• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
uzunov_i - специалист
Здравейте! Предстои ми да правя замазка и сега е момента да сложа някаква тръба/въздуховод за вкарване на свеж въздух до камината под замазката. Но въпросът е каква тръба?
zz_stefanov - майстор
Моите са водопроводни PP едната ф20 другата ф25 (Печките са ми малки). Изведени са ми отзад на къщата с коляно обърнато надолу, на челото на което е залепена мрежа за прозорци, че да не влезе някое насекомо.
Тук из форума четох препоръка за ф100, но ми се струва много. При мен действат.
Мисля че ако сложиш 32 мм PVC и направиш така че да може да се регулира/затваря потока на въздуха, ще си ОК и за много мощна камина :)
Andri01 - майстор
Имаш в предвид въздух за горенето ,а не да обдухване на камерата ,нали? Въздуха за горене от къде постъпва в горивната камера? При мене има два регулируеми отвора от пред,на вратичката. За по-бързо разгаряне имам някаква идея,но...!? А другия въздух влиза от долу,обдухва камерата и излиза от клапа в облицовката на камината.
zz_stefanov - майстор
Става дума за свежия въздух, който трябва да постъпва в помещението за да гори камината. При сегашните дограми често като се затвори вратата, камината престава да гори добре поради липса на приток на свеж въздух. Подвежда се тръба до камината за да не става течение през помещението.
Andri01 - майстор
Ясно. В такъв случай най добре е този въздух да влиза директно в горивната камера. В противен случай ще има охлаждане/ макар и минимално / на помещението. Тъй като е студен,той е по-тежък от този в стаята,минава по ниска и камината засмуква по-топлия въздух на нивото на смукателните отвори. Освен това ще има нужда и от невъзвратна клапа. Аз съм оставил просвет под вратата към коридора за въздух-към 6-8мм с т.н."четки" за уплътнение. Все пак той е по топъл.
bmahob - майстор
Аз съм прекарал ф50мм, с ней и без гори еднакво ... предимството е че като пусна абсорбатора отзад не смуче въздух и пепел. :-D
Andri01 - майстор
да ,и при мене при пускане на ширма ,намалява пламъка. По край тази тема ,ми дойде идеята да поставя циклона за чистене на камината отвън и само засмукващата тръба да влиза вътре. Сега е на количка,и се вкарва в стаята при чистене :(.
zz_stefanov - майстор
bmahob, може би взема от някъде въздух и си е ОК. Аз лично съм имал два случая дето като се затвори вратата престава да дърпа комина. Единия път беше в механичката на една къща за гости. Там ни се наложи да държим открехната вратата и през стаята непрекъснато течение.
bmahob - майстор
Абе смучеее, да не казвам че абсорбатора тегли от канала :mrgreen: в баняте при затворени врати :-D :-D :-D :-D :-D
zz_stefanov - майстор
bmahob написа:
Абе смучеее, да не казвам че абсорбатора тегли от канала :mrgreen: в баняте при затворени врати :-D :-D :-D :-D :-D
Аха, тъй става. И зад печката в кухнята трябва да подведем такава тръба. :)
Майтап, но като сложих навсякъде PVC в апартамента, свалих уплътнението на входната врата, точно защото започна бързо да осушава сифона на банята. Все от някъде трябва да взема въздух, добре е да не е от канализацията :)
  • 1
  • 2

Тема "Свеж въздух за камината? Каква тръба?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: