Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Mitashki_MM - напреднал
Здравейте - търся съвет за избор на система охлаждане/отопление на тристаен апартамент намиращ се на последен (5-ти) етаж в жилищен блок на 10г в Пловдив. Досега там не е живяно и състоянието вътре е на тапа. Застроената площ е 98кв.м разпределени в голям хол-трапезария-кухня (53кв), две спални (18 и 12кв) и коридор (10кв) + баня (3кв) и WC(2кв). Апартамента е обрамчен с големи тераси от 3 страни а изложенията са по 34кв.м фасади на изток и запад където са всичките прозорци и едни 22кв.м. на север. Съществуващата изолация е 5см EPS а дограмата е някакво евтинко ПВЦ с двоен стъклопакет. Без скосявания е, покрива отгоре е плосък а таван в апартамента не е монтиран - виждат се отпечатъците на паната, върху които е била лята плочата. Впечатленията ми от кратките посещения в слънчев септемврийски ден (Уффф - не се диша) и мъглив февруарски (Хммм - не е студено), че по-голям приоритет се очертава охлаждането отколкото отоплението. Доколкото съм наясно (не много въпреки седмиците ровене в нета) избора се свежда между климатици и термопомпа въздух-вода. Въпросите, които ме глождят на първо време са:
-Да усилвам ли фасадната изолация?
-Да сменям ли дограмата с нещо по-добро?
-Какъв опънат таван и с каква изолация да сложа?
-На климатици (4бр/мултисплит) или термопомпа да се спра?
-Откъде идва неписаното правило до 100кв.м. – климатици а термопомпата за по-големи площи?
-Ако се спра на помпата това ще означава ли непременно система с вентилаторни конвектори? Водното подово не вярвам да смогне да охлажда чак в такава степен или греша?
Леко специфичен момент е, че нерядко ще се случва да няма никой в жилището по цяла седмица и съответно предимство ще е система дето ще може да отреагира скоростно, което май още един път изключва подовото като вариант. Ааа - и топлата вода също не е решена още…Бюджета не е безкраен и се търси по-скоро прагматичното решение.
Много ще съм благодарен ако някой се е изправял срещу сходни предизвикателства и има преки впечатления от живеенето в подобно жилище сподели опит от решението, което е избрал.
jabata - специалист
Ще започна подред на нещата, както се правят. След като никога не е живяно, и на тавана се виждат следи от кофража, значи почти съм сигурен че на тавана нямаш никаква изолация.... А като си последен етаж....без изолация, КЕФ. Лятото сауна, зимата фризер :) Затова вземи сложи едни 20см вата под плочата колкото да има (стига височината да позволява), и да ти е мирна главата. Стените 5 см. EPS (ех колко го мразя за стени) е малко, ама какво да се прави.добавянето на още изолация е свързано с много главоболия....така че го остави така. Същото важи и за дограмата.
А вече отоплението... ти отопление ли искаш, или климатизация.... Ако са двете заедно, какво отопление предпочиташ. Има хора, за които климатик-а е върха на сладоледа, за други...на климатик ще умрат от студ...
Така че, кажи какво искаш :)
VLADO66 - майстор
Ако сградата е нова и е правена по проект, задължително е да има топлоизолация на покривна плоча мин.10см. Проентантите залагат предимно XPS.Това не трябва да те успокоява защото не е достатъчно.Както ти е на бетон таваните, може да добавиш още изолация, колкото има възможност.Лично бих избрал термопомпа с конвектори или хубави подови климатици заради комфорта.Охлаждане с подово е почти мисия невъзможна.Добавяне на изолация и смяна на дограмата с такава с троен стъклопакет е хубаво нещо, но пак зависи с какъв бюджет разполагаш.
jabata - специалист
Разликата от средна към евтина PVC дограма, каквато слагат строителите, до качествената каквато би си сложил човек, не е кой знае каква, и не мисля че си струва труда, грижите и т.н. по смяната и. Защото смяната е свързана с обърщане на прозорци, изхвърляне/рециклиране на старата дограма, поръчка на нова, монтаж, и т.н... А не мисля че ще докара кой знае какво спестяване на разходите за отопление. Все пак трябва да се знае, че основното да дограмта е не друго а стъклопакета.
Отопление, можеш климатици, можеш конвектори...или каквото искаш... Ако имаш Газ, можеш и газово котле, стига да имаш финанси. Пелети, не бих препоръчал...Че там всичко е на кантар...
пон май 27, 2019 10:22 amjabata написа:
Ще започна подред на нещата, както се правят.Ади обяснявай! След като никога не е живяно, и на тавана се виждат следи от кофража, значи почти съм сигурен че на тавана нямаш никаква изолация.... А като си последен етаж....без изолация, КЕФ. Лятото сауна, зимата фризер :)Така е. Затова вземи сложи едни 20см вата под Надплочата колкото да има (стига височината да позволява)Инак ши одим наведени, и да ти е мирна главата.С каска Стените 5 см. EPS (ех колко го мразя за стениЧи ко му има, ватата е много скъпа, а той си върши работата) е малкоМалко е, ама какво да се прави.добавянето на още изолация е свързано с много главоболия....така че го остави така.Бих добавил още 10, че да Му е мирна главата Същото важи и за дограмата.Съгласен, но може да ремонтира това-онова
А вече отоплението... ти отопление ли искаш, или климатизация.... Ако са двете заедно, какво отопление предпочиташ. Има хора, за които климатик-а е върха на сладоледа, за други...на климатик ще умрат от студ...
Така че, кажи какво искаш :)
Ми пита човека бе, щото не знае.
Mitashki_MM - напреднал
Благодаря на всички дето си отделиха от времето да дадат някой съвет - леко се бях отчаял, че съм задал някакви мега лаишки въпроси, на които хората дето са наясно не им се занимава да отговарят. Значи - търся система дето ще може и да охлажда и да топли, с акцент по-скоро върху първото, че наистина лятото е сауна 110%, докато в интерес на истината зимата не бих казал, че е фризер (предполагам заради изложението и големите прозорци). Та поради това ме интересуваше някакво сравнение между климатици (Владо препоръча подови ама не разбрах защо) и термопомпа с конвектори. Термопомпата май се очертава като по-скъпия вариант, но с предимствата на това, че ще може да захрани и бойлера + зимата да топли баня и WC. Самите конвектори в режим охлаждане обаче справят ли се на сходна нога с климатиците или по-скоро духат нещо хладничко ама ефекта е половинчат и с 50кв хол няма да се справят и ще си остане полусауна?
LazarGanev - "Велик майстор"
съб юни 01, 2019 9:05 pmMitashki_MM написа:
Самите конвектори в режим охлаждане обаче справят ли се на сходна нога с климатиците или по-скоро духат нещо хладничко ама ефекта е половинчат и с 50кв хол няма да се справят и ще си остане полусауна?
Какво значи да не се справят конвекторите с охлаждането? Ако не е изчислена системата - няма да се справят, ама то и с климатиците е така. Напротив, дори охлаждането с конвектои и ТП е много по-комфортно, тъй като можеш да си избираш температурата на водата, с която охлаждаш и го няма неприятния смразяващ въздух от климатика. Аз например се охлаждам със 17-18*С на водата. Най-добре е комбинация на подово + конвектори, но всичко е въпрос на бюджет. При ограничен бюджет аз бих се лишил от БГВ за сметка на подовото, но всеки си решава сам. Подгряването на битова вода с термопомпа иска немалко вложение, съизмеримо с подовото отопление.
Mitashki_MM - напреднал
съб юни 01, 2019 11:12 pmLazarGanev написа:
съб юни 01, 2019 9:05 pmMitashki_MM написа:
Най-добре е комбинация на подово + конвектори, но всичко е въпрос на бюджет. При ограничен бюджет аз бих се лишил от БГВ за сметка на подовото, но всеки си решава сам. Подгряването на битова вода с термопомпа иска немалко вложение, съизмеримо с подовото отопление.
Говорих си с една фирма - тяхната система за БГВ беше просто да въртят 35С-ата вода през серпентината на бойлера и той да се доподгрявал на ток.
А за подовото нещо ме разколебават - четох, че ефектът му почва да се усеща на 2-3ти ден след включването, масивен паркет не бил препоръчителен отгоре, и дори ламинати и трислойни можело да се разшават, пък и в моя случай отоплението идва по-скоро второстепенно след охлаждането - някак не виждам смисъл от усложняване на операцията при положение, че съм от хората дето на 17-18С зимата им е идеално.
Четох още и за разни проблеми с конденз лятото от конвекторите - трябва ли да изисквам от изпълнителите отвеждаща система или може някак да се гарантира, че няма да стават локви под конвекторите?
шоп - майстор
пон юни 10, 2019 1:27 pmMitashki_MM написа:

Четох още и за разни проблеми с конденз лятото от конвекторите - трябва ли да изисквам от изпълнителите отвеждаща система или може някак да се гарантира, че няма да стават локви под конвекторите?
Това не е проблем. Климатиците имат ли конденз? - Имат.

Ми физиката е една. Конвекторите също имат конденз. Имат си кондензни ванички и кондензни изводи.
Хубавото при водните конвектори е, че при определени граници на Т на топлоносителя конденз може и да не се получи.

Тема "Температурен комфорт в апартамент на последния етаж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: