• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
roland - специалист
Здравейте,
Преди малко пелетната ми камина сдаде багажа. Повреди се шнека, защото често се затрупваше поради лоши настройки и нови пелети.
Искам да купувам нова камина, но не мога да избера марка и мощности.
Накратко, къща в покрайнините на София, приземен етаж + 2 етажа нагоре, 10см топлоизолация, изолирани тавани, хубава пвц дограма, грубо по три помещения на етаж, общо около 150 квадрата. Височините са до 2.40.
Предполагам една камина 16-18 киловата ще ми е достатъчна, да не говорим, че някои стаи дори не ги отоплявам, а санитарните се отопляват с по няколко метра тръба в замазката /много сполучливо подово/. Грубо имам 9 радиатора, от които ползвам 4-5.
Трябва спешно да избера камина. Настоящата ми беше 20 кв, разделено на 5 степени по 4 кв, но никога не е работила на степен по - висока от трета, а след като стопли влизаше в модулация. Този сезон 4 дни горя на модулация, а вкъщи стана 28°. В режим на модулация харчеше 800 гр/час, което много ме радваше... но беше каквото беше.
Много четох, мнения колебливи, нито едно съществено... Търсачката пък не мога да я намеря къде е тук в сайта, изчезнала е.
Мисля си Екоспар Алба: http://www.balkanenergy.bg/bg/stoves-co ... -15kw.html
или MCZ CLUB HYDROMATIC 16 http://lakal-bg.com/product/id/548
За втората нямам идея каква цена е. Харесва ми, че е с wifi, ни мисля, че и еко спар са с wifi.
Моля за мнения, препоръки, цени и т.н. Ако някой е монтирал да казва, как се държат камините, колко харчи, имат ли модулация, лесно ли се настройват, достъпни менюта, сервиз.... Всякакво мнение ще ми е от полза. :?:
А да, от къде може да се купи на добра цена, предлагат ли се на изплащане, че кеш не остана.
Последна промяна от roland на чет окт 13, 2016 7:26 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Голденфайер ли беше старата .
roland - специалист
Старата беше една от първите български. Правиха я едни инженери от минно геоложкия. Бяха я кръстили Женева, но предполагам не я поддържат вече. Пребоксува шнека, пише че е италиански ОЕМ, предполагам може да се намери и да се ремонтира, но не ми се занимава. http://kaminits.free.bg/peletni.html ей тука я има.
roland - специалист
Сега подробно разгледах мотора на шнека, mellor electrics 5.3 rpm, вносителят е в Стара Загора, но няма налични, ще чакам 15 дни. Ще го купя и ще я дам на някой да си топли вилата за 1000 лева. Камината не е лоша, но просто си искам нова. Като чух цената на MCZ лошо ми стана. Май ще работя с еко спар алба 18киловата. Ако някой знае за забележки и недостатъци, нека сега да ги казва, моля ви. Гледам че има опция със стъкло и без стъкло, пак се чудя коя да предпочета.
За Алфа Плам някакво мнение, или да си действам с еко спар?
simeon_86 - напреднал
Аз направих доста голямо проучване за EcoSpar и си взех такава, но най малката мощност EcoSpar MINIMA. Като цяло добри отзиви и казват, че са здрави, но все още съм нов с пелетните печки и мнение не мога да дам докато не мине сезона. За 150 квадрата ти трябва (150m по 150 коефициент на изолация = 22500 kw), но и 18 ще ти стигне според мене при положение, че не отопляваш навсякъде. EcoSpar като цяло е добра фирма според моето проучване, което беше близо 2 месеца ;). Успех! :)

П.П. И да... имат възможност за модул от растояние.
roland - специалист
Поръчах EcoSpar Alba 18kW с голямо стъкло. Ще я монтирам в петък и пуск в събота. Ще кача снимки и ще дам отзиви. MCZ сигурно е много хубава, но е цената на еко спара умножена по 2.5. Не си струва инвестицията просто.
nokoniko - специалист
roland написа:
Поръчах EcoSpar Alba 18kW с голямо стъкло. Ще я монтирам в петък и пуск в събота. Ще кача снимки и ще дам отзиви. MCZ сигурно е много хубава, но е цената на еко спара умножена по 2.5. Не си струва инвестицията просто.
С нетърпение чакам отзивите, че и аз съм се насочил към тази марка и понеже що отоплявам 120м2, мисля/ и по съвети/ че 18 киловата са ми достатъчни.
simeon_86 - напреднал
nokoniko написа:
roland написа:
С нетърпение чакам отзивите, че и аз съм се насочил към тази марка и понеже що отоплявам 120м2, мисля/ и по съвети/ че 18 киловата са ми достатъчни.

18KW та ти са перфектно. Нито повече, нито по-малко, ако изолацията ти е добра.
filmatoplo - майстор
roland написа:
колко струва камината.
roland - специалист
Коя, MCZ ли? Защото еко спар си имат цени по сайтовете. На такава цена ми я оферираха, не съм се пазарил. Освен ако някой не обади по - добра цена :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Пелетна камина - MCZ или EcoSpar" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: