Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Vani_123 - помощник
Здравейте
Закупих си тристаен апартамент апартамент номер 3 от снимката на 1-ви етаж над гаражи,има изолация на стените отвън 10 см вата,на пода фибран 5 см и на таваните по стайте изолация 10 см вата и искам да сложа двуконтурно газово котле или Bosh или Viessman от 22, 24 kw /най-малкото което се предлага/ и искам да ползвам панелени радиатори но незнам как да ги разположа в стайте. двете спални са по 10 ,11 квадрата а дневната е 28 квадрата,изложението е юг за спалните и северозапад за дневната.http://vanigazara.snimka.bg/tuning/gas.5161860.0.big
Моля ви за съвет :)
Прилагам снимка на обекта
Последна промяна от Vani_123 на вт ное 26, 2019 8:11 pm, променено общо 2 пъти.
Питам Гугъл що е Гас и отговора е
- "Показаните резултати са за газ".
Разполагай си радиаторите както ти е удобно, но гледай да са под прозорците!
Vani_123 - помощник
Във едната спалня прозорците са до-долу и няма как а в дневната пак има такива прозорци/не всички ако се загледа скицата/.За 28 квадрата стая мисля да сложа 2 радиатора по 2 метра на 60 см височина как ви звучи ,все пак котлето ще работи на 50 градуса на водата и ми казаха, че си трябва радиатора да има площ,гледам и киловати на радиаторите и ги деля на 2 тъй като по спецификация ги дават на 90 градуса пак аз ще ползвам на 50

вт ное 26, 2019 8:07 pmТрифон П.Трифонов написа:
Добре се ориентираш към увеличена радиаторна площ.
Снимка или скица не се виждаше, като писах, но това , дето си добавил, ще ми докара снайперски проблеми.
Пред френските прозорци можеш да сложиш ниски радиатори, нещо дизайнерско или да им измислиш място по свободните стени, което също е трудно.
Друг вариант е цокълното радиаторно отопление.
Още по друг е, не помня как се казваше, подобно на цокълното, но интегрирано в пода.
Последното е възможно, ако е предвидено още при строителството, а заедно с цокълното са в пъти по скъпи от конвенцианялните радиатори и не толкова ефективни, поради размера, който е важен.
speka_rs - майстор
Ако имаш възможност за подово, би се получило много добре.
Vani_123 - помощник
Направих малко скици на разполагане на радиаторите

http://vanigazara.snimka.bg/tuning/gas. ... 188730.big

http://vanigazara.snimka.bg/tuning/gas. ... 188731.big

http://vanigazara.snimka.bg/tuning/gas. ... 188732.big

Моля за коментари :-D

вт ное 26, 2019 8:17 pmVani_123 написа:
Във едната спалня прозорците са до-долу и няма как а в дневната пак има такива прозорци/не всички ако се загледа скицата/.За 28 квадрата стая мисля да сложа 2 радиатора по 2 метра на 60 см височина как ви звучи ,все пак котлето ще работи на 50 градуса на водата и ми казаха, че си трябва радиатора да има площ,гледам и киловати на радиаторите и ги деля на 2 тъй като по спецификация ги дават на 90 градуса пак аз ще ползвам на 50

вт ное 26, 2019 8:07 pmТрифон П.Трифонов написа:
Оффффф, спецовете ги няма, пишем (май съм сам) само аматьори.
Ако не е задължително да е двуконтурен, предлагам Бош или Вълк 14 киловата, с обемен бойлер и модулиращ СТ. Това е отделно от радиаторите.
Радиатори- поставяй максимално, на границата с .....нелицеприятното! Огледай за още възможности!
Когато четох и се наложи да решавам, инстинктивно избрах нискотемпературно отопление. Конюнктурата сочеше пелети, но понеже няма твърдотопливно нискотемпературно, заложих буфер, който сега ми се отплаща. Топля се с Т на водата 40 градуса, което е перфектно и за отопление с природен газ.
Вече имам и ГАААЗ. Имам и модулиращ СТ 200, с пълен интернет контрол.
Макар че в момента се отоплявам с изгарянето на дърва, то това е пак през дълго мислената ОИ. Четенье му е Майката.
Jacomo - специалист
Vani, нищо не спомена за подовото. Късно ли е вече или го нямаш предвид?
LazarGanev - "Велик майстор"
ср ное 27, 2019 6:13 pmVani_123 написа:
Направих малко скици на разполагане на радиаторите

Моля за коментари :-D
Хубаво си чел, че радиаторите трябва да са повече, но е добре мощностите да се рапределят пропорцинално по стаите, иначе си губи смисъла. Сега в дневната си струпал голям арсенал, тя ще стопли бързо, а обикновено там е стайният термостат, което означава, че котелът ще спре и спалните ще останат студени
speka_rs - майстор
И аз съм на мнението да се намалят броя на радиаторите в дневната махаш едното 800х600. Ще падне регулиране докато се натаманят нещата, ама ще бъде доста топличко.
И в банята препоръчвам да са алуминиеви ребра на 600 или 800 мм височина. Да не ръждясва от влагата панелния радиатор.

Тема "Изграждане на отоплителна инсталация на Газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: