• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
arxd129 - специалист
Здравейте,

В банята, в пода ѝ, имам закарани от строителя тръби за парно. Закарани са точно 'никъде' (ама къде ли пък трябва да са закарани, де); зад бъдещата врата на банята.
Сегашното им място не е лошо. Но ако се вземе предвид факта, че сегашния /светлия/ отвор за бъдещата каса на вратата е на 4-5 см от стената, към която стена (навътре) ще се отваря вратата на банята, към мястото им може да се предявят и някакви претенции. Защото бъдещата врата, май, няма да се отваря нацяло (в смисъл - няма да се отваря на 90 градуса).

Поразкъртих малко пода.
Ето снимка:
Прикачен файл:
1.jpg
Не че не мога да ги оставя точно там, но бих ли имал място за да монтирам лира зад бъдещата врата, без тази лира да ми пречи на цялостното отваряне на вратата. Демек - дали ще минавам през вратата "без маневра"?!

Да питам:
Добре ли би било тръбите да излизат в банята от теракотения под? Директно. Пред фаянса? Или да ги вкарам под (зад) фаянса?
Ако са пред фаянса - ще пречат при измиването на пода на банята, примерно.
Ако са зад фаянса - какво правим с температурните разширения на АлПекса? Дали няма да имам паднали плочки след известно време?

Заради теснотията в банята ми, дилемата е, накъде да закарам тръбите? Дали да оставя изводите им там където са си понастоящем - зад вратата? Или да ги местя някъде... извън "зад вратата"; където пак биха ми се пречкали, де? Дилемата още е, дали при евентуалното преместването на тръбите, да ги оставя между тухлата и фаянса, или да изкъртя канали в тухлата?

PS.
Няколко пъти си изчетох поста. Обърках се съвсем. Хем разсъждения мои, хем въпроси към вас ... Лутаница голяма.

Моля за помощ.
При 4-5 см. на касата от стената, лирата ще подпира вратата, която няма да се отваря напълно.
Мести на друго място, а там може да е окачалка примерно.
Ако тръбите ще са по стената, копай тухлите!
Димитър Димов - специалист
Като за начало ,не е ''здравословно'' наставките на такива тръби да са скрити под фаянс,мазилка,бетон.Ако можеш да качиш снимка в по-голям мащаб на стената и вратата,че обяснението не е от най-добрите.
Antonii - майстор
Тези 5 см сега ли са измерени без да е монтирана вратата или това е дебелината на касата на вратата.
Ако са измерени без монтирана врата, то тази врата има каса и тя ще направи това разстояние още по-голямо.
Иначе ситуирането на лирата зад вратата на банята е най-доброто решение по отношение на разпределението на останалото оборудване в помещението.
На ваше място аз лично бих вкопал тръбите в стената до местата на фитингите на лирата, както се и прави попринцип.
А защо строителя него е направил, ами защото така е по-лесно и евтино.
arxd129 - специалист
пон дек 24, 2018 4:24 pmAntonii написа:
Тези 5 см сега ли са измерени без да е монтирана вратата или това е дебелината на касата на вратата.
Няма монтирана каса. Само отвор за врата е.
Имам намерение да сложа алуминиева врата /предвид влажността на помещението/. Монтирана в оставения от строителя отвор с ширина 70см но на ВЪНШНАТА страна на петнадесет сантиметровия /с мазилката/ зид. Отварящя се навътре. Т.е. вратата и в отворено положение ще е попада /част от нея, де - около 10 см/ в сегашния отвор. И ще ми 'спестява' едни 10 см.
Ако профила на касата на така намислената врата е с размери 5/5 см, тогава към наличните понастоящем 4-5 см ще добавим още 3. И ще станат максимум 8 см.
Но като вземем предвид, че фаянса ще изяде поне 2 см, разстоянието между отворената врата и фаянса ще остане около 6 см. Тези 6 см достатъчни ли ще са за да се монтира лира зад вратата?

пон дек 24, 2018 4:24 pmAntonii написа:
На ваше място аз лично бих вкопал тръбите в стената до местата на фитингите на лирата, както се и прави попринцип.
В стената, в стената... колко в стената?! Май ще трябва да е в тухлите. А не ми се ще да къртя; дотегна ми от къртене. Ама благодаря за съвета ви! Най вероятно ще изкъртя още малко тухли. Колко високо от пода следва да се оставят фитингите за лирата? Лошо ли би било фитингите за лирата да се оставят един до друг /на хоризонтално разстояние 5-6 см/? И в последствие да търся начин да ги свързвам ПРЕД фаянса с лирата? Или трябва да ги оставя на 30 см осово един от друг?
Естествено, че в тухлите, нали те са ти в стената.
Стига- не стига, монтираш лирата зад вратата, като може да се наложи да преработиш конзолите от комплекта или да импровизираш с други.
Може и малко по тясна врата да поръчаш. Пътища много.
Ще стане.
Antonii - майстор
С тези 8 см ще сте на кантар иначе 10 см са достатъчни за повечето видове лири.
Може и да не се разделят ще може да се върже, но ще стои грозно.
Иначе тръбите е хубаво да се разделят и изкарат на ширината на лирата, която също може да се различава за различните модели.
Височината на изводите се определя от височината на лирата, така че да не дойде ниско до пода или високо до тавана, но 50-60 см от пода в повечето случаи е добре.
arxd129 - специалист
Честито Рождество!
Живи и здрави!
пон дек 24, 2018 7:43 pmТрифон П.Трифонов написа:
Естествено, че в тухлите, нали те са ти в стената.
Няма край пустото къртене. Но явно - ще продължи.

Да питам:
1. Освен АлПекса, и гофрите се оставят в стената, нали? Или??
2. Когато са в стената /в тухлите/, самите АлПекс тръби замазват ли се с варова мазилка? Или се оставят в кухина (зад гипсокартон - примерно)? Тези въпроси са заради притеснението ми, какво ще е поведението на АлПекса в следствие на температурните разширения на алуминия в тръбите.
3. Какви минимални радиуси на огъване допуска АлПекса?

пон дек 24, 2018 7:43 pmТрифон П.Трифонов написа:
Стига - не стига, монтираш лирата зад вратата, като може да се наложи да преработиш конзолите от комплекта или да импровизираш с други.
Какво, какво? :?

Моля, снимчица...примерче...

Благодаря предварително.
arxd129 - специалист
пон дек 24, 2018 7:49 pmAntonii написа:
С тези 8 см ще сте на кантар ...
Ама аз нямам 8 см. А 6. Максимум 6!
пон дек 24, 2018 7:49 pmAntonii написа:
... и изкарат на ширината на лирата, която също може да се различава за различните модели.
Ами аз, заради теснотията, съм се спрял на лира с ширина 30 см.
Ето тази:
https://beritbg.com/лири/стоманени-лири ... 00-classic

Недостатък ли е лирата да е толкова тясна - 30 см? Да си избера ли по-широка лира? По-широката лира има ли някакви предимства?

Още нещо да питам: Кранът, с който ще се управлява работата на лирата, какви размери има? Този кран /на снимката на лирата/, който се вижда на сайта на БЕРИТ, не е ли мнооого голям? Май и кранът ще ми 'изяде' още 8 см от пространството (зад вратата) на банята? То... излиза че трябва да имам поне 15 см зад вратата на банята. :?
Много го мислиш. Импровизирай, прояви творчество!
Купи си възможно най голямата лира на ширина и височина. Няма такава благина. С термоглавата можеш да и ограничиш мощността. "Кранове" има ъглови и аксиални.
Конзолите можеш да изрежеш, вкопаеш или да измислиш и си изработиш по къси, така че и 6 см. да стигнат. Другото било лакомия.
https://photos.app.goo.gl/DP3Q7q5AoKe4S9pU9
  • 1
  • 2

Тема "Тръби Pex-Al-Pex зад/под фаянс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: