• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
manovbg - помощник
Здравейте,
Наскоро си купих къща на 1,5 етажа и ми предстои ремон (основен вътрешен)
В момента къщата се отоплява с котел на нафта но незнам колко точно е мощен 🤔 иначе е към 2м висок и около 60х60см плус горелка която стърчи!
Понеже ще сменям ел.инсталация ВиК и дограма искам да си предвидя и положа кабели и тъби за подобрение на системата!
Планувам да монтирам слънчеви панели и бойлер с 2-3 серпентини но това ще ми помогне само при отопление и ртопла битова вода 😕
Искам да помисля за охлаждането и вентилацията!<br/>
Насочил съм се към термопомпа въздух-вода с конвектори като съществувщия котел ще остане за да топли зимата!
Нямам възможност за полагане на серпентини или сонди, но панели мога да слагам бол 😂
Само, че не мога да си представя вентилацията какво влияние ще окаже на конверторите 🤔
Проблема е че сме пушачи с жена ми и в дневната си се пуши а идеята е да не губя енергия като отварям прозорци.
Тоест искам активна вентилация свързана с термопомпата!
От няколко дни се ровя усилено в нета и не намирам подобни системи, всички системи които има в нета са за непушачи 🤬
Ще се радвам на предложения коментари и обсъждания!
Благодаря предварително!
Поздрави!

П.П. Няма да откажа цигарите 😤

Прикачен файл

4B3D21CA-5689-46EC-8A8F-2585395F9D19.jpeg Това е къщата

Прикачен файл

13C1486F-1177-45BF-AB6D-41723844C6BB.jpeg
Втори етаж
13C1486F-1177-45BF-AB6D-41723844C6BB.jpeg (38.4 KиБ) Видяна 2331 пъти

Прикачен файл

989D213F-54CF-403D-ABA8-78F3E15F14FD.jpeg
Първи етаж
989D213F-54CF-403D-ABA8-78F3E15F14FD.jpeg (40.37 KиБ) Видяна 2331 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Честита къща!
Следя темата
Antonii - майстор
Това май не е тук в БГ.
А там за където питате несъм много сигурен дали тези работи може да си ги правите сам.
Все пак там на тези съоръжения има надлежащ контрол, а не като тук пълна анархия.
manovbg - помощник
нед окт 28, 2018 6:51 pmAntonii написа:
Това май не е тук в БГ.
А там за където питате несъм много сигурен дали тези работи може да си ги правите сам.
Все пак там на тези съоръжения има надлежащ контрол, а не като тук пълна анархия.
Да не е в България и няма да си ги правя сам но искам мнения за да избера възможно най-ефективната система 😉
manovbg - помощник
нед окт 28, 2018 4:09 amn_a написа:
Честита къща!
Следя темата
Благодаря!
LazarGanev - "Велик майстор"
Ние пък сме непушачи и не съм се щал да търся отоплителни системи за непушачи, може да са по-евтинки :wink: . Та не знам къде и какво си търсил и какво си намерил, но долу-горе концепцията си я изяснил, остава една вентилация с рекуператор, която няма как тук да изчислим, ще я сметне проектанта на фирмата, която избереш. Не разбирам какви са точно въпросите ти - не вярвам да искаш да бистрим марки и модели, щото в Германия и Австрия е едно, тук е съвсем друго. Важна е концепцията - ТП въздух-вода, подпомагана от нафтов котел, отоплителна система с конвектори, която може да се ползва и за охлаждане, вентилация + рекуперация. Другото са детайли, които ще се обсъждат на място. :cool:
manovbg - помощник
пон окт 29, 2018 7:38 amLazarGanev написа:
Ние пък сме непушачи и не съм се щал да търся отоплителни системи за непушачи, може да са по-евтинки :wink: . Та не знам къде и какво си търсил и какво си намерил, но долу-горе концепцията си я изяснил, остава една вентилация с рекуператор, която няма как тук да изчислим, ще я сметне проектанта на фирмата, която избереш. Не разбирам какви са точно въпросите ти - не вярвам да искаш да бистрим марки и модели, щото в Германия и Австрия е едно, тук е съвсем друго. Важна е концепцията - ТП въздух-вода, подпомагана от нафтов котел, отоплителна система с конвектори, която може да се ползва и за охлаждане, вентилация + рекуперация. Другото са детайли, които ще се обсъждат на място. :cool:
Здрастии,
Да попрочел съм това онова и мисля че съм избрал концепцията но не съм съвем сигурен в избора си!
Дилемата ми е с вентилацията, как ще повлияе на конвекторите!? Другото е как да използвам слънчевата енергия- дали да продавам или да я ползвам ?
Друго което си мисля е как да си направя сам вентилацията като използвам термопомпата за да охлаждам или затоплям свежия въздух който вкарвам! Системите които се предлагат смесват въздуха в различните стаи за да изравнят желаната влажност а не ми се иска в спалнята или децката стая да замирише на цигари :sad:
Друго важно е колко енергия мога да извлека от 50м2 слънчеви панели и дали ще са ми достатъчни за мен? Ако сложа панели за топла вода, зимата дали ще работят!?
Каква е възможноста да свържа всичко в една система!?
За всичко трябва да помисля за да подготвя нужната инсталация защото ще сменям всичко в къщата( ел., ВиК, дограма, изолация, настилки и др.)
Относно марките имам представа но пак си е въпрос на цена и ефективност ;)
filmatoplo - майстор
:) Какво казват по въпроса братята до 44та Германци :wink:
resistbody - майстор
Рекуператора не смесва въздушните потоци !!!
Като сте пушачи, смчуете от хола и баните връщате в спалните и хола...
Рекуператора смуче отвътре и вкарва свеж въздух като не се губи много топлина...
Панели за ток.... забрави.. не знам там как е тока, ама тука си на загуба....
Панели за вода... пак никва идея... 2 пъти бях в Германия и умрях от студ... Юни..
Не зная колко пари е нафтата и тока там, но термопомпата е пъти по-ефективна.. котелът може да седи за много студени дни зимата..
ПАК казвам там е едно тука е друго....
Рекуператора как ще го вържеш на тая къща не зная, но щом е основен ремонт ще се измисли нещо...

Сега видях плана, 1 етаж разделен на 2, като от едната половина се качваш горе... т.е. лилавото е твое а другата половина на друг ?? И това е важно, всичко трябва да се съгласува с него... педполагам..
manovbg - помощник
вт окт 30, 2018 12:42 amresistbody написа:
Рекуператора не смесва въздушните потоци !!!
Като сте пушачи, смчуете от хола и баните връщате в спалните и хола...
Рекуператора смуче отвътре и вкарва свеж въздух като не се губи много топлина...
Панели за ток.... забрави.. не знам там как е тока, ама тука си на загуба....
Панели за вода... пак никва идея... 2 пъти бях в Германия и умрях от студ... Юни..
Не зная колко пари е нафтата и тока там, но термопомпата е пъти по-ефективна.. котелът може да седи за много студени дни зимата..
ПАК казвам там е едно тука е друго....
Рекуператора как ще го вържеш на тая къща не зная, но щом е основен ремонт ще се измисли нещо...

Сега видях плана, 1 етаж разделен на 2, като от едната половина се качваш горе... т.е. лилавото е твое а другата половина на друг ?? И това е важно, всичко трябва да се съгласува с него... педполагам..
Здрасти,
Благодатря за коментара!
Относно активната вентилация - идеята и е да изравнява влажноста на въздуха в стаите според желаната и вкарва част свеж въздух отвън. Всичко минава през филтри разбира се и на рекламите са показали че няма как да мирише на манджа в другите стаи :D
Въпроса е до колко аз да вярвам на тазаи система? Но това ще го реша допълнително защото имам възможност да пусна тръбите винаги, те ще са само на 2рия етаж
Там ще живея аз а на първия правя 2 малки апартамента за баща ми и за дъщеря ми!
Съществуващото отопление с нафта в мазата със 6т резервоар ще го оставя засега защото е много скъпо да го махна и незнам до къде ще я докарам с парите. Просто ще добавя термопомпа въздух-вода и ще сложа бойлер 300-400л защото съществужащия е 100л с една серпентина.
Относно панелите- инвестицията във ФВ е почти 2 пъти по-голяма но ставам независим напълно от външни доставчици!
Цената на нафтата е около 0,70 евро/л или около 8 цента на киловат а тока е 28 цента на киловат като изкупната му цена е 12-14 цента за киловат.
Идеята там е да си сложа батерии за съхраняване на енергията! Както казах скъпа инвестиция но само така ще имам и охлаждане.
Соларните панели излизат евтино на пръв поглед но когато се ползват за топла вода само. За да имам същата полза от тях се монтира топлогенератор и отново батерии, така инвестицията отново е същата!
Температурата тук е средно с 3-4 градуса по-висока от БГ или поне от Варна от където съм аз защото постояно я следя!
Чисто и просто всичко опира до пари, и двете системи се изплащат до 20год.
Май никой в БГ не е правил подобна система, напълно автономна :(
  • 1
  • 2

Тема "Отопление, охлаждане и вентилация на 188м2 къща!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: