Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Здравейте колеги, решил съм да свържа бойлера към камината, като това мисля да го направя, като я закача вместо единия радитор към колектора. Проблема е че кранчетата на всеки кръг от колектора са ф16. Четейки тук и там, стигам до извода че този диаметър пренася до 2.8KW мощност, което не би трябвало да е проблем. Другия вариант е свързан с това да мина на ф18. Но той е свързан с повече гловоболия. И искам да попитам дали така ще работи, вса пак ф16 PexAlPex тръба отговаря на 1/2", а бойлера е също 1/2" ?
Благодаря ви предварително.
Andri01 - майстор
Ще стане!! Успех в начинанието :)
jabata - специалист
Благодаря много.Аз за това попитах, защото ми се струва малък на вид, а теорията казва друго
вт авг 07, 2018 7:10 pmAndri01 написа:
Ще стане!! Успех в начинанието :)
Ти си най толерантния Andri01 в тоя форум.
Очаквай още въпроси!
....що неам топла вода ф бойлера?
.........кой ш'слага дърва ф печката нощем....
Ми дневалния бе Андри.
Andri01 - майстор
Опит бате :). Просто ползвам същата игра / ППР-20мм /от някъде 5-6г. Най-интересното е, че работи много добре зимъска..." и когато сняг забръска..." Въпрос може би на притваряне/отваряне на кранове. :partyman:
tzetz009 - специалист
:) Кранче ( или управляем клапан за топла вода ) към бойлера задължително . Иначе бойлера започва да изстива през радиаторите . При мен в банята са бойлера и малък алуминиев радиатор с пет ребра и не виждам проблем да се затоплят едновременно ! Водна помпа много-много не трябва , но ползвам . В мазето котел "Виадрус" :cool: !

:partyman: :partyman: :partyman:
jabata - специалист
Естествено че бойлера ще има кранче, да не кажа диференциален термостат. Нито искам да го ползвам като буфер нощем, нито да топля къщата през бойлера на ток, защото и 2-та филма съм ги гледал за щастие не при мене. На мене основно въпроса ми беше дали този диаметър тръба, ще успее да загрее бойлера, но след като има случаи където това действа, защо пък не и при мене. Все пак, входа на серпентината е 1/2", а доколкото знам вътрешния диаметър на половин цол метална тръба отговаря на Ф16 или ф18 PexAlPex, или Ф20 ППР, така че не би трябвало да има драми. Ако пък си направя труда да мина на Ф18, от колектора, при условие че другите радиатори са Ф16, ще стане пък друга драма, защо радиаторите не ми топлят когато серпентината е отворена.
вт авг 07, 2018 7:10 pmAndri01 написа:
Ще стане!! Успех в начинанието :)
Цитирам Андри, като потвърждение.
Не се вкарвай в излишни филми, а просто го направи!
Даже с ф16, за да нямаш "драми" с баланса.
Тва, 2.8 квт, не знам къде го прочете, но и вярно да е, пак е близо до масовото схващане, че "серпентината на бойлера" е 3 квт. Мисля, че 1/2 може да подава над 4квт. в условията на нормална отоплителна инсталация.
Просто се погрижи да не изстива бойлера като загасне реактора!
vlax - специалист
Аз съм с ф16 PexAlPex вече около 15 години,серпентината е една и я ползвам лятото за слънчевия колектор,зимата за парното,никакви ядове :) .Такава съм пуснал и към вътрешните тела от климатици,които ползвам за отопление вместо радиатори.
Но тука има баш специалисти,които си изкарват хляба с това и могат да ти кажат най-добре. :partyman:
Boyan - специалист
ср авг 08, 2018 9:42 amТрифон П.Трифонов написа:
Тва, 2.8 квт, не знам къде го прочете, но и вярно да е, пак е близо до масовото схващане, че "серпентината на бойлера" е 3 квт. Мисля, че 1/2 може да подава над 4квт. в условията на нормална отоплителна инсталация.
Вярно е само в един частен случай , когато скоростта през тези кранчета е 0,5 м/сек и делтата е 7 градуса .
Идва от англоезичните форуми , където се приема , че водата в инсталацията не бива да се движи с повече от 0,5 метра в секунда . При тази скорост се приема , че няма да има шумове . След това се приема ,че най-добрата делта за топлообменник е 5-7 градуса . И така се получава , че при тази скорост и диаметър Ф16 имаме дебит от 360 литра на час. А от тук при делта 7 имаме 2,9 киловата за топлоносител вода .

Само че както Трифоне правилно се чудиш , това е толкова относително , че няма накъде повече .
Например при делта 20 през тези кранчета ще преминават 8,3 киловата , при тази скорост на водата .
След това пък никой не е казал , че шумовете започват точно при 0,5 метра в секунда .
Ако има например кранче с фабричен осенък отвътре , може да свири и при 0,2 м/сек.
Ако всичко е точно , може да няма шум и при много по-високи скорости .

И аз да кажа на автора да действа смело !

П.П. Ако беше за връзване към водната част на термопомпена инсталация и аз бих казал , че са малки , но за връзване към котел няма грижи .

Тема "Диаметър на тръба за серпентина на бойлер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: