Най - вълнуващия въпрос зимно време.
k_garchev - специалист
Здравейте,имам слънчев колектор(затворема система или под налягане).Отгоре има клапан,който работи по температура и/или налягане.не съм сигурен.Проблема е че когато се задейства "изхвърля" почти всичката вода(водата остава на 30 градуса) и това ме дразни.Мислех,че клапана се е повредил и купих нов и го монтирах,но положението е същото.Днес пак "изхвърли" всичката топла вода.Въпроса ми е какъв клапан да си купя,за да не прави тези проблеми?Просто да "изхвърли"малка част от водата и да затвори,а не всичката.И стария и новия клапан са ето такъв вид:

Прикачен файл

предпазен-клапан.jpg
предпазен-клапан.jpg (48.31 KиБ) Видяна 2927 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
А защо трябва да има такъв клапан? Това са пълни измишльотини!
k_garchev - специалист
Ами честно казано не знам.И на стария бойлер имаше и на този има.Все пак системата е под налягане и като загрее много не трябвали отнякъде да "освободи"?
Виж си разширителния съд!

А, системата била хризантема.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср сеп 18, 2019 9:06 am, променено общо 1 път.
вт сеп 17, 2019 11:26 pmk_garchev написа:
Здравейте,имам слънчев колектор(затворема система или под налягане).Отгоре има клапан,който работи по температура и/или налягане.не съм сигурен.
k_garchev написа:

Ами честно казано не знам.И на стария бойлер имаше и на този има.Все пак системата е под налягане и като загрее много не трябвали отнякъде да "освободи"?
Дай да се разберем - последно клапанът на колектора ли е монтиран или на бойлера? Един път казваш на колектора, после говриш за бойлер? :? Това термосифонна система под налягане ли е или соларна система под налягане?
k_garchev - специалист
Клапана е монтиран на бойлера.Бойлера се намира на покрива и към него са хакнати n на брой тръби.Тръбите са стъклени и в тях има една медна пи.ка,която намазах с една паста и ги мушнах в бойлера.Ето такава е системата и там където стърчи е хакнат този клапан:

Прикачен файл

res_d5e537f0d51e41d0c6a66a02d44a21c4_450x450_j9ea.jpg
res_d5e537f0d51e41d0c6a66a02d44a21c4_450x450_j9ea.jpg (20.28 KиБ) Видяна 2915 пъти
Ясно, с такива китайски недоносчета нямам отношения и не мога да помогна, който може да го стори.
kozl - майстор
На мой познат няма клапан, а само тръба. Беше март, водата във бойлера кипеше и регулярно изхвърляше вода като мини гейзер за промивка на покрива. Така се губи много по-малко к-во вода, но системата е само на гравитачно налягане, което пък намалява комфорта при ползването и. На студената вода налягането в пъти по-голямо и със смесителя трудно се регулира температурата на изтичащата вода.
Evgeniy - майстор
Има само тръба когато е отворен водосъдържателя и вътре има серпентина под налягане. Щом тръбите са с медни heat pipe вътре, значи този е под налягане целия. Логично е да има защита от прегряване, и щом се задейства от температурата (дългия червен осезател), то логично е, че ще спре да действа, като изстине и щом е в горния край, това става, когато хладната вода стигне там... Това обяснява 30-тте градуса после. Просто изхвърля топлата вода и вкарва студена.
Може би може да се добави разширителен съд и предпазен клапан по налгане, но проучи нещата със специалист, защото врящия бойер може да гръмне, особено ако има и възвратен клапан. Тук за разлика от електрическия, няма кой да изключи слънцето.

И пак повтарям, не приемай моите мисли като готово решение, консултирай се, защото безопасността е преди всичко!

ПП: Явно такава е схемата на всички такива бойлери:
Изображение

Забрави за преправянето и закрий половината тръби. Явно имаш недостатъчна консумация, за да стигне 95* водата.
Билян - специалист
Виждал сам подобен бойлер но този клапан е в долната част до Ел. нагреватела може и твоя да има тапа там и да се премести клапана.

Тема "Въпрос за клпан на слънчева система." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: