• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ivo_ss - помощник
Здравейте първо на всички в този страхотен форум. От доста време чета във форума, кой как е реализирал своята соларна система за топла вода и виждам, че има хора който наистина знаят какво правят, а на мен тепърва ми предстои да се сблъскам с изграждането на такава система и има неща, които не зная как е правилно да направя. Ще съм безкрайно благодарен ако имате време да споделите вашият опит и да ме посъветвате как е правилно да реализирам моята соларна система за топла вода. Спрял съм се на дрейн бек система, защото ще има дни в които няма да има никой и няма да има консумация на топла вода. За бойлер съм се спрял на 120 литров Елдом с две серпентини, долната към слънчевият колектор, горната към котела. Бойлерът е с управление на натурела и това е главната причина да го избера https://www.naturela-bg.com/bg/product/ ... a-i-kotel/ Слънчевият колектор ще е поставен на покрива и ще е насочен на юг югоизток. Разстоянието от бойлера до слънчевият колектор е около 2.7м до 3.5м Какви тръби бихте ме посъветвали да използвам, медни ( с тях ми се струва, че ще ми е по-трудно ) или с ппр тръби и с какъв диаметър да бъдат ? През зимата ми се иска също да се възползвам от максимално от слънцето, защото последните няколко зими тук в Силистра има доста слънчеви дни, и приемам вашите съвети на какъв слънчев колектор да заложа. Предварително ви благодаря за отделеното време и съветите, които ще ми дадете.
Купи си по голям бойлер, щотоооо тия които се радват на висока температура, добиват по малко на практика! По добре 300л на 40 градуса, отколкото 150 на 80. Не гледай математиката! Гледай за соларен бойлер- серпентини една над друга и нагревател по средата!
Ако си сигурен, че можеш да се справиш със сметките- опитай. Повече чети!Прави с мед и плосък колектор(и)!
Ivo_ss - помощник
За съжаление не мога поставя по-голям бойлер. Тръбите ф10 или ф12 е най-удачно да бъдат, или съм далеч от истината.
speka_rs - специалист
Тръбите ако са мед може да са 12 мм, ама ако са полипропилен до колкото знам най - малкото е 20 мм.
Последна промяна от speka_rs на ср сеп 11, 2019 4:26 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
ППР 20мм. със стъкломат.
jabata - специалист
От колектора до бойлера е желателно да са медни. Ако слагаш ППР, то трябва да бъдат със Стаби. И пак си го има риска при вдигане на температурата в системата да се надиплят като макарони. Не са един и 2 случаите в които ППР, та дори и стаби или такива с алуминиева вложка сложени на отоплителна инсталация след 3 месеца работа се разтягат и стават на макарони. В по-тежките случаи даже и протичат. Затова най-добре медни тръби Ф15 или повече. Иначе колкото до това че се работи трудно с медни тръби, и да и не. Аз лично за 2 дена се научих да запоявам медни тръби. С обикновенна горелка можеш да успееш и Ф15 да ги запоиш с твърд припой. При по-големите диаметри, вече ще ти трябва допълнително кислород (т.е. малък оксижен).
Свикнеш ли да работиш с мед, мога да кажа че не е по-трудно от ППР, само с разликата че мед-та изисква по-голяма дисциплина на работа и смятане.
чет сеп 12, 2019 2:46 pmjabata написа:
...Затова най-добре медни тръби Ф15 или повече...
Не повече!!!
шоп - майстор
чет сеп 12, 2019 2:46 pmjabata написа:
Затова най-добре медни тръби Ф15 или повече.
Системата ще е самоизточваща се, затова точно от такива тръби няма нужда:-)
чет сеп 12, 2019 7:09 pmшоп написа:
чет сеп 12, 2019 2:46 pmjabata написа:
Затова най-добре медни тръби Ф15 или повече.
Системата ще е самоизточваща се, затова точно от такива тръби няма нужда:-)
Опа, тука не ми е ясно. Забравих, че ще е дрън-бръм, та затова написах- не повече от 15.
Би ли пояснил, при такава система как трябва да са тръбите (диаметър), като отчитаме, че заданието е да се топлят 120л вода?
шоп - майстор
ф20 ППР със стъклофибър ( стъкломат) е перфектното съотношение цена-качество.
Вече бе спомената от Andri01
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 16

Тема "Помощ за изграждане на соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: