Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Привет на всички! Не, не ги продавам, че заглавието ми е малко двупосочно. Дано не повтарям темата.
Така, какво имам в момента и какво искам да сторя...
1. Какво имам: Котел - 35 kw, с реторна горелка, бойлер с две серпентини - 120 лт Дипломат и слънчев колектор Сънсистем 2,15 м2 - черен (не селективен).
2. Какво искам: На гореспоменатите да бодна още един колектор Сънсистем 2,15 - селективен + втори болер с една серпентина.
3.Как ще работи: Със сегашната ми инсталация имам два основни проблема:
- Колектора не върши работа пролет и есен;
- Котела е вързан на горната (малка) серпентина и не ми стига водата през зимата;
Ще се получи ли така, че ако сложа още един бойлер 120 литра (или пък вие кажете колко) с една серпентина и на него свържа двата вече колектора (2х2,15м2) и когато е:
- ЛЯТО и този нов бойлер е загрял на 80 градуса, да прехвърли топлоносителя в забележете МАЛКАТА серпентина на сегашния ми бойлер за да не прегрее системата (въпрос - как да стане това автомантично - трипътник с диф. термостат?)
- ПРОЛЕТ И ЕСЕН и използвам за топла вода само соларния бойлер.
- ЗИМА и използвам за топла вода само стария си бойлер, като свържа котела на голямата (долната) серпентина. Защото, както вече казах сега с горната водата ни е малко.
???
Как да управлявам приоритетно бойлерите, за да използвам само горещия? С ръчен кран или с два термовентила с Ел. задвижки - отворен и затворен?
Какво ми предложи местен специалист: Да разкарам сегашния си бойлер и да сложа един голям - 200 литров с паралелни серпентини и вече ТРИ колектора. Но, какво ще става лятото, когато този бойлер е на макс?! Каза ми да не се тревожа, защото Интиелското управление, щяло да се погрижи за това. Но при това, има и друго неизвестно - тръбата от колектора е вече закопана и е 16 пекс-ал-пекс (само първите три метра на изхода на горещата вода е медна), та как ще издържи на температура над 90 градуса, без буферен бойлер, както е на схемата по-горе?
Ей таквиз едни въпросчета, моля за съвет! Благодаря от сърце! :-D
gnt69 - майстор
чет яну 31, 2019 8:57 pmzaksofon написа:
Аз съм за втория вариант. Продаваш 120 литровия вземаш 200 и се къпеш, лятото ако има много топла вода поливаш доматите докато свърши.
Аз съм тъй ама с 3 броя и 300 бойлер. За миналата година 2-3 пъти съм пускал бойлера на ток когато се одъжди няколко дни лятото топлата вода свършва и врътвам на ток.
Само не разбирам защо не ти стига водата.
Представи си 35 киловата проточен бойлер, който ще ограничиш до мощността на серпентината.
Колко е тя? Със сигурност е над 12 киловата, а освен това имаш и едни ок. 50 литра буферни.
Нещо настройката на котела ли или пък бавно реагира...???
Иначе Русе правилно съветва.
200л стоящо теси обслужва младо семейство с деца, като е захранвано (Тесито) чрез горната серпентина от 20 киловатова горелка.
Па ако речеш 300 още по добре.
zaksofon - специалист
чет яну 31, 2019 9:13 pmgnt69 написа:
чет яну 31, 2019 8:57 pmzaksofon написа:
Аз съм за втория вариант. Продаваш 120 литровия вземаш 200 и се къпеш, лятото ако има много топла вода поливаш доматите докато свърши.
Аз съм тъй ама с 3 броя и 300 бойлер. За миналата година 2-3 пъти съм пускал бойлера на ток когато се одъжди няколко дни лятото топлата вода свършва и врътвам на ток.
Да, това несъмнено е много по-простия вариант. Няма трипътни вентили, няма прехвърляне тук и там и сложни управления. Но... Как ще издържи флексовата тръба на такива градуси? При теб каква е? И не на последно място, един още по-важен въпрос - така не е ли по-скъпо?
При вариант с голям бойлер, то трябва да си купя още ДВА колектора - 1000 лв + 200 литра бойлер с две серпентини - 6-700 лв (освен ако всичко това не е втора употреба).
А при първи вариант, ще си купя само един колектор и един 120 литра бойлер с една серпентина +някой друг трипътен и термоглави (може би 2) и управление (аз си имам). Тук парата е на половина. :?
zaksofon - специалист
чет яну 31, 2019 9:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
Само не разбирам защо не ти стига водата.
Представи си 35 киловата проточен бойлер, който ще ограничиш до мощността на серпентината.
Колко е тя? Със сигурност е над 12 киловата, а освен това имаш и едни ок. 50 литра буферни.
Нещо настройката на котела ли или пък бавно реагира...???
Иначе Русе правилно съветва.
200л стоящо теси обслужва младо семейство с деца, като е захранвано (Тесито) чрез горната серпентина от 20 киловатова горелка.
Па ако речеш 300 още по добре.
Не стига водата, защото котела работи на старт/стоп (такова му е управлението, което май ще сменя) и горната серпентина загрява само 1/3 от 120 литра. Иначе се загрява за 20 мин (котела е на два метра от бойлера със своя си помпа), малко е обема на водата просто.
Но ако оставим това с котела през зимата, какво става през лятото. Ако мощността на колекторите е двойна, ще имам вода и преходните сезони(което ми е основна цел), а лятото излишъкът на топло къде ще отиде? Повтарям, че тръбата от колектора е три метра медна и 5 метра флексова 16. Няма ли да се разтопи лятото?
gnt69 - майстор
чет яну 31, 2019 9:25 pmzaksofon написа:
Да, това несъмнено е много по-простия вариант. Няма трипътни вентили, няма прехвърляне тук и там и сложни управления. Но... Как ще издържи флексовата тръба на такива градуси? При теб каква е? И не на последно място, един още по-важен въпрос - така не е ли по-скъпо?
При вариант с голям бойлер, то трябва да си купя още ДВА колектора - 1000 лв + 200 литра бойлер с две серпентини - 6-700 лв (освен ако всичко това не е втора употреба).
А при първи вариант, ще си купя само един колектор и един 120 литра бойлер с една серпентина +някой друг трипътен и термоглави (може би 2) и управление (аз си имам). Тук парата е на половина. :?
Ами при мен тръбите са медни, инсталацията е на 12 години и работи като чук. Сега има някакво натрупване на котлен камък в бойлера, може би има и понижена ефективност на колекторите ама си топлят, а докато работи едно нещо не пипам. Като протече или спре ще му мисля.
Тез твоите сметки нещо криви ми се виждат.
Имаш един колектор значи купуваш само един. Разликата мужду 120 литра бойлер и 200 литра не е двойна, а и спестяваш някой и друг трипътен и чаркуляци. Ако продадеш 120 литровия и си е съвсем без пари подмяната. :partyman:
zaksofon - специалист
чет яну 31, 2019 9:40 pmgnt69 написа:
чет яну 31, 2019 9:25 pmzaksofon написа:
Тез твоите сметки нещо криви ми се виждат.
Имаш един колектор значи купуваш само един. Разликата мужду 120 литра бойлер и 200 литра не е двойна, а и спестяваш някой и друг трипътен и чаркуляци. Ако продадеш 120 литровия и си е съвсем без пари подмяната. :partyman:
Амиии, за да имам топла вода през есен и пролет, ще стигат ли два колектора 2х2,15м2 на бойлер 200 литра? Аз ги смятах два (единия от които не е селективен) за 120 литра и щом този загрее да се прехвърли в другия бойлер,без да прецаквам флексовата тръба. Всъщност, аз май го обясних твърде объркано в първия пост, да го направим така?
1. С два 2,15 м2 колектора (единия от които е черен), ще имам ли топла вода есен и пролет с 200 литра бойлер?
2. Проблем ли е това през лятото, че основната линия е от пекс-ал-пекс тръба 16ка?(първите три метра са медна тръба). Не е възможно подмяната, тъй като е вече закопана и с налепени каменни плочи.
Зимата е ясна с 200 литров бойлер и 35 kw котел, но проблем си има лятото ако колекторите са три и проблем есен и пролет ако колекторите са два. В единия случай са много - в другия са малко на 200 литра.
gnt69 - майстор
чет яну 31, 2019 10:14 pmzaksofon написа:
Зимата е ясна с 200 литров бойлер и 35 kw котел, но проблем си има лятото ако колекторите са три и проблем есен и пролет ако колекторите са два. В единия случай са много - в другия са малко на 200 литра.
Ами пали го котела в преходния сезон не го жали. Аз моя си го паля да ми е топло, нали затова сме си купили модерни натискаш копчето и пали.
zaksofon - специалист
чет яну 31, 2019 10:21 pmgnt69 написа:
чет яну 31, 2019 10:14 pmzaksofon написа:
Ами пали го котела в преходния сезон не го жали. Аз моя си го паля да ми е топло, нали затова сме си купили модерни натискаш копчето и пали.
Ами щом ще го паля пролет и есен, за кво ми е тогава да се занимавам с всичко това? :-D Не, не, хайде бе, кажете нещо дето ще оправи всички питанки. При мен никога не е лесно, може би защото аз си го правя така, но все пак, сигурен съм, че има вариант, който да работи и през 4-те созона.
1.ЗИМА - котел
2.ЛЯТО - колектор (без да стопя тръбите)
3.ЕСЕН и ПРОЛЕТ - повече колектор, по-малко котел. (то иначе няма смисъл да правя каквото и да е)
Нали? :? Ама прави ми се бе, прави ми сеее :partyman: :-D
gnt69 - майстор
чет яну 31, 2019 10:28 pmzaksofon написа:
1.ЗИМА - котел
2.ЛЯТО - колектор (без да стопя тръбите)
3.ЕСЕН и ПРОЛЕТ - повече колектор, по-малко котел. (то иначе няма смисъл да правя каквото и да е)
Нали? :? Ама прави ми се бе, прави ми сеее :partyman: :-D
Ами тогава 300 литра бойлер, купуваш 2 колектора и си готов. Има едни модерни колектори сега като загреят бойлера и стъклото им се стъмнява и спират да топлят.

Тема "Котел - 2 бр. Сл. колектори - 2 бойлера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: