Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички, искам някой който има някакво разбиране по темата да си каже мнението пък може и да е полезно на мнозина а именно дали може да се направи инсталация за парно със обикновенни тръби от евтините които се лепят с поялник за студената вода.Един познат ми каза че може ама реших да задам този въпрос някой който е в час и го работи да даде мнение. БЛАГОДАРЯ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА
LazarGanev - "Велик майстор"
Може, да - използва се, няма никакъв проблем1
Spokoiniq - майстор
Що пишете глупости без грам мисъл?Топлинното разширение на полипропилена при тия температури наясно ли сте колко са и какво й се случва на тръбата?За обикновена топла вода се слагат компенсатори на всеки няколко етажа щрангове защото се сучат, а при температурата на парното...айде стига байганювщини, има си тръби с алуминиева вложка за целта, не измисляйте толата вода и колелото наново за да ви излезе по-тънко, безплатен обяд НЯМА!
първо да попитам колегата Spokoiniq защо ми се струва че намирам не приятелски тон в изреченията и второ да поясня че тръбите ми ще бъдат замазани в мазилката става въпрос за къща на един етаж а за безплатния обяд ... много сме го слушали това . С уважение Д.Димов
При кои температури? Колко е температурата в отоплителната система -80*! За каква температура за предназначени PPR - 100*. И не става дума за многоетажно строителство(макар, че там проблема с разширението е също нулев)! "За обикновена топла вода" - колко е температурата на " обикновената топла вода" - чувал ли си, че настройването на бойлера под 60* е опасно за здравето заради смъртоносната бактерия "легионела"? Освен това знам от сервизния техник на известна фирма за газови уреди, че много фирми работят с такива тръби отоплителните инсталации, така че понякога уважаеми @Spokoiniq брой до 10 преди да се изкажеш - дръж се по-Spokoino!
mitetodimov - все пак има разлика обаче от газовия котел и котела на твърдо гориво, така че не знам какво ще стане с металните вложки на фитингите при прегряване!
Spokoiniq - майстор
Уважаеми господа , ако по-евтиния така предлаган от вас метод беше приложим новите сгради щяха да бъдат издавани с такъв тип разводка на инсталацията за парно отопление, всички знаем как днешните строители гледат да спестят от всичко.Но си има изисквания, за щастие, които не могат да бъдат пренебрегвани, и заради които никой не би дал акт 16 на такива "спестовници".Ненапразно има българска поговорка, която не съм срещал в останалите четири езика, които твърдя че владея прилично, а именно-"С пръдня боя не става".
Оставам с уважение А.Тасков
Строителите не могат да "спестяват", към това се стреми инвеститора, но той пък зависи от смелостта на проектанта и надзора. Аз ти казах, че това се прави, макар и още да не е разпространено. А ти няма проблеми да си действаш на принципа "Щом тати не го може, 'начи не става" Поздрави!
null - специалист
Аз пък мога да твърдя, че се използва и при нови кооперации. Видял съм го. Наистина на всеки няколко етажа слагат компенсатори и тръбите не са зазидани а си се движат в канал.
В къщи сменяме в момента старата инсталация на парното. Къщата е на два етажа и таван. За централните щрангове ще използваме точно полипропилен. Обаче използването им е свързано освен с икономията на средства при нас и с особеностите на разположението на щранговете.
Ще се движат през един неизползван комин и мястото е тясно и неудобно за завиване на фитингите. Един колега обаче има поялник с една крива човка дето идиялно пасва на нашия случай. Имаме и няколко чупки, които да обират разширението.
Между другото някой да знае точни данни за това разширение?
Интересуват ме примери - тръба 35мм със стена 8мм при температура 90С например се удължава на метър с ХХмм.
burningice - специалист
според мен PVC тръбите не стават за парно , защото се размекват от топла вода и могат да се огъват като се третират с пара, а поли-пропиленовите издържат малко по-висока температура.
velsi - Почетен майстор
Аз пък съм виждал инсталация за парно, изградена от тръби, които външно са същите като водопроводните, но вътре имат някаква метална вложка. Да не би да се бъркате с нещо такова?

Тема "обикновенни тръби за водопровод от PVC стават ли за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: