• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
burd - специалист
Здравейте,
След 3 месечна одисея най- после си разписах договора за вилата. Почвам тотален ремонт.
Къщата е 2 етажа по 50кв.м.
С пелети и дърва съм се сблъсквал, колкото да помогна за внасянето. Около мен за интелигентно направена система няма от кой да почерпя опит- кой гравитационно, кой с 30киловата грее 60кв.
За радиатори ще слагам панелни турски , с по 90вата на кубик, така е в апаратамента и съм доволен. Ама е тец. С термоглави съм и си ми е топло.
Камина искам да Грейко да сложа. Бойлер към 120л с две серпентини, магнет вентил и малка помпа. Камината си го управлява, което е страхотно.
Какви ще са- в магазина ще се избира. Комина е 25 на 25см, та тяга ще има.
Изолация нямам, тухла е. Самите радиатори ще им дам лек плюс, че на 60гр са с 40% мощност на долу, а е вила и ще се ходи следващото десетилетие събота и неделя и искам да сгрее. После смятам да слагам котел тип Дефро смарт с буфер и т.н. Той си има управления по четирипътен и т.н.

От тук идва въпроса с управлението. Единия вариант е бюджетния. 3 колектора, 8 радиатора, термоглави и управление по температура.
Давам и 65гр и тя си знае.

Вариант две- гледам, че има програмируеми термо глави, стайни термостати с контрол над тях, стайни термостати със задвижки за колектора / от тук идва и скъп колектор / , шина, модул и т.н.
Предимство- голям радиатор, стига 24гр, подава сигнал, стане 23 подава сигнал и пали. Междувременно си модулира радиатора и, тъй като има запас в един момент 40гр може да са ми стига. Знае ли човек, може и да почна се заседявам там по 10тина дни зимата, от кеф, че е готова.

Вече заживея ли, котела ще си управлява по външна температурата и, ако съм на евтиния вариант, главите ще си модулират.

Конктретния ми въпрос е скъпия вариант до какъв процент икономия могат да реализират при равни условия, ако да речем заживея там ?

п.п. Знам, че главата няма да изкара 10г и винаги може да се подобряват нещата с безжична техника, въпроса е по- скоро теоретичен. :partyman:
Радвам са, чи нямаш сериозни грижи, дано можиш да мичтайш, ма излишно е да са филмираш!
Отоплението може да е сложно, като наука, но с наръч дърва ши са стоплиш тоже и без да го мислиш.
Не си усложнявай живота чак толкова!
vrangelov - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
...
Отоплението може да е сложно, като наука, но с наръч дърва ши са стоплиш тоже и без да го мислиш.
...
Харесва ми!
+1
andy_forresite - майстор
Моето виждане е че за добре топлоизолирана сграда има смисъл от сложна и скъпа система. Например воден топлоакумулатор, смесителни вентили с еквитермичен контрол, задвижки и така нататък. Причината е малката необходима отоплителна мощност. При големи топлозагуби става и с две тръби както съм го направил в нас и термоглави механични на всичките 5 радиатора за около 100 квадрата на единствен етаж.
Според мен регулирането на температурата на водата по външната температура е излишно когато се ползват термоглави и сме си поставили антикондензен вентил към входа на котела. В случая котелът се явява резервоар за гореща вода и всеки радиатор си взима необходимите литри на час гореща вода докато поддържа температурата в стаята чрез термоглавата си. При температура на водата 45 градуса (която е вредна за котела) радиатор Х ще ползва примерно 100 литра вода, а при 60 градуса ще ползва 60 литра. Необходимата топлинна енергия е същата за поддържане на вътрешната температура. За да ти е топло ти трябват няколко основни неща: ефективен котел с горелка, гориво с добра калоричност и качество и що годе правилна настройка ако нещо изобщо ще се настройва на това дефро. Когато подобриш значително топлотехническите характеристики на сградата, тогава ще трябва да оскъпиш системата си. На къща с големи топлозагуби с нищо не може да намалиш разходите за отопление, ако ще да си най-новия модел буфер, три- и четирипътен на всеки завой, по два термостата в стая и тн.
burd - специалист
То и аз това се замислих и викам чек да питам.
Са, тухлена, неизолирана сграда надали пада под 5кw загуби при температура около 0та. А на грейкото това му е минимума.

Живота ще си го усложнява единствено с клапан и помпа за бойлера, че се пада на около 4м в страни и гаранция ще ме ебава.

Та сега пак не разбрах- има ли някой минал по този път да си каже. Заслужава ли си да се даде една торба пари за автоматизация и изплаща ли се някога, или си просто модерен ?
speka_rs - майстор
Колега, я кажи първо от къде си, че току виж някой ти показал някоя работеща система ?
burd - специалист
Перник. Региона не ми е проблем да се разходя.
Иначе, около мен на температура са всички и със зверско презапасяване. Мислят си,че трябва да изключва пелетното :lol: , бойлера да е 80л, колекторите са безсмислени, панелите са измислица и те така...
Аз не съм на това мнение и се боря с вятърни мелници. За сега ще е по температура, но да стигна до там. После и панелче,120-150бойлер и те така.
4799inpl64 - специалист
Ако не си непукист,се ще има нещо,което не ти харесва и се ще рьчкаш и така ,като на всеки километьр,оттук до края на света!
burd - специалист
Е то това е ясно .
Въпроса е до къде е обосновано.
Ясно ми е, че не трябва да спира отоплителя. Палене и гасене си е излишен разход- от към гориво и от към амортизацията. За това са измислени буферите и управленията.
Ако си с умно управление, запасени радиатори, така че, като изгасне в някой момент котела, примерно, да се пусне чак като изстине на 40гр, което с добър буфер и изолация може и да е след доста време. После, като поиска някоя стая загрява, стопля буфера и спира пак, евентуално.
Къде е границата е въпроса или всичко е въпрос на вкус ?
Аз ще съм по вода с термоглави- за 2-3 дни на седмица не си заслужава да дам още една камина пари за безполезна електроника. Ако заживея там ще му мисля.
Иначе къща без слънчев панел не си го представям. Та те станаха по 600лв вече и за 2г си го избил при 60лв на месец за ток за бойлера, ама те народа пари за ракия нямат . :drinkers:
burd написа:
......
Та сега пак не разбрах- има ли някой минал по този път да си каже. Заслужава ли си да се даде една торба пари за автоматизация и изплаща ли се някога, или си просто модерен ?
Не просто модерен, а си е удобство.
Само трябва да прецениш колко можеш да си надвиеш на масрафа.
Най удобно и същевременно комфортно, е на газ, според мене.
  • 1
  • 2

Тема "Опростено или усложнено радиаторно отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: