Най - вълнуващия въпрос зимно време.
uzunov_i - специалист
Здравейте! Нещата с отоплението са ми непознати и ще съм благодарен ако ме посъветвате. Имам едноетажна къща в груб строеж към 70 кв чиста площ. 2 спални по 11 кв, баня 3 кв, коридор 10-11кв и хол с кухня 30 кв. Спрял съм се на пелетен котел. Бойлера ще е на етажа в коридора.
Първите 2-3 години къщата ще се ползва за петък, събота и неделя, а след това ще е за постоянно живеене. Та мисълта ми е дали да се спра само на радиатори или да имам и подово. Ако работят комбинирано, това ще означава, че ми трябва мощен киловат и оттам разхода за пелетите ще е по-голям. А аз не искам този вариант, искам да е икономичен.
Посъветвайте ме какво да правя.
uzunov_i написа:
Здравейте! Нещата с отоплението са ми непознати и ще съм благодарен ако ме посъветвате. Имам едноетажна къща в груб строеж към 70 кв чиста площ. 2 спални по 11 кв, баня 3 кв, коридор 10-11кв и хол с кухня 30 кв. Спрял съм се на пелетен котел. Бойлера ще е на етажа в коридора.
Първите 2-3 години къщата ще се ползва за петък, събота и неделя, а след това ще е за постоянно живеене. Та мисълта ми е дали да се спра само на радиатори или да имам и подово. Ако работят комбинирано, това ще означава, че ми трябва мощен киловат и оттам разхода за пелетите ще е по-голям. А аз не искам този вариант, искам да е икономичен.
Посъветвайте ме какво да правя.
Почвай да четеш за подовото!!!... как се монтира, на каква температура работи, как се постига тази температура, можеш ли да си позволиш харча.
Щом няколко години ще е за почивните дни, ще слагаш и радиатори или пък няма да гасиш. Тогава пък с пристигането ставаш огняр-чистач, особено ако гориш слънчогледови пелети.
Започвай да четеш и за топлоизолация и буфер-тва заради подовото!
Що да не погледнеш за термопомпа и газ, при възможност за свързване.
Първо трябва да си изясниш икономиката. Ако си готов, с това, започваш да четеш според темата. Тука всичко пише. За седмица си готов.
andy_forresite - майстор
За къща ново строителство, стара на груб строеж или след основен ремонт на стара, бих заложил на термопомпа (не въздух/вода) с подово и подово+конвектор за хола.
Необходимата топлинна мощност при комбинация от радиатори и подово ще е по-голяма само при темпериране на системата и затопляне на стаите до желаната температура. Ако парите са кът, слагай само радиатори. Подовото е много по-скъпо за направа особено при направена прилична подова настилка - ламинат, естествен паркет, дюшеме, теракот, гранитогрес... Не бих ги разбил за едното подово, но ако не съм си направил подовете - да.
uzunov_i написа:
Здравейте!... Имам едноетажна къща в груб строеж към 70 кв чиста площ. ...
Да са ограничим, според заданието!
.......и никой да не се засяга!
шоп - майстор
Предполагам сега ако не сложиш подово преди замазките, после цял живот ще те е яд, че не си го направил. Много трудно се навива човек да кърти и полага тръби в готова и ремонтирана къща.

Аз ако нямам пари бих положил поне 10 см фибран и тръби, пък за колектори, помпи, смесителни вентили когато и ако реша.

Инертността на подовото първите години ще е малък проблем, но с едно нет управление от телефона може да си запалваш пелетният котел да кажем 24 часа по-рано и като отидеш петък вечер или събота сутрина да е топло.

Съответно гасенето на котела ще е по-рано, заради акумулираната енергия в замазката.

Остави си изводи и за радиатори. Не пречи да ги има. Може след години да сложиш радиатори, ако водното не е правилно изчислено и ти е стъдено или пък да монтираш конвектори за охлаждане.

Поздрави!
torbalan - Дървен философ
Защо пелетен котел?

Термопомпа вода/вода или с директно изпарение и подово. Самия аз мислех, че не харесвам подовото и избрах радиатори, но май е по-добре с подово, въпреки недостатъците му.

Това за инертност да не те притеснява. Пускаш отоплението в началото на отоплителния сезон и го спираш в края.
burd - специалист
Виж темата за водното подово. Има всичко в нея, а ти нямаш замаска още- идеален момент. Късметлия си.
Навиваш си тръбата както е по книга, слагаш си и радиатори.
Избираш си котел, буфер, бойлер управление и т.н. и готово.
Самото подово само като тръби може да си стои там и не ти пречи. Доста е комфортно, но си е скъпо- отделна помпа, скъп заради дебити колетор, вентили, задвижки, регулатори... Тръбата е най- евтина и лесна. После почват разходите. Но, ако имаш основата никой не те гони. А и само на него ще трябва да палиш предния ден и да гасиш в събота вечер. Иска си 1 ден да стопли. Ако живееш там е най- икономичния и комфортен начин на отопление.
Трябва ти да прочетеш 3-4 теми, да се консултираш с 2-3ма монтажисти и си готов да се забавляваш.
uzunov_i - специалист
Благодаря на всички, които ми отговориха! Спрял съм се на пелетен котел, тъй като в селото няма газ, а с тп вода-вода няма да стане, защото дебита на водата от сондата ми е слаб - 0.400 гр. в минута.
Тепърва ще се правят замазки, къщата е ново строителство.
Шоп, точно заради това че после може да ме е яд, че не съм прекарал подовото, но не знам как работят двете системи, т.е. ако имам подово и радиатори. В случая две колекторни табла ли ще имам? Едната е нискотемпературна, а другата високотемпературна.
Толкова неща са мш непознати. Нямам намерение двете системи да работят едновременно да вдигам разхода. Или едната или другата система или в някоя стая с радиатор, а в другата с подово.
В случая ако ще имам подово, в банята с душ кабина която е 3кв - с лира ли да бъда или подово?
Burd, дебити колетор, вентили, задвижки, регулатори колко да са скъпи?
шоп - майстор
uzunov_i написа:
с тп вода-вода няма да стане, защото дебита на водата от сондата ми е слаб - 0.400 гр. в минута.
Мдааа....много малко е. Това са 576 литра за 24 часа. Ако приемем , че водата е с температура 12 градуса и ТП я изстуди до 2 градуса това са 6.68 киловата. Нищожно колиество енерия за 24 часа и то без да слагаме енергията на помпата :? :? :? :idea: :idea: :idea: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: каква ли ще е тази пома.

Може да се помисли за земносвързана ТП :idea:

uzunov_i написа:
Шоп, точно заради това че после може да ме е яд, че не съм прекарал подовото, но не знам как работят двете системи, т.е. ако имам подово и радиатори. В случая две колекторни табла ли ще имам? Едната е нискотемпературна, а другата високотемпературна.
Може и с едно табло. Един смесителен вентил ще разграничава високо от нискотемпературните системи
uzunov_i написа:
Нямам намерение двете системи да работят едновременно да вдигам разхода. Или едната или другата система или в някоя стая с радиатор, а в другата с подово.
Никакъв разход няма да вдигнете. Разхода е точно колкото са топлозагубите на имота. И те зависят само от външната температура, изолацията и вътрешната темепература + топлозагубите от вентилация.

Дали ще затоплите имота за 10 часа с мощност 5 киловата или за 5 часа с мощност 10 киловата разлика няма.
uzunov_i написа:
дебити колетор, вентили, задвижки, регулатори колко да са скъпи?
Може да се получи огромна разлика в цената. Има купешки колектори с дебитомери, които са адски скъпи...можете да си направите сам колектор от полипропиленови или поцинковани фитинги с 10Х по-малко пари. Въпрос на желание, финанси и гледна точка.
cekop - специалист
Подово не се препоръчва за хора с разширени вени.

Тема "Отопление за малка къща 70 кв - радиатори или подово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: