Най - вълнуващия въпрос зимно време.
npace - специалист
Дали е възможно да вземем от обикновените дръвца за огрев, да ги нарежем и нацепим по някакъв начин до размера на стандартни пелети и да ги горим в камини/котели/горелки?
Примерна технология за нацепването може да включва нарязване на метровки на две, цепене на ръка до Ф 10 см и довършване с машина самоделка от мотор, маховик, бутало, и две "приставки" - квадратен винкел 15х15 см и в него мрежа от закалени ножчета за надлъжно нацепване, кръгъл или триъгълен нож без зъби за напречно нарязване. Бюджет 500-800 лв в зависимост кои части от къде ще намерим.
Сушене на "пелетите" може да се извърши чрез разстилане на слънце.
Основно предимство ще е себестойността - към момента под 150 лв. на тон - 1.5-2 кубика дръвца + амортизация на машинката и машиниста.
Основен недостатък - нееднороден размер и неколкократно по-ниска плътност на "пелетите", което със сигурност ще се отрази на процеса на изгаряне.
Дали има хляб в тая идея?
На прав път ли сме към енергийна революция? :lol: :lol: :lol:
Според мен, няма хляб, ама може и да бъркам.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Смели ги и си направи баш пелети. Щом труда не го броиш. То от там идва основно разликата.
Божкей-божке...
fox_vt - майстор
Най лесно си направи чипер и мели метровките на чипс и си го гори така.
npace - специалист
чет фев 28, 2019 9:20 pmfox_vt написа:
Най лесно си направи чипер и мели метровките на чипс и си го гори така.
Аз като се замисля май точно това имах предвид. :lol:
Намерих и доста писано по въпроса, и в тоя, и в други форуми.

Н_А, труда по дробенето до чипс е съпоставим с тоя при цепене за обикновена камина и съм го сметнал в себестойността. :-D Пресоването до баш пелети почти няма как да се случи в домашни условия, най-вече откъм рентабилност.

Трифон Трифонов, ако наречем дребно нацепените дръвца "дървесен чипс" се оказва, че хляб има в идеята и от това, което намерих за нея из форума твоите мнения са едни от най-ценните. :)
Andri01 - майстор
Пробвано-с клонотрошачка. Трудно съхнат - иска се голяма площ за разстилане на слънце. Сбиват се влажни и трудно горят-в обикновена камина. Извод-не става.
fox_vt - майстор
На чипса това е основния проблем че на купчина не съхне. За целта се суши със голяма площ или барабанна сушилня. Или за домашни условия дървата се оставят да изсъхнат на метровки и след това се мели на чипс. Равновесната влажност достигната от дървата ще е около 12% което е добре за горене.
шоп - майстор
Универсалните чугунени горелки горят чипс без проблем. В моята екоенергия 35 съм горил и мокър чипс.
2017 год в София се продаваше чипс по 60-70 лв тон. Не бе сух, а бих казал даже леко влажен.

Настройките са коренно разлини от тези на въглища.

Не бих се върнал на чипс, защото е обемен, но като опция при всегоривните горелки е вариант.
lov - майстор
Чипса много лесно се суши в силозни колони. Дори при естествена вентилация няколко месеца са му напълно достатъчни. А ако се надуе с вентилатор става доста бързо. Проблема е че си е обемен и си трябва място. На много места се ползва директно за отопление но у нас само в промишлени котли. Или поне аз не знам някой да ползва такава система за отопление.
jabata - специалист
Това за мене е пример за техническа мисъл, без елементарна математика.
По твоята логика, каква площ му трябва на човек, за да изсуши на слънце 1 тон чипс? Смяташ ли че и площа струва пари? А какво ще стане, ако завали дъжд, бай Пешо ще бяга да покрие чипс-а ли? Защото ако дъжд-а намокри чипс-а, може после да го намериш подгизнал във вода :-D и тогава ще кажеме язък за барута :) А заплатата на Бай Пешо, който е отговорник по покриване на чипс, смяташ ли я :)
Само сметни за един месец, колко тона ще произведеш по-този начин, колко човека са необходими за това (включи и себе си), калкулирай една нормална заплата (за региона където си), сметни всичко....и прецени за колко можеш да ги продадеш :) И съм далече от мисълта, че ще ти паднат на 150лв.

Тема "Самоделки "пелети" от много на дребно нацепени дръвца" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: