Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yancho_lud - специалист
Здравейте,

Към системата има един кръг който върти във въшно барбекю тип лятна кухня, което отоплявам с преправено тяло от климатик. Искам да сложа отделна помпа само за този кръг, тъй като разстоянието от котела до тялото там е около 20-25 метра и основната помпа не успява да превърти водата достатъчно бързо и температурата й спада докато достигне до там. Тръбите до там са 16 мм, като минават изцяло под земята и са добре изолирани, тръбите на тялото от климатик също са сменени с 16мм.Трябва ми помпа която да помага на основната само в този кръг и да върти водата колкото се може по бързо за да не изстива толкова.
Каква помпа трябва да взема за да реализирам това което съм замислил? Предполагам, че трябва да е по мощна, но кое ще е определящо в случая, мащност(ватове), дебит или наличие на повече скоростти. Ще съм благодарен и на конкретен модел който да купя.

Благодаря предварително на всички които ще се включат по темата.
preslav - майстор
Той дебитът е в пряка зависимост от мощността и качеството на помпата, но говорим за самата помпа, а какъв дебит ще имаш през тръбите е въпрос на сметки, които аз не мога да направя. Във всички случаи е по-добре да си вземеш помпа с повече скорости и опитно да установиш на коя скорост постигаш желания ефект. Не съм много наясно как втората помпа би се отразила на останалата част на системата, според мен има нещо сбъркано в подвързването на това тяло, но за да е по-ясно ще е хубаво да нарисуваш една схема на системата, а по нея профитата да гадаят.
Не може просто да боднеш една помпа и то по мощна, на този кръг. Ще се наруши работата на останалата част от инсталацията.
https://teploteka.com.ua/blog/otopiteln ... kh-kotlov/
Погледни от къде дърпат допълнителните помпи!
Чети за хидравличен изравнител. Има и в тубата. Лесно можеш да си направиш.
И още, зоналните помпи не трябва да са по мощни от котелната помпа.
И още малко матрял.
yancho_lud - специалист
Взех помпа вило 25-5 с три скорости и я монтирах на тръбата на топлата вода към барбекюто. На трета скорост водата се връща охладена само с 5 °. За момента не виждам да се отразява пагубно на останалата част от системата.
съб дек 15, 2018 5:01 pmyancho_lud написа:
Взех помпа вило 25-5 с три скорости и я монтирах на тръбата на топлата вода към барбекюто. На трета скорост водата се връща охладена само с 5 °. За момента не виждам да се отразява пагубно на останалата част от системата.
Перфектно.

Тема "Питане за циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: