• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
manobg - специалист
Здравейте, прибирам се преди малко и гледам тръбата (въздуховода) на камината силно потъмнял, та чак син станал някъде по средата. Някой знае ли защо се е случило това ? До сега имаше леко пожълтяване на това място, но сега рязко се е променил цвета.

https://photos.app.goo.gl/wBzRwXOyltauvihi1
gnt69 - майстор
manobg написа:
Здравейте, прибирам се преди малко и гледам тръбата (въздуховода) на камината силно потъмнял, та чак син станал някъде по средата. Някой знае ли защо се е случило това ? До сега имаше леко пожълтяване на това място, но сега рязко се е променил цвета.

От дървата е.
zz_stefanov - майстор
Това е от висока температура. Това на стената хартиен тапет ли е че ми се вижда пожарооопасно.
manobg написа:

Съвсем до скоро е горяла лекичко, понеже беше топличко.
На посинелия участък са се натрупали отлагания- продукти от непълно горене-сажди, креозот от конденза......
Сега е студено, налага се камината да гори интензивно.
......запалили са се саждите и е посиняло от високата температура.
Сега имаш чист димоотвод.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон фев 26, 2018 11:00 pm, променено общо 1 път.
manobg - специалист
Камината е пелетна, с този въздуховод съм вече 4 години. Чудя се най-вече дали е опасно и дали да я оставям да гори без надзор както до сега или първо да го сменя. Видимо няма следи от износване на ламарината, но не знам дали да се притеснявам.
gnt69 - майстор
manobg написа:
Камината е пелетна, с този въздуховод съм вече 4 години. Чудя се най-вече дали е опасно и дали да я оставям да гори без надзор както до сега или първо да го сменя. Видимо няма следи от износване на ламарината, но не знам дали да се притеснявам.
Трябва да се чистят тръбите понякога. Трябва да се сложат и такива скоби,
Прикачен файл:
скоба.jpg
скоба.jpg (6.96 KиБ) Видяна 1712 пъти
Маха се гумения уплътнител забива се дюбел в стената, взема се шпилка с подходяща дължина и се дистанцира тръбата от стената. Иначе за посиняването не е опасно просто е посиняло. Комина е бая дълъг трябват няколко скоби да се дистанцира от стената най малко на 5-6 сантиметра, може и повече. :partyman:
Фитилчо - майстор
Преди да сложиш скобите си купи неръждаеми КЮНЦИ и не се занимават с този въздуховод...
Кой дивак е монтирал това вместо кюнец?
Rumen72 - специалист
Фитилчо написа:
Преди да сложиш скобите си купи неръждаеми КЮНЦИ и не се занимават с този въздуховод...
Кой дивак е монтирал това вместо кюнец?
Тротилчо, това не е въздуховод, иноксова гофрирана тръба за комин е, издържа до 700 град. и струва 39 лв. метъра.
manobg - специалист
Благодаря на всички, по принцип има дистанция от стената около 5см, но на снимката не се вижда. Така е от 4 години, отзад е някакъв огнеопорен гипсокатрон. Наистина може да я отдалеча още малко. Успокоих се, че не е опасно. Бях се притеснил ;)
Фитилчо - майстор
Rumen72 написа:
Фитилчо написа:
Тротилчо, това не е въздуховод, иноксова гофрирана тръба за комин е, издържа до 700 град. и струва 39 лв. метъра.
Тва е дебело.... колкото хартия. ВИждал съм го лично !
Не е ли иноксов кюнец от твърдите, не ми го фАли !
  • 1
  • 2

Тема "Посиня ми тръбата на камината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: