• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 79
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
wenciautoklima - специалист
Някой може ли да обясни с думи прости/ако може и схема/начинът по който се работи с твърдо гориво и буфер.Котелът ми е Виадрус-4секц.
AntonBM - специалист
Функцията на буферният съд е да осигурява оптимален режим на работа на котела, като му позволява да работи на номинална мощност, дори когато инсталацията няма нужда от цялата произведена от котела топлина и да удължава времето за отопление на сградата, когато котела изстине. Има различни схеми на свързване, но аз препоръчвам тази дадена по-долу. Тя е една и съща, но разписана при горящ котел на пълна мощност и когато той е изстинал. Освен температурите съм дал ориентировчни стойности и на дебитите, но те се променят в зависимост от температурата на топлоносителя. Схемата е с 2 помпи – една вътрешно котелен байпас и друга за инсталацията. Тази на котела е комбинирана с термостатичен вентил гарантиращ минимална температура на връщащата се в котела вода. Помпата се включва при загряване на котела. Другата помпа осигурява циркулацията във вътрешната инсталация и с нея се тегли от буфера, когато котела се изключи от схемата. В случая тя е комбинирана с пропорционален 3-пътен мотор вентил със задвижка, която осигурява константна (постоянна) температура на топлоносителя. Така е, защото регулацията на температурата на помещенията се прави от стайни термостати на вентилаторни конвектори. Друг възможен вариант е този 3-пътен вентил да се регулира по температурна крива в зависимост от външната температура – удачно е за отопление с радиатори без термо-глави. Може и ръчно да се настройва без задвижка на определено съотношение на смесване, но това не е много практично.
Най-простото описание е:
На схема 1 част от топлоносителя отива за инсталацията, а друга се натрупва в буфера. Котела работи на 100% - 18 kW, на инсталацията и трябва най-много 14 kW – разликата се запазва в буфера.
На схема 2, котела е изстинал, но буфера вече е загрят. Отоплението продължава до пълното изстиване на буфера.
Предимството на тази снема пред други подобни е, че отоплението започва веднага след запалване на котела. При други схеми, които съм виждал, за да започне отопление на къщата, първо трябва да се загрее буфера. Не, че и те не работят, но тази си я харесвам повече.

Прикачен файл

shema-1.JPG
shema-1.JPG (79.62 KиБ) Видяна 29293 пъти

Прикачен файл

shema-2.JPG
shema-2.JPG (77.96 KиБ) Видяна 29293 пъти
filmatoplo - майстор
:prayer: :partyman: Бате Антон номер 1 ,аз ги говоря -ти ги и показваш :wink: -Калин 72 да преписва .
Последна промяна от filmatoplo на пет дек 30, 2011 9:14 pm, променено общо 1 път.
Christo - специалист
Честита Коледа и весела Нова Година! В Германия има служба, която лицензира котлите, предназначени за експлоатация в страната. (www.bafa.bund.de) Там препоръчват 55литра буферен съд на всеки киловат инсталирана мощност на котела. Според мен има два проблема. Единият е, че трябва място за буферния съд и вторият е, че разширителният съд се получава сравнително голям. Цената на буфера не я слагам в сметките, защото тя се избива най-много за две години, ако не и по-скоро. Имам парно от много години без никаква автоматика по него. От тази есен смених котела и изпълних схемата, предложена тук от Антон почти едно към едно. Парното стана като от друга планета! Като се сетя какви пушеци бяха и какво чистене падаше почти всяка неделя, ми иде да ревна с глас. Благодаря на Антон, на Филма и на Лазар за ценните безкористни съвети!!!! Още веднъж весели празници и много успехи през 2012г!
filmatoplo - майстор
Christo здравей -какво беше котлето ,колко литра е буфера :? :-D позабравям -много сте ,ако е Херц прати някоя снимка :) . :partyman:
wenciautoklima - специалист
Благодаря на всички Ви за съветите .Практически няма да мога да се справя сам.Системата по която е изграждано моето парно е гравитациона.На тавана имам разширителен съд/около 200л./Изхвърлил съм радиаторите-замених ги с конвектори.Монтирал съм 2циркулационни помпи/връщането ми е зад котела на лястовича опашка/.Единствената автоматика е електронен терморегулатор, който командва нагнетателен вентилатор за разпалване и включване на помпите.Ако при тази информация някой от Вас счита че мога да променя нещата към по-добро ,нека ми каже.Честита Коледа,честита Нова година-желая здраве и късмет на всички Вас!С уважение В.Александров
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
:prayer: :partyman: Бате Антон номер 1 ,аз ги говоря -ти ги и показваш :wink: -Калин 72 да преписва .
Преписвам, вече съм си набавил Алфа2 25/4 за радиаторния кръг и Basic Grundfos 25/4 за бойлера, трипътен ротационен Compact със задвижката, остава контролер и един буфер да купя. Засега май ще взема 500 литра, и по-нататък още един 500 литра, така ще си реша проблема с ниския таван :)
Но определено схемата на Антон е това, което ще правя!
filmatoplo - майстор
Калине -това което аз ти казвам е същото :) , вентила 1,2,3 и помпа 1 -при теб е Ладомата :wink: , смеситела с задвижката е Пропорционалния вентил , помпа 3 ще ти е Алфата :wink: .
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
Калине -това което аз ти казвам е същото :) , вентила 1,2,3 и помпа 1 -при теб е Ладомата :wink: , смеситела с задвижката е Пропорционалния вентил , помпа 3 ще ти е Алфата :wink: .
Така де, не съм казал нищо друго :)
filmatoplo - майстор
Тетките за бойлера на тръбите за буфера . :wink:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 79

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: