Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zhoro25 - специалист
Здравейте,

Искам да си купя камина на пелети и виждам, че има само два вида, с въздушна и водна риза. Проблема е, че аз искам да използвам камината само за едно помещение 40кв.м. и не искам радиатори или др - казаха ми, че камина с водна риза не е за моят случай, понеже щели да се развалят частите на водната риза като не се ползват.

Въпроса който имам е: ако взема камина с въздушна риза, но не строя въздуховоди из стаите и другите помещения, ще мога ли да използвам тази камина само за това помещение, само като камина, без допълнителни инсталации?

Надявам се, че съм обяснил въпроса си.

Моля ви за мнение

Ето примерна камина, на която съм се спрял http://kamini-italia.com/%D0%9F%D0%B5%D ... -PRIMA-7KW

Благодаря

Георги
naskov - майстор
Трябва да обясниш по-подробно какво представлява помещението- изолации, дограма, съседни стени т.н.
zhoro25 - специалист
помещението е с три външни стени, които са изолирани с 5см. Стените са от тухли и са 40см дебели (старо сторителтво - дебели стени). На външните стени има и вътрешна изолация от 10см с минерална вата с гипс-картон.

Прозорците са 3 камерни и са 4 на брой, като на три от тях стъклата са все-сезонни, на четвъртият е ефтино стъклопакет двоен. Цялото помещение е с югоизточно изложение - т.е. през цял ден свети слънце. През най-лютата част на тази зима (не бе много), но навън бяха -6С в къщата (никой не живее още в нея) беше 11 градуса.

На тавана има 10см изолация минерална вата с гипсо-картон.

Навсякъде из къщата сложихме климатици, само във всекидневната и кухнята (едно голямо помещение 40кв.м) искаме да сложим пелетна камина без радиатори или въздуховоди ... а да си е като камина само - да има жив огън и да не е ежечасова хамалогия с дърва, затова избрахме да е пелети.

Надявам се, сега да е по-ясно.
andy_forresite - майстор
7 киловата ще са напълно (пре)достатъчни за така описаната стая. За да добиеш представа ще направя сравнение с моята дневна. Тя е 23 квадрата, плътна тухла с вароциментова мазилка, без изолация. При 0°С с електрическа печка 1000W поддържа 20 градуса. Печката ми на дърва при запалването излъчва към 5 kw и много бързо затопля стаята от 15 до 20°. А ти имаш хубава дограма, изолации почти отвсякъде и 7 кв. Ще стане топло че и хоро ще играе.
Вентилаторът също е сериозен - 800 куб.м на час.
Може да я ползваш и без да закачаш въздуховоди, но ако имаш сгода, може да прекараш един към съседна стая да помага на климатика при нужда. Например когато нямаш ток и си предвидил резервирано захранване за каминката (UPS). За всеки случай звънни в търговския отдел и попитай ще мога ли да я ползвам без въздуховоди само за една такава и такава и стая. Така ще си спокоен. Моделите с въздуховоди са по-скъпи. Питай и за такава без щом си решил да не ги ползваш. Защо да плащаш за нещо, което няма да ползваш. Стига да могат да ти предложат алтернативния модел (същия), но без да е с въздуховоди.
zhoro25 - специалист
благодаря за мнението и съвета andy_forresite,

Имам още един въпрос:

Ще ми трябва ли UPS за печката на пелети, в случай, че тока спре? Майче всичко е автоматизирано и ще трябва да има постоянно ток, нали?

И за колко време един UPS може да поддържа горенето на печката? (какви са възможностите)?

Благодаря ти предварително
jabata - специалист
За UPS-а добре е да го има, но може и без него.
Като спре тока, ще спре и камината. Ако камината е от читавите, няма да се случи кой знае какво, освен че ще бавно остатъчните пелети ще доизгорят. Обаче ако е някоя родна производство, не гарантирам.
Иначе колко време ще издържи един UPS, като няма ток, зависи от това колко е голям (мощен) може и 10 мин. може и половин час.
TiL
Здравейте. За да не разводнявам форума с повтарящи се теми ще пиша в тази. Целта е 90-110 квадрата да се отопляват с пелетна камина с въздушна риза, но не такава за вграждане. Вариант е една камина с поне два въздуховода или две отделни камини(не ми се иска много. Бюджета... 0-4к за камината. Какво е добро към днешна дата на пазара? Бърнит ще вадят някаква 13 киловатова, но нещо се мотаят и овъртат с пущането в търговската мрежа. Та ще съм благодарен ако дадете съвет.

Тема "Пелетна камина с въздушна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: