Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, поставих си нова вакумнотръбна соларна система с 12 тръби затворен тип. Посъветваха ме да сменя бойлера с по голям, за да не прегрее системата. Поставих 120 литров с една серпентина и ток. Вярно че тези дни не беше слънчево, но системата едва успя да подгрее водата в бойлера до 35 градуса. Имам я вече седмица. НОРМАЛНО ЛИ Е? Дано откликнат хора запознати с проблема, че ми идва вече да я изхвърля.
LazarGanev - "Велик майстор"
Дай повече инфо какво си сложил, какъв е контролера, каква е темпратурата в колектора. С плосък колектор сега щеше да се хвалиш, пък с тоя се оплакваш :)
шоп - майстор
Добре са те насочили. 12 тръби за 120 л е ОК. Разбира се за пролет-лято и есен. Не трябва да очакваш чудеса като цяло.

Обаче дай подробности. Тръбите ф58х1800 ли са или ф47х1500 са?
Ако са от втория тип са недооразмерени.

Изложението на колектора чист юг ли е и колко е монтажния ъгъл.

Колко метра е тръбното трасе и как е изолирано.

Управлението, какво е и какви са настройките. Колектора тип heat pipe ли е? Слагаха ли термо паста при монтажа?

Изобщо ако не дадеш инфо няма как да получиш точен отговор.
На плоския не му задавам толкова въпроси.
...не е вишист, Шопе, но вероятно няма фул контакт или някое от многото задължителни условия, че да се покаже скъпия.
Върши работа, ама и много хора се лъжат.
Дано настроите системката!
вт юли 16, 2019 9:12 pmшоп написа:
Добре са те насочили. 12 тръби за 120 л е ОК. Разбира се за пролет-лято и есен. Не трябва да очакваш чудеса като цяло.

Обаче дай подробности. Тръбите ф58х1800 ли са или ф47х1500 са?
Ако са от втория тип са недооразмерени.

Изложението на колектора чист юг ли е и колко е монтажния ъгъл.

Колко метра е тръбното трасе и как е изолирано.

Тръбите ще накарам по късно да пемерят и ще пиша.

Тръбният път е близо 20 м общо.

Колектора е завъртян малко югоизток, за да се затопля уж водата по от рано и да не прегява.

Наклона е този, който си е зададен от фабричната стойка и тя е монтирана хоризонтално.

Тръбите са изолирани с черна гумена изолация, а сндките с самозалепваща черна лентс и са обвито отвън с алуминиево самозалепващо фолио.
Термостата е с автоматичните настройки, но направих да превърта водата при 5 градуса, беше на 10. Български е. Мисля че сливен или Созопол беше.

Управлението, какво е и какви са настройките. Колектора тип heat pipe ли е? Слагаха ли термо паста при монтажа?

Изобщо ако не дадеш инфо няма как да получиш точен отговор.
Тръбите са около 1.80, цолажа не мога да измеря.

Тръбният път е близо 20 м общо.

Колектора е завъртян малко югоизток, за да се затопля УЖ водата по от рано и да не прегрява.

Наклона е този, който си е зададен от фабричната стойка и тя е монтирана хоризонтално.

Тръбите са изолирани с черна гумена изолация, а снадките с самозалепваща черна лента и са обвити отвън с алуминиево самозалепващо фолио.

Термоконтролера е с автоматичните си настройки, но направих да превърта водата при 5 градуса, беше на 10.Казаха ми че така ще подгрява повече. Ако трябва да си върна пак на препоръчителните? Не знам и аз. Контролера е Български. Мисля че Поморие.

Настроен е при 40 гр. в панела да се включва помпата. Максималното възможно е 50.

Сложихме термопаста при монтажа на медните глави на тръбите. Отиде почти цялата налична в комплекта, т.е. не сме я икономисвали.

Помпата ми е включена на първа позиция, не знам как е най-добре.
шоп - майстор
Ако топлинната тръба контактува добре с колектора не би трябвало да има проблем ( ей затова не ги харесвам heat pipe)

20 метра общо тръбе не е много, не е и малко. С какъв диаметър са тръбите и колко мм е дебела изолацията? Макар, че при 30 градуса навън и без изолация ще бачка :-D
Каква температура показват двата датчика? Този горе на колектора и този на бойлера? Може и скоростта на помпата да е ниска...знам ли? Датчиците контактни външно ли са или са потопени в гилза?

Тема "Проблем с подгряването на водата в соларна система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: