• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, имам следното колебание, предстои ми монтаж на пелетна камина грейко бижу с водна риза която ще топли 3 радиатора, камината ще е в хола н, отдясно на хола е кухнята която е преходна там ще е първия радиатор, отдясната част на кухнята има врата за едната стая където ще е втория радиатор, а от ляво на кухнята има коридор от където се влиза в другата стая там ще е последния радиатор, въпроса ми е как е най-удачно да прекарам тръбите имам 2 опции, тръбите от камината да минат през тавана където има подпокривно пространство и от там да се разпределят за всяка стая, при този вариант има ли опасност от големи загуби на топлина и различно затопляне на радиаторите(в зависимост колко са отдалечени от камината), другия вариант да минават през самите стаи но тогава трябва да мисля за вариант как да ги крия? Също искам да попитам при тази камина нужна ли ми е разпределителна кутия за тръбите ? Ако има някой колега от варна който разбира от тези неща ще се радвам да се чуем за да взема най доброто решение, тъй като честно казано изобщо не разбирам, а и нямам пълно доверие на фирмата която ще го изгражда, както и всяко мнение е добро дошло разбира се :)
filmatoplo - майстор
:wink: Е това с недоверието .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб авг 11, 2018 6:17 pmfilmatoplo написа:
:wink: Е това с недоверието ...
Тъй се прекарва то :lol:
съб авг 11, 2018 6:19 pmn_a написа:
съб авг 11, 2018 6:17 pmfilmatoplo написа:
:wink: Е това с недоверието ...
Тъй се прекарва то :lol:
ако имаш друго предложение кажи го, по никакъв начин отговора ти не ми помага, ако нямаш с какво да ми помогнеш бих те помолил да не коментираш.
Дубря дожел, скъпи ни гостенино!
Ората искат да кажат, че ясно е дето не разбираш, но ако не вярваш някому, загубен си, щото ясно е, че и сам не мож си помогна.
Типично по нашенски, да ни земим са прекарами, ма още по лошо е ако на прекарат.
Та на въпроса: И отгоре да ги прекараш, и отдолу да е, се ши стани. Зависи как ти е сгодно и естетическо. По добре е отдолу, щото топлинката ще ти седи в стаите.
Още по добре е да се довериш някому.
Варна се пише с главна буква. Уважавай, за да те уважават. Лазар Ганев е твоя човек, за този град.
Бе как си измисли името ти бе?
Знам, че и по двата начина ще стане и предпочитам варианта тръбите да вървят на тавана, но ме притеснява дали в този случай дебита на вода ще е еднакъв във всички радиатори, и каква изолация ще е необходима за тръбите ? Попринцип е възможен и вариант при който радиаторите в двете стаи ще се захранват от тръбите на тавана(тъй като двете стаи са на еднаква отдалеченост от камината), а този в кухнята(който e най - близко до камината) да се захранва от някоя от стаите като се прекара тръба през стената.
Дебитът ще е такъв, какъвто си го направиш.
Тука работата е "Направи си сам". Да, ама за да я можеш една работа, трябва да си я понаучил малко. На тебе не ти личи да си се образовал.
Аз четах една година и си напрайх парното без да пускам въпроси в темички. То сичко е написано, ма тряба да ни та мързи, та белким си го намериш.
Едно младо момче, наскоро пуска едни теми, ма казва, че две години чел, докат му са изяснят работите. Вече е готов.
Ти няма ли да са потрудиш?
Просто трябва да почетеш и даже ще можеш да даваш съвети.

Дебитите могат да се регулират, като играеш с диаметрите на тръбите, чрез колектори и еднакво сечение-лъчево, "Тихелман", баланс със секретните кранове...
Чети за тези работи, за мощност и дебит....
.......или просто го направи!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб авг 11, 2018 6:31 pmnetphager написа:
ако имаш друго предложение кажи го, по никакъв начин отговора ти не ми помага, ако нямаш с какво да ми помогнеш бих те помолил да не коментираш.
Тръбите се прОкарват, а теб всеки може да те прЕкара, щом не разбираш
Отдели поне два дена по няколко часа да почетеш тук какво е писано и ще си напред с материала
Успех!
шоп - майстор
съб авг 11, 2018 8:42 pmТрифон П.Трифонов написа:
.

Дебитите могат да се регулират, като играеш с диаметрите на тръбите, чрез колектори и еднакво сечение-лъчево, "Тихелман", баланс със секретните кранове...
Чети за тези работи, за мощност и дебит....
+1 към мнението. Заложи тръби с маааалко по-голямо Фи ( примерно при изчислено 20, сложи 25 или при 25 сложи 32 и т.н), а баланса се прави с кранове за всеки радиатор..

Тръбите ги прокарай където ти е удобно и по най-късия възможен път, а изолацията ако са на тавана двона и тройна. Тя изолацията не е скъпа.
Успехи!
andy_forresite - майстор
За три радиатора тръби по 32 мм, 25 мм ... :rolleyes: Радиаторните вентили и изходите от радиаторите като са по няма и Ф16 мм, кел файда че ще им закараш 1 цол тръба с гореща вода. Даже с 25 мм да излезеш от камината и да ми подадеш по Ф20 пак ще стане. Става въпрос за външен диаметър тръба, където 25 мм външно значи 20 мм вътрешно, а 20 мм външно е 16 вътрешно. Това е напълно достатъчно за теб.

От камината тръгваш с полипропиленова тръба 32 мм външен диаметър от тези с фибростъкло. Като искаш я качвай на тавана. Там където си я качил слагаш тройник (някои му викат тетка) и правиш два щранга - един за двете стаи надясно с тръба 25 мм и в другата посока пак 25 мм за единия радиатор. Захранвате радиатора с ф20 и връщате ф20 по тръбата за обратната вода. Същата събирате в тройник и свързваш надолу от тавана към входа на камината Направете двутръбна схема, без колектори. Бойлер няма ли да има към камината? Най-добре е да има. Него пак с ф20 вход и толкова изход.
  • 1
  • 2

Тема "Прекарване на пелетна камина грейко с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: