата, след това изсипвам въглища около дървото колкото да се покрие скарата , после изсипвам ситното и праха най отгоре дървените разпалки и в къщи е жега. Ако изкаш направи си проба , моя котел е правен /нестандартен/, дано да съм ти бил полезен .

Тема "котел на въглища" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: