Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Vectra - специалист
Здравейте колеги :)
Направих си температурен мониторинг на газовия котел. Резултатите обаче ме оздачиха малко и затова се допитвам до вас за разчитане на данните. Основно ме интересува дали котела работи на on/off или влиза в модулация. Това на графиката много ми прилича на модулация, ама разбирам от тоци, не от котли и затова питам :-D
Модела на котела е Immergas Vitrix TT 12kW, едноконтурен.
Малко разяснения по графиката
Там, където на графиката Т на изходящята вода изпреварва входящата, е когато обръща да топли бойлера ( ако може някой да ми обясни защо :? )
Където влажността рязко спада, правим проветрение на стаята.
Ето и "кардиограмата" на котлето:[img]
Прикачен файл:
Capture.PNG
Capture.PNG (61.77 KиБ) Видяна 1688 пъти
[/img]
Благодаря!
idealist - специалист
БГВ-то е с приоритет пред отоплението, ако изрично не си задал времеви интервали за топлене на бойлера.
Vectra - специалист
idealist написа:
БГВ-то е с приоритет пред отоплението, ако изрично не си задал времеви интервали за топлене на бойлера.
Не си ми разбрал въпроса, колега. Това го знам. Въпроса беше защо температурата на входащата вода се вдига толкова много за сметка на изходящата. Хайде, изходящата пада, защото котела топли БГВ-то...ама изходящата?
preslav - майстор
Аз леко се обърках (за да не кажа напълно) - на кое се мери температурата, коя е изходяща и коя входяща, на котела, на отоплителя (било той радиатор или бойлер). Въпросът за мен беше дали котелът работи в on/off режим или модулира. Посочената графика показва, че температурата в стаите е относително постоянна (дори в момента на проветряването), тогава какво значение има дали котелът модулира или е вкл./изкл.?
Какъв е по-точно въпроса или какво е притеснението???
Ако целта на автора е да покаже, че има Дейта Логър е друг въпрос - аз нямам, но ми е все тая, или ти е комфортно, или ти е дис..., всичко останало е въпрос на манги, гевезелък, ефелък и т.н.
Какъв е въпросът???
Rumen72 - специалист
Тъй като гледам , имам чувството, че бойлера ти е и на котел и на ток едновременно, също така имам и чувството, че от време на време си дозатопляш парното на ток, ама това не пречи, тъкмо ще арчиш по малко газ :)
idealist - специалист
Vectra написа:
.... Въпроса беше защо температурата на входащата вода се вдига толкова много за сметка на изходящата. Хайде, изходящата пада, защото котела топли БГВ-то...ама изходящата?
Аз ли нещо "не вдявам" ? :?
Ако "входящата" е връщащата вода то по пътя и нещо я подгрява допълнително.
Vectra - специалист
Извинявам се за недобре структурирания въпрос. ](*,)
Всъщност въпросите са два - съществен и несъществен. Съществения, както Preslav предположи, е дали котела е в режим on/off или модулира. Защото сега може да ми е кофортно, ама като дойде накрая сметката за газ... Четох някъде, че ако котела е преоразмерен и работи на on/off харчи повече газ. Та това ми е притеснението и затова си направих дейталогера, не от гевезалък. Втория, несъществен въпрос, е защо се вдига температурата на входящата вода, когато обръща на БГВ. Там нямам притеснения, просто ми е любопитно. Предполагам двата входа (БГВ и радиатори) вътре в котела имат някаква връзка и тъй като зададената температура на БГВ е доста по-висока, по някакъв начин се отразява на датчика и го "лъже".
Сега малко пояснения:
-двата датчика са закачени точно под котела на двете тръби към и от радиаторите (червен -> , син <- )
-датчика за температура/влажност на стаята е на около метър от котела
-бойлера НЕ Е включен към тока
Благодаря :)
gnt69 - майстор
Vectra написа:
Извинявам се за недобре структурирания въпрос. ](*,)
Защото сега може да ми е кофортно, ама като дойде накрая сметката за газ..
Благодаря :)
Ами върви до газомера и виж какво пише. После виждаш какво си платил и какво е останало за плащане делиш на дните от последното плащане и ти се изясва много ли харчи или малко. Ако не те мързи утре пак засичаш и виждаш за ден при днешните температури какво е изхарчило. И ние си броим чувалите с пелети. Най важното е да е топло и да е доволно домочадието. :partyman:
Vectra - специалист
gnt69 написа:
Най важното е да е топло и да е доволно домочадието. :partyman:
:2thumbs: Тук съм абсолютно съгласен с теб! Досега бях на климатици в неизолирана панелка ..
Искам да подбера оптималната комбинация на темп. на котела, положение на главите и комбинация радиатори/конвектор така че хем да ми е комфортно, хем да плащам по-малко. Затова ми е важно да мога правилно да разчитам графиките.. :partyman:
preslav - майстор
Ако дадеш и малко подробности как е изградена системата ти (наличие на термоглави, стайни термостати, трипътници, степени на помпата, връзка към бойлера и т.н.) предполагам ще се включат повече хора. Според мен, в сегашното топло време, котелът ти неминуемо ще се държи като преоразмерен т.е. вероятността да мине във вкл./изкл. е много голяма - направи същия експеримент когато хване як студ за няколко дена и тогава сравни графиките. Опитай се да си поиграеш и с времената на отчетите, примерно направи засечка за по-кратък период, но с по-чести записи - тогава би трябвало графиката да се разтегли и да е по-ясно какво се случва.
Не ми е ясно как е свързан бойлера и защо се получава това разминаване - нещо не ми е нормално, но ти можеш да разкажеш по-подробно.

Тема "Разчитане на температурна диаграма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: