• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
Питането ми не е за мен самия, а за добър комшия.
Вчера сподели, че лятоска смята да бутне съществуващия комин и да гради нов. По неговите думи сегашният е много малък (може би 15*15 см.) и поради тази причина се образувал много конденз и коминът бързо се запушвал от образувалите се твърди налепи. Смятал да изгради нов, който да е поне 20*20 см. имал бил тухли единички и с тях щял да зида.
Не знам дали съм прав, но му казах, че по-големият комин няма да му реши проблема с конденза, говорих му за четеното във форума, че коминът трябва да се топлоизолира (в подпокривно и надпокривно пространство). После се сетих къде съм виждал керамични комински тела и му казах да се поразпита за тях, но имам усещането, че не вдява и ще сътвори някоя глупост.
То е ясно, че в чужда къща не мога да налагам мнение, но правилно ли разсъждавам? При липса на средства за инокс бих използвал керамични тела, с които да изградя нов комин до съществуващия, дори и не бих си помислил за бетонови тела, още по-малко за зидария с тухли единички.
По някакви интернет сметки видях, че 7 м. комин с керамични тела ще излезе около 106 лв. а с бетонови плокчета около 87 лв.
Да продължавам ли да му пиля да не се занимава с глупости или да си мълча и да гледам сеир?
Да попитам и за себе си нещо - защо всички присъединителни отвори към комините са малко под тавана на помещението, а не мако над пода?
шоп - майстор
Ако трябва да избирам комин изграден от керамични тела или тухли единички бих избрал второто.

Добре направен комин от единички измазан от вън и от вътре ( като вътре да се извърти ф200 да кажем) ще изкара над 50 години. Ако се изолира външно и с каменна вата 50 мм още по-добре.

Керамичните тела стават според мен само за вентилационни канали. Толкова са крехки и чупливи, че при първия пожар се пукат и при първото чистене с гюле пак е възможно да стане белята.
prascho - майстор
неръждавейка кюнец, цилиндрична каменна вата 3см, единични тухли, отвън - каменна вата 5см, шпакловка и мрежа. Хубаво е да са два отвора - за котела и вентилационен до него.
preslav - майстор
Ясно, спирам да се занимавам с раздаване на акъли, за иноксов комин и дума не може да става (познавам си човека), със зидането и измазването не съм сигурен дали ще се справи сам. Лично за себе си питам с какво преоразмерения комин ще помогне за намаляването на конденза - не съм му в къщата, но има печка на дърва, дървата са мокри със сигурност, за друго не знам.
Димитър Димов - специалист
пет дек 28, 2018 2:55 pmpreslav написа:

Да попитам и за себе си нещо - защо всички присъединителни отвори към комините са малко под тавана на помещението, а не мако над пода?
Вероятно за да се използва топлината на кюнците.Виждал съм ''инженерно'' решение където печката е в едната стая и през дупка в стената се връзва в комин в съседната.Сиромах човек,жив дявол.
preslav - майстор
съб дек 29, 2018 11:20 amДимитър Димов написа:
Вероятно за да се използва топлината на кюнците.Виждал съм ''инженерно'' решение където печката е в едната стая и през дупка в стената се връзва в комин в съседната.Сиромах човек,жив дявол.
И аз си помислих за топлината от кюнците, но пък там не може да се разчита на акумулиращия ефект на комина.
Ха, топлината от кюнците ще е по на сметка ако се свалят долу и това не е проблем с пушеци в къщата.
Преоразмереният комин също не е на добре.
Има една много стара тема тук, където човекът си перфорира комина, в подпокривното, за да не тегли прекомерно.
Добрият комин е топлият комин. Онова 15 на 15 сигурно си му е добре, ама кофтито горене и ниската температура го задръстват.
Дома също са така комините. Не съм имал проблем, щото съм палил след работа надвечер и се е било на макс, та е "издухвало" проблемите. Ако има постоянно хора и печката се си гори постоянно и полечка, чистене по начесто.
burner - специалист
==========================================
Защото печките навремето бяха високи. Няма как кюнецът от 1,20 височина на изхода на печката да се извие надолу към пода. А и топлината от кюнеца топли стаята, а не отлита в комина. Абе ти сериозно ли питаш, или майтап си правиш?
Нищо лошо няма в това да се зида с тухли единички. Дебелината на зида е 25 см, че и повече отива, като се измаже отвън и отвътре.
съб дек 29, 2018 6:05 pmburner написа:
Защото печките навремето бяха високи. Няма как кюнецът от 1,20 височина на изхода на печката да се извие надолу към пода. А и топлината от кюнеца топли стаята, а не отлита в комина. Абе ти сериозно ли питаш, или майтап си правиш?
Нищо лошо няма в това да се зида с тухли единички. Дебелината на зида е 25 см, че и повече отива, като се измаже отвън и отвътре.
Не си ли чел за зиданите ракетни печки?
Не си, естествено.
Коминът върви по пода, преди да .........
burner - специалист
съб дек 29, 2018 6:16 pmТрифон П.Трифонов написа:
съб дек 29, 2018 6:05 pmburner написа:
Не си ли чел за зиданите ракетни печки?
Не си, естествено.
Коминът върви по пода, преди да .........
Е как... Пак навремето, във всяка градска и селска къща имаше ракетни печки, чиито комини бяха зидани по пода. Колко сме се препъвали в тях! Ех, спомени...
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за изграждане на нов комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: