Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gardenER-- - специалист
Колеги, здравейте.
Онзи ден ми докараха 5 тона въглища, бобовдолски. Четох в интернет, най-вече тук и много от колегите гледам останаха доволни от тях. Обадих се съответно на човека, който ми ги докара и поисках донбаски, но и самият той ми каза, че бобовдолския е много добър и че ще остана доволен... Цена на тон 280, с превоз - по 20лв. на тон, поисках ги в чували - 20 лв./т. Крайна цена - 320лв. тон. Два тона взех на тази цена, три на 300лв/т. Цената ми се вижда висока, за това ви пиша на вас... Цена/качество на въглищата? Калоричност? Също така за колегите с парно - казват ми приятели, че с един чувал въглища, котлето ще гори 24ч, като го заредя на два пъти. 50кг за 24ч. не е ли множко?
preslav - майстор
Ако топлиш една стая е множко, ако топлиш един Мол е нищо - ти какво ще топлиш?
gardenER-- - специалист
Два етажа, по 75-80кв, като втория етаж е с 15 кв по-малък. Все още на втория етаж не се живее, следователно ще намаля радиаторите горе.
В кучи студ ши зареждаш колкото тряба, а в кокоши???
Ми нали зимата не е се на -20 бре!
Пидисе кила е точно, при тия минуси, а обикновено е множко.
Ши ти стигнат въглищата.
gardenER-- - специалист
Колега, благодаря. Успокои ме, не се бях замислил над това... Малко ми е притеснено, първа година, пък и с малко дете... :) Ако има сега колеги, които да изкажат мнение относно бобовдолските въглища и тяхната цена...
jgt - специалист
пет сеп 14, 2018 11:11 pmgardenER-- написа:
..... Ако има сега колеги, които да изкажат мнение относно бобовдолските въглища ....
Въглищата от Станянци извозват с вагони на Бобов дол(надписи с големи букви) щото са една фирма, а как ги различават не знам. Тези от Станянци бяха лигнитни, а лъскавите са антрацитни - дано си извадил късмет.
andy_forresite - майстор
Котелът какъв е? Колко киловатов?
Един котел, нормален като за твоята къща, около 20 киловата, има минимум разход от 1,5 кг кюмюр на час. Грубо това са 6 kwh. 15 часа отопление плюс подгрева на инсталацията са ти тези 20 кг. И бойлера слагам вътре. При това няма да има значение дали навън е +12 или - 7°. Разходът все ще е толкова докато не вдигнеш температурата на водата или не отвориш крана на някой радиатор. Иначе все толкова ще си гори. Сега, плюс/минус някоя бучка... все пак качеството едва ли е на висота. Разликата е че в първия случай вътре ще е по-топло. Разбира се, може да регулираш топлината към необитаемите помещения през зимния сезон с оглед минимизиране на разхода. Търси минималния стабилен за котела разход, който е достатъчен за вас като температура.
Ти имаш 5000 кг. в 20-килограмови чували. Това са 250 чувала. За 160 дни отопление имаш по 31 кг/ден средно. Ще стигнат, стига да се оползотворят разумно. Зависи колко топло обичате и колко ще топлите. На принципа дай да е топло навсякъде 24 часа, пък нищо, че не ползваме всички стаи, няма да стане. Един градус по-топло би вдигнал разхода с 6-7% при равни други условия. Нещо такова.
Вкъщи има 2,5-годишно момченце. В предишното му жилище бяха с котел на въглища. Ту топло, ту студено. Горкото няколко пъти се разболя. Зимата беше вкъщи, където съм с пелетен котел и напук на всички, според които 23° са малко за бебе, мога да ти кажа колко пъти съм го видял болен - нито един. С майка си обитават 2 стаи, които са само за тях. Те си ги разхвърлят, подреждат и т.н. Останалите помещения - общи. Ползват климатик за тези две стаи, също на 23 градуса, когато не съм пуснал отоплението с котела. В началото им беше малко хладно у нас, но бързо свикнаха. Убедих ги че е по-добре при постоянна t°, отколкото да ляга на 26 и да става на 15-16. У тях съм виждал и 30 градуса... при което гостито приключваше много бързо :)
Никога не съм се отоплявал с въглища. Нищо не мога да кажа за тях. Взел си ги, прибрал си ги. Каквито - такива. За догодина ще знаеш.
fbr - майстор
По думите ти, въглищата са виновни за 30-те градуса в помещенията.

Тема "Бобовдолски въглища" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: