• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
velin_bs - помощник
Привет на всички, реших да ремонтирам ергенската си квартира, като една от целите ми е да слея две стаи, обаче оказа се че преградната стена всъщност е комин с 9 дупки :!: Незнам, ако елиминирам краините два какво ще се получи или да ги слея в останалите и въобще възможно ли е това :?: Моля за съвет
skrijo - специалист
Това е смукателен комин .Мисля че ще може да ги свържеш последните два , но така ще дърпат по-малко другите в които си ги свързал :wink: .Имаш ли право да променяш нещо по конструкцията на сградата :?:
velin_bs - помощник
Ами да ти кажа честно нямам разрешение, но тези комини не се ползват от никой, надлу има 4 етажа, а комините са толкова много...незнам и как да разбера коя дупка за кой етаж е :?
nautilus33 - майстор
Темата е много стара, но и мен ме интересува доколко е възможно да махна една от стените на комина. Става дума за този на първия етаж, който се пада в кухнята. Първоначално не мислех да го пипам, но вчера се замислих, че ако го махна мога и там да сложа кухненски шкаф с надстройка. Проблемът е, че на втория етаж, върху същата тази страна на комина лягат две греди от гредореда. Коминът над втория етаж съм го бутнал и няма да се ползва, но ме притеснява дали частта на втория етаж няма да поддаде, ако премахна тази на първия? Между етажите е плоча, но като разкъртих леко в ъгъла, плочата свършва точно до комина, така че тази част на втория етаж май не ляга на плочата.
jabata - специалист
Темата е безкрайно стара, затова ще оставя и аз следа тука, не за друго за да може да се прочете.
И понеже съм сигурнен че все още актуална, защото много хора които се чудят дали да не махнат видиш ли комина, за да си разширят стаята и т.н. Ще напиша кратко и ясно. Независимо на кой етаж сте, хора не пипайте комините.... Комини, носещи стени и т.н. са нещо което нямате право да пипате в жилищата си. Носещите стени, за всички е ясно... Комините, поради ред причини, първо е че по закон всяка сграда трябва да има комин, и това е обосновано от факта че в супер кризисни случаи, трябва да има комин в сградата, на който да закачиш ако трябва печка. Той съседа не знае че ти си бутнал комина, закача си печка...и хоп става пожар.... Тогава кой е виновен?

Да не говориме, че при необходимост можеш да го ползваш като смукател и т.н. Това че в момента не се ползва, не означава нищо....утре може съседа под тебе да реши да си сложи печка, тогава какво правиме? Ако пък си на първия етаж, е супер тъпо да кажеш, бутам го...аз не го ползвам. Дори и да не го ползваш, някой над тебе може да го ползва, и да вземе да се стича катран по стените...и тогава ако го бутнеш какво ще ти почернее стената, и ще вземете да обвинявате съседа. Един комин, отнема не повече от 0.5м2 от стаята, така че ако дотам сте опряли за тези 0.5м2, има нещо гнило при вас. Да не говориме, че винаги можете да си харесате друга мебел, ако няма такава да си поръчате, и да се разминете без бутане на комин.
Именно поради тази причина, всички нови, стари и безкрайно стари жилищни сгради се проектират с поне един комин. И това не е приумица на архитекта, или на бай Пешо.
Да не говориме, че и остъкляването на балконите не е редно. За което също се изисква разрешение.
И за финал, само ще кажа че в една изпаднала западна Европа, остъкляване на тераса, бутане на комин и т.н. са незаконни. Та ние ли тука сме най-великите, можещи, знаещи, или просто онези там си имат правила, които не са писани хей така. А са писани за да предотвратрят главоболията на някой невеж, мислещ се за велик.
k_marinov - специалист
ср апр 03, 2019 9:16 amjabata написа:
Темата е безкрайно стара, затова ще оставя и аз следа тука, не за друго за да може да се прочете.
И понеже съм сигурнен че все още актуална, защото много хора които се чудят дали да не махнат видиш ли комина, за да си разширят стаята и т.н. Ще напиша кратко и ясно. Независимо на кой етаж сте, хора не пипайте комините.... Комини, носещи стени и т.н. са нещо което нямате право да пипате в жилищата си. Носещите стени, за всички е ясно... Комините, поради ред причини, първо е че по закон всяка сграда трябва да има комин, и това е обосновано от факта че в супер кризисни случаи, трябва да има комин в сградата, на който да закачиш ако трябва печка. Той съседа не знае че ти си бутнал комина, закача си печка...и хоп става пожар.... Тогава кой е виновен?

Да не говориме, че при необходимост можеш да го ползваш като смукател и т.н. Това че в момента не се ползва, не означава нищо....утре може съседа под тебе да реши да си сложи печка, тогава какво правиме? Ако пък си на първия етаж, е супер тъпо да кажеш, бутам го...аз не го ползвам. Дори и да не го ползваш, някой над тебе може да го ползва, и да вземе да се стича катран по стените...и тогава ако го бутнеш какво ще ти почернее стената, и ще вземете да обвинявате съседа. Един комин, отнема не повече от 0.5м2 от стаята, така че ако дотам сте опряли за тези 0.5м2, има нещо гнило при вас. Да не говориме, че винаги можете да си харесате друга мебел, ако няма такава да си поръчате, и да се разминете без бутане на комин.
Именно поради тази причина, всички нови, стари и безкрайно стари жилищни сгради се проектират с поне един комин. И това не е приумица на архитекта, или на бай Пешо.
Да не говориме, че и остъкляването на балконите не е редно. За което също се изисква разрешение.
И за финал, само ще кажа че в една изпаднала западна Европа, остъкляване на тераса, бутане на комин и т.н. са незаконни. Та ние ли тука сме най-великите, можещи, знаещи, или просто онези там си имат правила, които не са писани хей така. А са писани за да предотвратрят главоболията на някой невеж, мислещ се за велик.
Браво, изкефи ме! Дано има повече колеги, като теб, които да се застъпват и да бранят професионализма в различните сфери на живота. Всички, които спазват "РЕД", са успяли, а такива "все умни", като нас, ще продължават да се влачат по корем и да гледат успеха на почти всички бели нации, вече незнам до кога?!
Редът е задължителен!-е мотото на немците! За това успяват около 80 милиона жители на Германия да живеят дисциплинирано и подредено, а ние тук двама човека не можем да се разминем по тротоара и се сблъскваме! И още веднъж -адмирации за поста ти, колега! Бъди здрав! :)
Andri01 - майстор
Относно задължителното наличие на комини,колегата е абсолютно прав! Но...мога да ви покажа сграда във краен квартал на Варна без НИТО един комин или даже и отвори за отдушник от тоалетните или за ширм. Слава богу,все още няма акт 16 и е необитаема. Акта може?!?!/ а дали?/ да се вземе само по"втория начин"! Строителят е фирма от Пловдив -"Стоян Строй".
Ебаси старата тема!
От по старото писанье, останах с впечатление, че комина е в еднофамилно къще, на два етажа.
Има ли закон, дето да ме задължава да не си бутам комина?
А има ли закон, дето да ме задължава да си градя къщата с комин за всяка стая?
jabata - специалист
вт юли 30, 2019 11:08 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ебаси старата тема!
От по старото писанье, останах с впечатление, че комина е в еднофамилно къще, на два етажа.
Има ли закон, дето да ме задължава да не си бутам комина?
А има ли закон, дето да ме задължава да си градя къщата с комин за всяка стая?
Трифоне, дали има закон дето да те задължава да не си буташ комина...директно в този вид не. Обаче ако всичко е направено по план, и комина го има в плановете на сградата, то тогава всякакви интервенции се водят като промяна на плана, и задължително трябва да минат на съгласуване в общината, и за тях ще се изисква строително разрешение. А такова никой няма да ти даде легално, защото ще се намесят твоите колеги и ще кажат тука така не става. Вече ако някой реши да действа по втория начин с рушветче тука, рушветче там, тогава ще мине.... Ама такива тарикати, природата ги съди....
Понеже темата беше за комините, ще обърна внимание, че всички правила не са написани ей така, защото на някого му хрумнало...
Прав си. Аз си имам димоотводно съоражение във всяка стая, в моята си къща, но ако нещо ми щукне, ще уведомя дето трябва.
Пък може и да не го уведомя.
Едно време, живеех във военен блок. Всички входни врати бяха зелени. Моята я боядисах черна. Така изкара до обед, после пак зелена.
Ако владея апартаментче, в блок или кооперация, ще се съобразявам, особено относно комините, щото кви поразии съм виждаааал...
  • 1
  • 2

Тема "Премахване / Стесняване на комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: