• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tom777 - напреднал
Здравейте,

Имам няколко въпроса относно PELLETHERM MARATHON. За първа година ще ползавам подобен котел.

1.Някой ползва ли PELLETHERM MARATHON? Имате ли монтиран външен датчик за температура или стаен термостат? Намалява ли разхода на гориво?
2.Как се отразява Fuzzi Logic на разхода на пелети?

Благодаря ви Предварително.
andy_forresite - майстор
Ти си първият писал с инсталиран вкъщи такъв котел. Очакваме информация от теб.

Относно съобразяването с външната температура ще ти кажа, че аз съм с термоглави и през целия сезон не променям зададената температура. Имам и антикондензен вентил. Това мога да го оценя като истински използваема функция само при кондензен газов котел или термопомпа. За второто ще е в тесни граници. Дори и със стаен термостат не бих го ползвал. Може да се зададат някакви гранични стойности, но пак като термопомпите ще е в тесен интервал. Възможно е и да е супер функция за някои :)
На разхода на пелети най-добре се отразява способността на сградата да опази топлинката си. После идват настройки, качество на горивото, начина на температурен контрол... Кажи сега какво мислиш за покупката. Пробвахте ли го вече?
tom777 - напреднал
Дали сбърках като си купих този модел за къщата? #-o

Модела е с управление на Plum, ecoMAX860P3-V.
Термоглави има на всички радиатори с изключение на този в банята. Мисля да закупя външен термосензор и интернет управление.
За първи път ще ползвам пелетна горелката и нямам опит.
Ползвам го от седмицата, безпроблемно. Лошото е , че нямам база за сръвнение , ако не се брои стария Виадрус на дърва и въглища.
В по голяма част от времето е на СТОП. В къщата живеята родителите ми и за сега следя само през Sonoff темепература.

В апартамента ми има газов котел на Vaillant със стаен термомстат на Honeywell с ПИД контрол и определено усещането за комфорт е много по-добро в сравнение с класическите с хистерезис.
andy_forresite - майстор
Добрият стар Виадрус ти е базата в случая, стига стаите (по-точно отопляемия обем), изолацията, прозорците, вратите, поддържаната температура и радиаторите да са същите. Другото важно нещо е докато загрява радиаторите, демек докато още топли къщата, колко горещ е кюнецът на 40-50 см от котела. Температурата на водата да е над 56 градуса. Ако много пАри там, значи има накъде да се подобрява топлообмена, но ако можеш да задържиш дланта си върху него, тогава честито, имаш си хубаво съоръжение. Въпросът ти, с който започна второто си мнение, намира своя логичен отговор :)

Термостат е добре да имаш ако сградата пази топлината си продължително време. Пали ли котелът на всеки час или през 1 час, на мен не би ми харесало и ще бъде по термоглави. Ако ще си взимаш термостат сложи термоглавите на максимума горещо щото ще пречат на термостата. На спалнята/ите може да си ги сложиш на желаната температура. Например 21 градуса, а термостатът да е на 24, 24.5, 25... колкото ви харесва. Но в помещението с термостата главата трябва да не а max.
tom777 - напреднал
Точно това ми беше направило впечетление, кюнците са много по студени в сравнение с Виадрус’а. Спокойно мога да държа ръка даже на самия изход при температура от окло 60 градуса на котела. Заради топлото време бях намалил на 50 градуса, понеже така ми препоръчиха познати. Колко всъщност трябва да бъде температурата- 56? 60? До колкото съм чел, при газовите котли се препоръчва да се настроят на макс и стаяния термостат да регулира температурата в помещението. Така ли трябва да е и при пелетните котли?
Radoslaw - специалист
чет окт 31, 2019 10:04 amtom777 написа:
Дали сбърках като си купих този модел за къщата? #-o

Модела е с управление на Plum, ecoMAX860P3-V.
Термоглави има на всички радиатори с изключение на този в банята. Мисля да закупя външен термосензор и интернет управление.
За първи път ще ползвам пелетна горелката и нямам опит.
Ползвам го от седмицата, безпроблемно. Лошото е , че нямам база за сръвнение , ако не се брои стария Виадрус на дърва и въглища.
В по голяма част от времето е на СТОП. В къщата живеята родителите ми и за сега следя само през Sonoff темепература.

В апартамента ми има газов котел на Vaillant със стаен термомстат на Honeywell с ПИД контрол и определено усещането за комфорт е много по-добро в сравнение с класическите с хистерезис.

изобщо не си сбъркал.контролера на Plum е един от най хубавите,създавани,досега.може да управлява практически всичко
Буфер,трипътни вентили,подово,ламбда сонда,интернет модул и всичко за което се сетиш.Само ,че има едно но?всичко това са модули и се купуват допълнително.Външния термосензор ,обикновено е в комплекта,но как са го спазарили ерато или както там се нарича сега ,не знам.Щом го няма ,явно са изтискали всичко от цената.Доскоро го имах ,но го дадох на Валтер от форума.
PLUM работят с KTY81 както и TIMEL.Имах доста от тях ,но не мога да ги намеря,но не е никакъв проблем да ти направя такъв.Ползвам същата кутия,както и PLUM.Ползват я и почти всичко производители на контролери,всъшност ,тя е универсална.
Интернет модула е този ,който е на снимката.има го и в България,всъшност е еднопортов Рутер.много ми е интересно ,за колко го предлага ерато ,но няма ,как да е по малко от 200 лв.Цената в България е 38 лв.Дотук с контролера.
Малко за горелката.Копирана е от Ерато от Pelas,x ili ot KIPI.Хубава горелка с въртяща се глава ,но за нормални пелети.С агропелетите има затруднения.Но нека не бъда лош пророк,дано Еарто да са се справили с проблема.
Дано не съм досадил и съм бил полезен.Ако имаш въпроси ,давай на лични с каквото мога ,ще ти помогна

Прикачен файл

IMG_20181006_142843.jpg
tom777 - напреднал
Благодрв ви,

Напротив, всякаква информация е много полезна за лаик като мен.

Външния сензор липсваше, но мисля че не е голям проблем. Препоръчват C6P , навярно е PT1000. Може да закупя от някой чужд сайт. За всеки случай ще поръча и KTY81/110.
За цените си прав, солени са, но ще трябва да намеря решение.
Radoslaw - специалист
чет окт 31, 2019 9:33 pmtom777 написа:
Благодрв ви,

Напротив, всякаква информация е много полезна за лаик като мен.

Външния сензор липсваше, но мисля че не е голям проблем. Препоръчват C6P , навярно е PT1000. Може да закупя от някой чужд сайт. За всеки случай ще поръча и KTY81/110.
За цените си прав, солени са, но ще трябва да намеря решение.
PT 1000 e датчик на димните газове,има го и в българия,да китайски са,но са 3 пъти по евтини.КТУ81 е термосъпротивление,има го също ,за датчика за външна температура се слага в специална водонепронизаема кутийка.Извинявай,интернет модула на каква цена го предлагат,много ми е интересно.Предполагам ,че го купуват директно от поляците.То няма ,как да е друго.Но поляците също го предлагат на цена над 200 лв
tom777 - напреднал
Явно има различни PT1000. Аз имах предвид този :
За цената писах лс.

Прикачен файл

329DDFBE-7D0C-4236-ACE3-B2714F288999.png
nokoniko - специалист
Да размърдан темата малко. Има ли вече монтирани такива котли. Да споделят бива ли ги. Хвърлил съм око на 20 киловатовия, но за следващата зима та по отрано да се подготвя. :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "PELLETHERM MARATHON" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: