Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте. Искам да отоплявам една стая около 15 кв с конвектор...

Гледах много адакси и четох добри отзиви...
Както и че са икономични...
Искам температура от около 21-22 градуса.

Но видях че имам в склада чисто нов Airelec но е 3 kw
А този който исках да купя е 2 kw на адакс...

Дали 3 кв Аирелека ще дава повече разход от 2 кв Адакса?

Макар че си мисля че едното би следвало да стига температурата по бързо от другото, но това не е област в която разбирам.

Моля за съвет.
torbalan - Дървен философ
Ако поддържаш една и съща температура - разхода ще е един и същ. Независимо какъв е конвектора.
нед ное 24, 2019 8:35 pmtorbalan написа:
Ако поддържаш една и съща температура - разхода ще е един и същ. Независимо какъв е конвектора.
Независимо какви киловати са? :o
нед ное 24, 2019 10:41 pmSWASTICA написа:
Да бе, въпроса ти ми доказва, че земята са върти.
torbalan - Дървен философ
нед ное 24, 2019 10:41 pmSWASTICA написа:
Нали си има регулатор. Какво те притеснява?

Изображение
andy_forresite - майстор
Има едно условие двата да изразходят еднакво количество електроенергия - трябва зададената температура да е постижима :)
Освен това Q-то ще ти е по формулата само при 24/7 отопление. Когато включиш конвектор 3 kw в 18:00 часа с термостат на 22° и температурата не се постигне до 22:00 ч, то потребената енергия ще е 4 х 3 = 12 kwh. Да кажем ще постигне 21.2°, т.е. няма да изключва за тези 4 часа.
Ако си с конвектор 2 kw при същите условия ще изразходи 4 х 2 = 8 kwh, но стаята ще се затопли до например 19.4°С. Сега кой е по-икономичен :)
Дано стаята е с добра способност да запазва топлината в себе си и бързо да се отопля. Тогава сметката няма да е голяма с който и да е отоплителен уред на ток с термостат. При това положение и при отопление 24/7 може да си ги избереш по външен вид. Ако обаче ще го включваш след работа и искаш бързо да се случат нещата, тогава избери по-якия.
Анди направо кърти мифки. Оня, с двукиловатовия, дано има дибела фанела.
Вчера прайхме едни сметки, като сравняваме финансово отопление с природен газ и хубави пелети.
Пелетите бият с една стотинка, за киловат на час. После открих грешка, в изчисленията, та се оказаха с 0,44 стотинки (0,044лв) по скъпо килото.
Но да речем, че се намерят по евтино-- кому е по евтино?
Чисто математически, на база изминалия отоплителни сезон, от изразходвани 16 мегаватчаса, на пелети би ми било по евтино със 160 лв. но на газ ми е много по изгодно.
Много е вероятно, заради пелетното отопление, да изпиша много повече форумно мастило.
Поздрави!

Тема "Въпрос за конвектор и консумация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: