Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mgbagera - специалист
В главата ми се върти една идея за монтаж на външна водна риза но не е до измислено и се надявам мозъците в този прекрасен форум да изкажат своето мнение :prayer:

Първо да уточня че ще се използва само и единствено за загряване на 80л бойлер.

Печката е Прити от тези тип камина.http://www.otoplenie.eu/php_pix/statii/ ... 73ef7c.gif
Идеята ми е от външната страна на печката да навия серпентина (от гофрирана неръждавейка) която да отнема от топлината на печката :?
По принцип печката от вътре беше без тухли но после и сложихме така че не е проблем да ги премахна ако се наложи. Самата ламарина на печката е доста тънка и ако е без тухли направо се нагрява до червено. Гофрето е с малка контактна площ но пък печката си отделя и доста топлина. От вън мисля да сложа и допълнителна ламарина която да запечата гофрето между двете ламарини и да се задържа топлината между тях.

Какво е вашето мнение и дали е възможна идеята :roll:
joro_vn - специалист
Много сложно ми се вижда.
Що не и пробиеш 2 дупки отзад и да вкараш дебелостенна серпентина в горната част на камерата?
Или не серпентина, а заварени дебелостенни тръби като скара.
Филма май беше правил нещо подобно.
piron45 - майстор
Аз бих направил вместо серпентина следното. Махаш тулите от вътре и на тяхно място правиш водна риза. Може от черна ламарина, но понеже водата почернява и по добре да е от неръждавейка.
На времето /преди повече от 20г/ правих същото на една готварска печка за дърва и въглища Терма. Махнах и тухлите и сложих водна риза дебела 20мм изработена от черна рифелова ламарина/ с рифела навътре/ с дебелина 4мм. Печката се намираше в сутерена на къщата в кухнята, но от водната риза качих тръби на етажа отгоре и захраних 3бр радиатори, в трите стаи х1бр. Понеже зимата в кухнята печката гореше непрекъснато и същевременно ми се топлеше и етажа отгоре от водната риза. Ефекта беше супер. Единствено дето от черната ламарина водата почерняваше , но пък системата ми беше отворена / с разширително гърне/ с изход към канала и от време на време я промивах да няма отлагания по радиаторите.
Толкова от мен. Успех.
filmatoplo - майстор
Да в моятая печка внедрих допълнителна водна риза , точно под огнеопорните тухли , печката ми има и фурна -пада се под фурната .Онеопорните тухли ги оставих , не исках да да я изтърбушвам тотално .
шоп - майстор
mgbagera, ще работи разбира се. Няма да има проблеми. Няма да имаш нагар по серпентината и топлообмена ще е Ок. Можеш да навиеш серпентината плътно. Витка до витка. Така ще избегнеш външният ламаринен кожух.

Трябва опитно да се установи ( едва ли някой може да го сметне) каква да е дължината на серпентината и дебита през нея за да не се получи завиране на топлоносителя. Ако минеш на антифриз може да работи над 120 и нагоре градуси. Разбире са трябва да има разширителен съд.

Проблема който евентуално може да стане е при спиране на тока. Трябва и автономно захранване.

Успехи.
mgbagera - специалист
Още обмислям и казаното по горе да се постави вътрешна риза. Още се колебая между двата варианта но вероятно ще се спра на този с гофрето.
С гофрето ще се справя и сам а за направата на риза ще ми трябва и някой заварчик.

А има ли вариант за инсталация която НЕ е под налягане? Да кажем че печката и бойлера са на един етаж но бойлера пак се пада по високо от печката.
шоп - майстор
Няма никакви проблеми системата ти да не е под налягане. Така избягваш по-скъпият разширителен съд и предпазен клапан.

Просто имаш две серпентини ( една на печката и една в бойлера ) помпа и малък разширителен съд по-високо от бойлера.
ivanovbg - майстор
Много по лесно ще е с навивки направо около кюнеца - примерно метър височина. Отгоре можеш да ги облечеш с вата и ламарина. При правилно разположение във височина можеш да минеш без помпа.

:partyman:
filmatoplo - майстор
Навремето исках да си правя такова нещо на една турска печка тип кюмбе , замисъла ми беше да навия вътре мека медна тръба отстрани кюмбето , така че то да се вади и почиства- имаше место за това по 5-6 санта от кюмбето до външната ламарина на печката .Медта мислих тогава фи18 , но купих тогава климатик и идеята отпадна , стоплих се чак когато си направих инсталацията с Притито с водна риза както му е реда .Ефект ще има по какъвто и начин да се направи , винаги мощност за 1-2 радиатора може да се улови , определено и за сметка на друг топлообмен -например ще намали излъчването си към стаята в която е печката , може да повлияе и на температурата на газовете в комина .
mgbagera - специалист
Разширителните съдове не са ми проблем понеже ми дадоха 2х8л. при покупката на слънчевите панели. Повече ме притеснява самата система (под налягане) понеже не съм имал работа с нея и не я познавам. То не че познавах Дреин Бек системата но бързо се опознахме и ми се стори по лесна от под налягането.

Навивки около кюнеца няма как да направя понеже е лира и прав участък нямам. Освен да я навия около лирата :-D

Нещо такова ли трябва да изглежда сегашното: http://prikachi.com/images/340/8409340K.png

Тема "Идея за външна водна риза на печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: