Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yordanpopov - помощник
Здравейте,

Искам да попитам за евнтуалните ви предложения за решението на проблема ми.Направих основен ремонт на апартамента ми,старо строителство, като най—важното още отначало ми е как ще се отоплява жилището.Апартамента е в Казанлък на първи етаж. Изложението му север.изток и юг.под мен са гаражи.Подовете са изолирани с 3 см фибран като плана е да слагам и на тавана на избите и гаражите отдолу.Един от които е моя.Вече съм му налепил 3см фибран по тавана. Дограмата нова с 4к стъкла.Външната Изолация ще я слагат до края на месеца 10 см стиропор.По таваните не съм изолирал нищо.Преди да започна ремонта от сити газ ми потвърдиха ,че видиш ли няма да има никакъв проблем с газифицирането ми и да действам.Намерих си фирма, дойдоха хората и направиха инсталацията миналата година май или юни 2017г. Газ не дойде до зимния сезон и съответно не заживях в жилището.Миналата седмица от офиса ми казаха общо взето да забравя.Пътят до нас е с нов асфалт,съответно няма да разрешат да се разкопае.Другият вариант е с много дълго трасе 70метра и не става. Желаещите не били достатъчно.Общо взето сити газ ми казаха ,че няма да им бъда клиент. Понеже още от началото си искам газ и решението беше лесно да се сложи котелът на северната тераса.Съответно там излизат и всички тръби. След като няма да има газ, единствената алтернатива,която искам са пелетите. Драмата е там че трябва да се сложи Котел,камина на пелети на терасата.Възможно ли е след като няма комин.Убеждават ме ,че нямало дим, но не искам да правя глупости и да опушвам хората до последния 4 етаж.Ако не е проблем ще е супер естествено.Комин близо до терасата няма.Няма вариант в който да го набухам в гаража или избита котела или камината, защото тръбите нама как да стигнат до там.Гледам варианта в който от моята тераса да удължа тръбите до гаража, но това са поне 50 метра, които си мисля са прекалено много.Да не говоря че комшиите не знам как ще реагират,като пак остава проблема с димът,защото и в гаража няма комин. Стигаме до там .че общо взето варианта е един и той да се сложи Котел или камина на терасата за да си захраня системата. Тъпото е че всичко се правеше за газов Котел съответно никой не мислеше че на терасата трябва да се слага Котел или камина на пелети. Вратата на терасата е широка 55 см. Прозорците са широки 65см. Мисля вариантите какво може да влезе въобще в терасата. Другия казус е че терасата е 82 см широка а дълга 3 метра. Зверски неудобно, но е това. Помещенията и броят на глидерите са следните.Увериха ме че са ги сметнали абсолютно точно и да нямам никакви притеснения.Всички радиатори са алиминиеви поставени под прозорци и са с височина 60 см.
Кухня трапезария и хол (север,изток юг,по голямата част е с източно изложение) са едно 39 кв.метра 42 броя глидери.
Детска 13 кв. 19 броя глидери южно изложение.
Спалня 15 кв. 19 броя глидери южно изложение.
Коридор 7.5 кв. 10 глидери.
Баня 5.5 кв. 6 глидера.
Таваните са на 2.6 метра
Обща чиста площ на отопляваните зони е 85кв. +- 5 кв. Общият брой на глидерите е 96. Апартамента с тераси и стени го водят 103 кв.
Въпросите са ми са следните.
Ще си ситемизирам въпросите,защото съм много подробен.
1. Мога ли да сложа Котел или камина на пелети на терасата като нямам комин.
2. Ако мога има ли такива които ще мога да ги събера с размерите на терасата си.
3. Кое е по подходящо.Котел или камина.
4. Какви мощности ще препоръчате за Котела или камината и ако може да ме насочите към конкретни модели.
4. Според вас достатъчни ли ще бъдат радиаторите по помещенията.

Пи Е: извинявам се за въпросителните знаци.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Сложи си електрически котел. Ток-газ не е голяма разликата
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
yordanpopov написа:
А, конкретно по твоите въпроси:
1. Мога ли да сложа Котел или камина на пелети на терасата като нямам комин.
-Разбира се, чеНЕ
2. Ако мога има ли такива които ще мога да ги събера с размерите на терасата си.
-Не знам
3. Кое е по подходящо.Котел или камина.
- Котелът е за да произвежда топлина, камината е компромис с визията и желанието за жив огън
4. Какви мощности ще препоръчате за Котела или камината и ако може да ме насочите към конкретни модели.
- Не знам
4. Според вас достатъчни ли ще бъдат радиаторите по помещенията.
-Не знам
шоп - майстор
Аз не виждам само едно решение-климатици.

Може и ТП въздух вода, но с тези радиатори никак не е добре.
turbocharged - специалист
На терасата може само ел. котел да сложиш. Не е скъп и ако газта дойде скоро ще можеш да преживееш 1-2 години с него.
Без комин не става на пелети.
Друг вариант е да сложиш пелетна камина вътре в голямата ти стая ако имаш комин в нея. Трябва да изкараш нови тръби от камината до терасата и там да се свържеш към радиаторите.
Глидерите ти ми се виждат към два пъти повече от необходимите.
Преди живеех в малко по-голям апартамент с централно парно и имах общо 44 глидера на 50 см.
Та в тоя ред на мисли може една термопомпа въздух-вода да сложиш на терасата както ти спомена шоп. С толкова много глидери според мен ще топли добре и под 40 градуса на водата.
syncho - майстор
Не съм много сигурен, но няма ли вариант да си платиш това трасе от 70м? Всеки друг вариант ще ти излезе по-скъп със сигурност. Един бобкат за една машиносмяна може да го изкопае и след това да го зарие. Фирми все ще се намерят да ти пуснат тръбата. Само трябва да го обсъдиш със Ситигаз дали ще ти позволят да го направиш.
yordanpopov - помощник
Ясно.Пелетите отпадат.Въобще не разглеждам вариант с климатици да се отоплявам. Това и предложих на сити газ. Аз да поема плащането за прокопаването на трасето. Отново не желаят, защото така или иначе съм само аз желаещ за газифициране. Те търсили консумация на газ,не да правят пари от таксите по изграждане на инсталации до кооперации. Опитах и с това да платя първоначалните такси за газта. 360 лв на апартамент само и само да я докарат.Не стана.Щях да им платя за моето жилище и е за още 2, но пак се дърпат.Побеля ми косата вече.Говорих с човекът,който правеше изчисленията и го накарах да не прави икономии от към инсталацията и ме убеди че оптималното решение било загряването на водата да е около 40-50градуса.Съответно това изисквало повече на брой радиатори.Доверих му се.Вярно или грешно вече е факт.Монтирани са радиаторите. Ще чакам още месец да видя дали ще има някакво развитие при сити газ,въпреки че направо ми казаха търси друг вариант. Въобще не бях разглеждал котлите на ток. Сега ги разгледах и ако успее едно такова да закърпи положението ще е добре. Vaillant VE 12 BG13. Като първоначална инвестиция и като цяло си мисля че този Котел ще е по добре пред инвестицията в климатици. Полза ще си е да мога да охлаждам лятото навсякъде, но ще мина и без това,засега. Инвестицията в климатици съм убеден че ще е по голяма от ел. котела и а хич не ги обичам.Ще се запозная повече относно ел котлите, защото си е опция. Благодаря.
LazarGanev - "Велик майстор"
Електрокотелът много бързо ще ти омръзне, като почнеш да получаваш големите сметки. Според мен броят на глидерите съвсем не е малък за термопомпа и тя ще работи в добър режим, нискотемпературен. Дори и да се наложи в най-студеното време да работи на 50*С, във всички случаи ще е много по-икономична от електрокотел. Пък и всяка термопомпа има в себе си вграден един електрокотел, т.е. един ел. нагревател, който да я подсигурява при нужда. Да, вярно, че инвестицията е по-голяма, но пък ще се изплати във времето от икономиите от месечни сметки
syncho - майстор
Електрическия котел не би трябвало изобщо да се разглежда като опция от който и да е според мен. По-добре дай същите (даже най-вероятно по-малко) пари за електрически конвектори (не, че ги препоръчвам, но като краен вариант) и сметките ще са ти по-добре.

Може би наистина в твоя случай, ако не постигнеш съгласие със ситигаз, по-добрия вариант за теб е термопомпа, особенно след като радиаторите са ти смятани за по-ниска работна температура. Никой ли друг от блока не иска газ?
preslav - майстор
Аз бих си сложил термопомпа, а когато от ситигаз дойдат да ми се молят да се включа към тях ще си подготвя най-големия среден пръст. Мисля, че цените на термопомпата и газифицирането са съизмерими, но по този въпрос да се произнесат знаещите - такси, съгласия, бъдещи проверки и заверки нека не се пренебрегват!

Тема "Отопление на жилище" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: