Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички,
От скоро имаме пелетен котел и сега го разучаваме.
След известна борба с настройките за време на подаване и време между две подавания на пелети, успяхме да направим топло в къщи. Не знам обаче дали пламъка гори оптимално. Това, което ми се струва в момента, е че, вентилатора духа силно (няма система за регулиране оборотите на вентилатора), и няма ефективен топлообмен (топлото излита нагоре в комина). Прилагам една снимка, с молба за съвет дали този пламък е ОК или не. Друго, което ме навежда на мисълта, че въздушния поток е силен, е голямото количество пепел, което се събира на горната лавица, при водната риза. Аз очаквам тази пепел да е долу в тавичката, а не горе. Прилагам и една снимка. Моля за съвет. Опитах се да приложа и кратко клипче на пламъка, но системата не ми позволява. Ако ще ви даде допълнителна информация, мога да го пратя по електронната поща 1.4 Mb, само да има кой да помогне. :?

Прикачен файл

pepel gore.jpg
Снимка на пепелта, която се събира горе при водната риза
pepel gore.jpg (17.33 KиБ) Видяна 7804 пъти

Прикачен файл

plamyk snimka.jpg
Снимка на пламъка
plamyk snimka.jpg (17.76 KиБ) Видяна 7804 пъти
Последна промяна от stanislavd на пон дек 09, 2013 10:45 am, променено общо 1 път.
Като допълнение, по време на изпитанията и настройките, имаше неприятна и опасна случка. По-малко количество на подаване на пелети доведе до навлизане на пламъка в шнека, и накрая до бункера. Системата няма защита в това отношение, нито детектор за пламък и вентилатора си работеше нон стоп. По този начин, горенето продължи в бункера, разбира се много бавно, поради малкото въздух от вентилатора. Това обаче предизвиква пушене, и то сериозно и опасно. Което ме кара да си купя детектор за дим. Дали би се случило пак, с тези настройки, които вече две седмици показват, че работят? Ако не, бих могъл да поставя два датчика на температура, както съм нарисувал на снимката. Първият (датчик 1) ще включва подаване на гориво, ако се повиши температурата му, т.е. огъня е тръгнал към шнека. Вторият датчик 2, ако е преодолян датчик 1 поради повреда или нещо друго, направо ще изключва вентилатора, за да не продължи горенето в бункера. Какво бихте ме посъветвали за това.
Благодаря предварително.

Прикачен файл

shnek.jpg
shnek.jpg (21.46 KиБ) Видяна 7799 пъти
tokbatak - специалист
Това с датчиците не е лошо като идея. Щом можеш да монтираш датцици за температура значи си техничар човек. Защо не си направиш и регулиране на оборотите на вентилатора! По принцип повечето въздух не вреди на правилното горене но ти изкарва топлото по бързо през комина.
Добре е да помислиш за изменения в начина на подаване на въздух в горивната камера - така че да ограничиш до минимум възможността за обратен огън. Въздушната струя не трябва в никакъв случай да може да отива по посока на резервоара - дори и 1 процент от нея.

Относно пламъка - доста трудно някой ще ти даде съвет по клипче или снимка. Аз се занимавам с фотография като хоби - огън трудно се снима 1:1 с действителността! :)
Благодаря за съветите.
Относно въздушната струя към бункера, не виждам там какво може да се направи, конструктивно е така. Гледам, че има системи със два шнека, разделени, и май по този начин елиминират възможността огъня да се пренесе към бункера, но ни е сме с по-евтино решение :)
Както се казва, винаги някой може да направи нещо малко по-зле и малко по-евтино, избора си е наш.
Иначе, бих казал че бункера и шнека са изолирани и не пропускат въздух навън, та не се сещам как успява да стигне въздух от вентилатора до там.

Пламък да, трудно се снима, но можеш да се ориентираш по искрите които хвърчат нагоре като луди.
За регулатора на въздушния поток, не знам дали да го направя пасивен или активен, в смисъл да го връткам с копче за оборотите, или да взима някакво инфо - температура на пламъка, ламбда сонда, или нещо друго...
filmatoplo - майстор
Каква е марката на котела , нещо турско ли е . :? , котел и горелка комплект ли са .
Radoslaw - специалист
stanislavd написа:
Благодаря за съветите.
Относно въздушната струя към бункера, не виждам там какво може да се направи, конструктивно е така. Гледам, че има системи със два шнека, разделени, и май по този начин елиминират възможността огъня да се пренесе към бункера, но ни е сме с по-евтино решение :)
Както се казва, винаги някой може да направи нещо малко по-зле и малко по-евтино, избора си е наш.
Иначе, бих казал че бункера и шнека са изолирани и не пропускат въздух навън, та не се сещам как успява да стигне въздух от вентилатора до там.

Пламък да, трудно се снима, но можеш да се ориентираш по искрите които хвърчат нагоре като луди.
За регулатора на въздушния поток, не знам дали да го направя пасивен или активен, в смисъл да го връткам с копче за оборотите, или да взима някакво инфо - температура на пламъка, ламбда сонда, или нещо друго...

Здравей.доколкото разбирам ,котела ти е турски.Абсурд е такава система да няма реглаж на вентилатора.ако няма си спомням за вица евтиното си е евтино.всички такивая системи задължително имат датчик против обратно горене ,ако недай си боже тръгне,обратен огън,те включват шнека и горивото просто го задушава ,ако все пак не успее,просто се иссиппва една туба с вода,която гаси пламъка.Рядко но наистина ,понякога се получава.а за пламъка ,трябва да ти бъде по голям,горелката трябва да бъде изпълнена и да гори в горния си край.
Здравейте на всички,

Благодаря за отговорите до тук, мисията продължава :)
Понеже ме заинтригувахте за котела (не съм го купувал аз), огледах - мотора и вентилатора са турско производство, което ме навява на мисълта, че целия е турско производство, а може и само тези части да са, а да е изработен тук. Марка няма написана.
Сега поставих тиристорно управление на вентилатора, което се оказа несполучливо - след като намаля оборотите, при следващо спиране и пускане на вентилатора, той не може да развърти. Затова решение 2 моментно - ограничен приток на въздух отвън. Сега следя системата и утре ще докладвам :)

Още една еретична мисъл - кое е по добре: вентилатора духа в края на шнека и въздуха преминава през пелетите, или въздуха се движи по друг въздухопровод и контактува с пелетите на върха на пепелника ? При нашия котел мисля, че духа в шнека директно... Мисля, че ако е отделен въздуховод, ще е по-безопасно, но вероятно и конструктивно по-скъпо за изпълнение.
Radoslaw - специалист
stanislavd написа:
Здравейте на всички,

Благодаря за отговорите до тук, мисията продължава :)
Понеже ме заинтригувахте за котела (не съм го купувал аз), огледах - мотора и вентилатора са турско производство, което ме навява на мисълта, че целия е турско производство, а може и само тези части да са, а да е изработен тук. Марка няма написана.
Сега поставих тиристорно управление на вентилатора, което се оказа несполучливо - след като намаля оборотите, при следващо спиране и пускане на вентилатора, той не може да развърти. Затова решение 2 моментно - ограничен приток на въздух отвън. Сега следя системата и утре ще докладвам :)

Още една еретична мисъл - кое е по добре: вентилатора духа в края на шнека и въздуха преминава през пелетите, или въздуха се движи по друг въздухопровод и контактува с пелетите на върха на пепелника ? При нашия котел мисля, че духа в шнека директно... Мисля, че ако е отделен въздуховод, ще е по-безопасно, но вероятно и конструктивно по-скъпо за изпълнение.
извинявай ,написах ти писмо но интернета ми се срина ,просто н еми с епише отновоако имаш въпроси питай
Radoslaw написа:

извинявай ,написах ти писмо но интернета ми се срина ,просто н еми с епише отновоако имаш въпроси питай
Съжалявам, че така се е получило. Сигурно ще имам много въпроси, все още съм новобранец с това котле.
Сега наблюдавам горенето, по-бавно е и ми се наложи да намаля подаването. Котела загрява струва ми се малко по-бавно, не меря време, а и трябва да съобразя външната температура.
Прави ми впечатление, че тръбите към комина са по-студени :)

Бих казал, че до този момент ми идват следните мисли:
1. котле си заслужава, ако имате малко на брой радиатори (понеже позволява висока температура на топлоносителя), или ви липсва сериозно подово с течен носител на топлина, иначе по-добре е термопомпа.
2. Ако можете да си построите сами къща, намалете площта и инвестирайте сериозно в топло изолация - ще ви се върне :)

Скоро ще пиша как е консумацията на пелети и генерацията на топло :)
Radoslaw - специалист
stanislavd написа:
Radoslaw написа:

Съжалявам, че така се е получило. Сигурно ще имам много въпроси, все още съм новобранец с това котле.
Сега наблюдавам горенето, по-бавно е и ми се наложи да намаля подаването. Котела загрява струва ми се малко по-бавно, не меря време, а и трябва да съобразя външната температура.
Прави ми впечатление, че тръбите към комина са по-студени :)

Бих казал, че до този момент ми идват следните мисли:
1. котле си заслужава, ако имате малко на брой радиатори (понеже позволява висока температура на топлоносителя), или ви липсва сериозно подово с течен носител на топлина, иначе по-добре е термопомпа.
2. Ако можете да си построите сами къща, намалете площта и инвестирайте сериозно в топло изолация - ще ви се върне :)

Скоро ще пиша как е консумацията на пелети и генерацията на топло :)

Виж,тези неща с топлоизолациите и прозорците са ясни на всеки.Би трябвало с този котел да си фурия ,още повече на пелети.трябва да можеш да гориш и въглища и чипс и стърготини не само пелети.Нещо с контролера не ми е ясно.оттам би трябвало да можеш да контролираш вси1ко и вентилатор и време за подаване на гориво и паузата между подаваниятаТоест ,ако дадеш по големи стойности би трябвало да загрееш котела за нула време.Ако не е така просто някой друг път ще ти раскажа вица за евтиното,бях ти го написал в писмото но не можах да ти го пратя ,нали ти казах интернета се срина ,сега не ми с епише наново.

Тема "Как определяте силата на пламъка пелетен котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: