• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
doktor4e_to - напреднал
Привет отново на всички съфорумци. Потърсих информация за вакуумните панели за слънчева система. Първо бях се хвърлил на SUNSYSTEM > но нещо напоследък обслужването им май не е на ниво. В смисъл, че техните представители по градове не са достатъчно компетентни. Днешното им посещение на работното ми място, където е инсталирана система с 500л. бойлер с 5 панела и разните му там електроники и помпи > напълно се отчаях. Предния ден забелязвам, че помпата върти напразно и им се обаждам аз. Системата е инсталирана по-малко от година и очаквам, че това си е тяхно обслужване и си влиза в гаранцията. ОБАЧЕЕЕЕ няма такава работа > оказа се, че мини сферичния кран за източване на системата горе на панелите е изхфръкнал от разбата на медната тръба и в същото време по протежението на медната тръба към панелите се е сцепила /цъфнала, като майска роза/. И обяснението на момчетата беше, че вината е наша и ще трябва да си платим....:) смешници. Причината за избиването на системата е, че не сме били използвали системата. Можете ли да си представите? До тук добре > питам аз тогава защо се слагат предпазните клапани ... за красота ли? А те от своя страна ми отговарят, че предпазния клапан се активирал на 6 бара налягане, но горе в системата достигало до 8-10 бара и нялагането не отивало до самия клапан, понеже той бил разположен по надалеч....обяснение от класа. Ще ви приложа снимки, ако мога. И така се отказах от панелните, защото си представих същата история вкъщи.

А относно използването на системата > аз всеки ден съм на работа и системата е под наблюдение ежедневно, а самия бойлер не е вдигал над 30-40градуса...

Незнам...

Ами ако можете посъветвайте ме към кой тип система да се ориентирам. Ще съм ви много благодарен!!!
filmatoplo - майстор
Много интересен случай , аз монтирам системи с техни материали (инак за коректност от тяхна страна не съм доволен ) . Спирал е ток за дни , системата е завирала , вдигала е налягане ,135 градуса вдигна ,но не ми са се пръскали тръби. Да не е нещо от замръз .
filmatoplo - майстор
Бях забравил , тази есен септември на един хотел по морето след тръгване на последните туристи собственика загасил тока навсякаде и юпиеса давал ток 10 часа и свършил . Резултата -една връска не издържала и гръмнала и 30 литра антифриз на керемидите . Пак по негова вина по време на строеж заложил тръби с Ал вложка вместо медни -тези връзки не издържат при висока Т и налягане.
2v6 - майстор
doktor4e_to написа:
...оказа се, че мини сферичния кран за източване на системата горе на панелите е изхфръкнал от разбата на медната тръба и в същото време по протежението на медната тръба към панелите се е сцепила /цъфнала, като майска роза/.
... А те от своя страна ми отговарят, че предпазния клапан се активирал на 6 бара налягане, но горе в системата достигало до 8-10 бара и нялагането не отивало до самия клапан, понеже той бил разположен по надалеч....обяснение от класа. Ще ви приложа снимки, ако мога. И така се отказах от панелните, защото си представих същата история вкъщи...
Да се сцепи медна тръба означава налягане много по-голямо от 10 бара или некачествена тръба. Кой е доставчика на тръбите? Кога е станало това сцепване - зимата ли?

Някъкъв проблем с панелите има ли?
...Ами ако можете посъветвайте ме към кой тип система да се ориентирам. Ще съм ви много благодарен!!!
Това гледал ли си:
http://sunenergy.dnsalias.net/
doktor4e_to - напреднал
filmatoplo написа:
Много интересен случай , аз монтирам системи с техни материали (инак за коректност от тяхна страна не съм доволен ) . Спирал е ток за дни , системата е завирала , вдигала е налягане ,135 градуса вдигна ,но не ми са се пръскали тръби. Да не е нещо от замръз .

Мощеш да си сигурен, че не е от замръз. Поне според думите на техниците системата може да издържи до -30градуса, понеже е напълнена с пропиленгликол. Незнам как се е получило....между другото и те са супер изненадани и дори днес, коагто идваха да оправят тръбата и да заредят наново системата си взеха отрязъка с пукнатата тръба и казаха, че ще си я сложат в офиса....понеже такова нещо не им се е случвало.
doktor4e_to - напреднал
Да се сцепи медна тръба означава налягане много по-голямо от 10 бара или некачествена тръба. Кой е доставчика на тръбите? Кога е станало това сцепване - зимата ли?

Някъкъв проблем с панелите има ли?
Незнам за доставчика на тръбите, но изпълнителите са СЛАВОВ ООД - Бургас. Сцепването е станало тази или миналата седмица....скоро е било, понеже помпата не е изгоряла /понеже въртеше нон стоп/. А панелите са непокътнати > няма никакъв проблем с тях!

Според мнения, щом при пукната медна тръба в системата е достигнало над 10 бара, то тогава клапана който уж реагира на 6 бара не е сработил както трябва. Тогава би трябвало фирмата да си поеме разходите, нали? А пък и все още сме в гаранционен срок. Ще чакам вашето мнение!
filmatoplo - майстор
Лично ги познавам ,Славов е вечно изкипрен с костюма . Красимир къдравия ли пълни системата .
2v6 - майстор
doktor4e_to написа:
Незнам за доставчика на тръбите, но изпълнителите са СЛАВОВ ООД - Бургас. Сцепването е станало тази или миналата седмица....скоро е било, понеже помпата не е изгоряла /понеже въртеше нон стоп/. А панелите са непокътнати > няма никакъв проблем с тях!

Според мнения, щом при пукната медна тръба в системата е достигнало над 10 бара, то тогава клапана който уж реагира на 6 бара не е сработил както трябва. Тогава би трябвало фирмата да си поеме разходите, нали? А пък и все още сме в гаранционен срок. Ще чакам вашето мнение!
Според теб кое е най слабото място в системата? Кое може да се повреди при високо налягане? Това със сигурност не са тръбите - пробвал съм медна тръба ф18, 1 мм стена на 30 бара и няма никъкъв проблем. Най-вероятно тръбата е бил дефектна. За теб явно Славов е доставчика. В договора пише кой е доставчика и за какво отговаря.

При високо налягане аварира и разширителния съд. Обикновено протичат от фланеца още преди 10 бара.

А има и колектори, които не издържат повече от 1 бар. Това са вакуумно-тръбните с директна циркулация на вода в стъклото. Най-евтините и в същото време най-ефективни вакуумни колектори.
filmatoplo - майстор
Според мен е от замръз спукано , 1 на 1000 е възможно .
  • 1
  • 2

Тема "Вакуумни vs Панелни колектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: