• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bedamusa - специалист
Здравейте, имам нужда от помощ при изчисление на радиатори за отопление, става на въпрос за къща със сменена дограма и частично на места с вътрешна изолация. Спрял съм се на метални радиатори с серпентина тип 22 (колебая се между български и турски), а за баните понеже мястото не позволява много волности смятам да взема алуминиеви защото мястото е малко и там виждам варианти за високи ребра. Ето и малко данни на стаите които са с средна височина 2.80:
Спалня 101 / 16 кв.м. - 2 880 вата за отопление - радиатор с размери
Кухня 201 / 12.2 кв.м. - 2 196 вата за отопление - радиатор с размери
Хол 202 / 16.8 кв.м. - 3 024 вата за отопление - радиатор с размери
Спалня 203 / 11.1 кв.м. - 1 999 вата за отопление - радиатор с размери
Баня 204 / 3.6 кв.м. - 648 вата за отопление - 2 глидера с височина
Коридор + стъпала 205 / 8.9 кв.м. - 1 602 вата за отопление -
Кухня 301 / 14.6 кв.м. - 2 628 вата за отопление - радиатор с размери
Спалня 302 / 14.4 кв.м. - 2 592 вата за отопление - радиатор с размери
Спалня 303 / 12 кв.м. - 2 160 вата за отопление - радиатор с размери
Баня 304 / 3.6 кв.м. - 648 вата за отопление - радиатор с размери
Стълбище 305 / 5.7 кв.м. - 1 026 вата за отопление - радиатор с размери
Радиаторите, ще се захранват от пелетен котел заслужава ли си да се преоразмерят за да може водата да е по ниско температурна и какво ще споделите за качеството на радиаторите? Благодаря предварително на отзовалите се.
шоп - майстор
bedamusa написа:
заслужава ли си да се преоразмерят за да може водата да е по ниско температурна

Благодаря предварително на отзовалите се.
Заслужава си!
bedamusa - специалист
шоп написа:
bedamusa написа:
заслужава ли си да се преоразмерят за да може водата да е по ниско температурна

Благодаря предварително на отзовалите се.
Заслужава си!
Би ли споделил може и на лично примерни размери за радиатори с височина 600?
LazarGanev - "Велик майстор"
bedamusa написа:
Радиаторите, ще се захранват от пелетен котел заслужава ли си да се преоразмерят за да може водата да е по ниско температурна и какво ще споделите за качеството на радиаторите? Благодаря предварително на отзовалите се.
Много зависи какво човек влага в понятието "преоразмерени". Специално за пелетен котел бих казал, че преоразмеряването не само, че няма смисъл, ами е вредно! После почват оплаквания от кондензи, нагари и т.н. При котел на твърдо гориво, какъвто е пелетния трябва много да се внимава за правилно оразмеряване на радиаторите - нито повече, нито по-малко!
bedamusa, едвали някой ще ти сметне или осмели да даде ''размери''. Мен ме домързя моите да смятам. Всъщност, сметнах на една стая, добавих 50% преоразмеряване, а останалите по коефицент, с малки вариации нагоре-надолу или на око.
Така го направих, защото имах идея, че топлото ми ще минава през буфер. Оказа се ''Lucky Strike'' щото газта идва на нашта улица, а преоразмерените радиатори и буфера с трите серпентини много ще си паснат с едно газово котле в кондензен режим.
Пелетарника трябва да работи поне на 60 градуса. А колко ще е възвратната? А конденза пролет и есен? А колко киловата котела? Ако е точен за преходните сезони, в големия студ няма да стига. Обратното е по лошо.
Извода- гуем.....компромис и за твоя сметка.
Ако смяташ, че може след време да преминеш на газ или термопомпа, преоразмерявай, но добави парички за буфер, втора помпа.......Няма да са малко. Иначе смятай добре, но преди това чети! Никой нищо не дава на готово.
andy_forresite - майстор
Спалня 101 / 16 кв.м. - 2 880 вата за отопление - радиатор с размери 600/1400
Кухня 201 / 12.2 кв.м. - 2 196 вата за отопление - радиатор с размери 600/1000
Хол 202 / 16.8 кв.м. - 3 024 вата за отопление - радиатор с размери 600/1600. Тук идва 600/1400, но според мен се малнее за хола.
Спалня 203 / 11.1 кв.м. - 1 999 вата за отопление - радиатор с размери 600/1000
Баня 204 / 3.6 кв.м. - 648 вата за отопление - 2 глидера с височина - 4 глидера х 600 мм
Коридор + стъпала 205 / 8.9 кв.м. - 1 602 вата за отопление - 600/600
Кухня 301 / 14.6 кв.м. - 2 628 вата за отопление - радиатор с размери 600/1400
Спалня 302 / 14.4 кв.м. - 2 592 вата за отопление - радиатор с размери 600/1200
Спалня 303 / 12 кв.м. - 2 160 вата за отопление - радиатор с размери 600/1000
Баня 304 / 3.6 кв.м. - 648 вата за отопление - радиатор с размери - като № 204
Стълбище 305 / 5.7 кв.м. - 1 026 вата за отопление - радиатор с размери - 5-6 ребра на 600 мм
Общо към 23 kw.
Аз съм с турски панелни на две години. Радиаторите стават. Щом котелът не прегрява, губя доста над средното топлина и е топло, значи какъв е изводът :) Имам познати с камини на дърва и с котли, пак с турски радиатори. Те се топлят на 40-50 градуса, а аз държа 60 и нагоре, но с трипътен и термотикви. Марката, която ми попадна и казвам че стават, е Старпан.
vrangelov - специалист
Мощността на радиаторите е смятана като квадратурата на стаята е умножена по 180 W.
За съжаление обикновено няма много вярно в такива сметки.
bedamusa - специалист
Явно напипах малко крехка тема по която не се споделя много, много и с плащане пробвах, ама не ми допадна резултата ние обичаме да седим на 25-26 градуса и някак си ми се сториха малки радиаторите които ми предложиха, както ида е. Благодаря Ви за отделеното време.
Трябва да се седне, ма яко и да се смята-дебелини на стени, материал, коефицен на топлопреминаване, квадратура дограма, подове, тавани, квадратури помещения...
Първо това. После мощността на радиаторите. Накрая котлето, така, че да се справя при -10 да речем, не помня колко беше. Останалото добавяш по някакъв начин, за няколко дни.
Назад дадох насоки, Анди е посмятал,има и още няколко мнения....свят шарен. Туряш ситото и решаваш. Няма да сгрешиш с много.
bmahob - майстор
И аз бях така викнах момчето дето ще свързва парното да изчисли предварително.... но ми се видеха много малки, в дневна с кухня 34м2 два панелни 60х60см, аз сложих два по 120 :-D макар че може бие прав щото там е и камината, и така навсякъде дигнах по малко...
  • 1
  • 2

Тема "Изчисление и подбор на радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: