Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
Здравейте на всички!
Опитах какви ли не начини на отопление и сега на ред идва природния газ. Но не са ми ясни някои неща затова моля за помощ от знаещите. Имам 2 въпроса, които всъщност са свързани. Живея в кооперация, в която има сградна инсталация за газ и между всеки етаж има табла с измервателите за потребление (незнам правилно как се наричат) и от там тръгват тръбите с газ към всеки апартамент, който ползва газ. Аз искам да си сложа котлето в гаража, аз съм на първия етаж и гаража ми е точно под кухнята. Въпросите са:

1. Тъй като тръбния път за газта до гаража ще е доста, колко се плаща на метър?
2. Съвременните газови котли имат ли сериозни топлинни загуби? Котела ще е в гаража и ако загубите на топлина от него са големи, то сигурно ще се откажа от този вариант.

Благодаря предварително на всички отзовали се! :supz:
all4all - специалист
Ще ти дам пресен пример... 13 метра ф 22 и 6 метра ф 18 цена 1000 лв. Днес питам приятел който има фирма за това нормална ли е цената а той ме попита златна ли е тръбата... Тук някъде четох че връзване на Котел в Казанлък е 250 лв до 1 метър от колектор а да ама не 460 лв на 30 км отдалеченост... Та цената на подписа е важна... Май накрая ще шибна термопомпа...това е вътрешна разводка...
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре де all4all, защо не поискаш оферта от фирма, която не работи по Дезире? Мисля, че няма да си разочарован.
all4all - специалист
Така ще бъде Лазере... Че картонаджиите ми дават зор да затварят тавана... План че за газовата тръба вече извадих... Вътрешна разводка на тръби и колектор пуснах в стила на форума помогни си сам...
Gek - специалист
Имам чувството, че някак си останах в страни от разговора :?
Вижте нямам си хал хабер от нищо свързано с газифициране, даже незнам кой определя цената на въпросния тръбен път. До вчера си мислех, че цената е твърда и се определя от регионалното газово дружество или там каквото е. Сега доколкото разбирам не е така... Моля за по-конкретен отговор на двата въпроса. Лазаре здравей, още от преди десетина години те знам, че си специалист в газовото оборудване и много се надявах, че ще пишеш в темата ми. Моля те дай насоки на прохождащия клиент на Овъргаз :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Здравей Gek,
газовите дружества подобно на ЕРП-тата продават газ и си поддържат мрежата. Те нямат ресурс да изграждат и поддържат сградни газови инсталации, нито да сервизират газови уреди, нито пък да изграждат и поддържат отоплителни инсталации. От разходомера навътре собствеността е на клиента на газовото дружество и той избира на кого да се довери за изграждане и поддържане на тази и вътрешна инсталация. През годините периодично някои газови дружества намират начин за посредническа и комимисионерска дейност. Една такава програма е и сегашната Дезире, при която дружествата намериханачин да се вклинят между клиента и изтинския изпълнител и клиента има право да избира изпълнител измежду няколко варианта:
1. По Дезире с посредничеството на газовото дружество
2. По Дезире, директно с фирмата изпълнител
3. По REECL, директно с фирмата изпълнител и посредничеството на банка
4. Директно с фирмата изпълнител, без никоя програма
И четирите варианта са работещи, но нещата са така замазани, че и на мен като специалист ми е трудно да препоръчам по кой начин е най-изгодно, пък мога да си представя как се чувства клиента. При първите 2 начина уж има 30% безвъзмездна помощ, при третия начин - 15% безвъзмездна помощ, но поради неизвестната комбинация между надценки и отстъпки никога не може да се каже кога крайната цена ще е най-изгодна. Пък и както по-късно ше разбере клиента - не всичко е моментна цена на придобиване, важно и как се развиват отношенията между клиента и доставчика на услугата през следващите години. Опитът показва, че трудно се комбинират ниска цена, качествено изграждане и перфектно обслужване, но лошото е ако случи да попаднеш на висока цена, калпаво изграждане и лошо или никакво обслужване. Затова - умната! :)
Gek - специалист
Добре, значи цената за метър полагане на газовата тръба се определя от фирмата сертифициран изпълнител. Все пак някакви разумни граници в които варира тази цена няма ли? За мен въпроса е от много важно значение, тъй като има два варианта за монтаж: първия, който по-не ми харесва има тръбен път 3-5 метра, а втория за който пиша в началото на темата има около 10 - 12 метра.
Също така моля ви напишете как стои въпроса с топлоотдаването на новите котли? Разумно ли е котела да се монтира в помещение, което няма нужда от отопление?
all4all - специалист
Аз чух нещо за 30-35 лв на линеен метър ама дали е така :? Лазер може да каже...
LazarGanev - "Велик майстор"
За цената на тръбата е така, топлоотдаване около котела няма
И какво влиза в цената на 1 м. тръба 22х1?
След като от гъзомера натам не ги интересува, мога ли Аз да си я заваря?
Че си я купувам на значително по ниска цена, която си е и нормална и без отстъпка.
Или съм стиснат за топките и ако искам Газ, ще давам Гъз?

Тема "Цена на метър тръба за природен газ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: