• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

от известно време умувам върху това с какво да се отоплявам.
На този етап живея на квартира, като миналата година, а и до момента се отоплявам с духалка.
Осъзнавам факта, че е възможно най-неикономичния начин на отопление, но за момента ми вършеше работа, тъй като я пусках предимно вечер след работа, колкото да ме сгрее набързо.

Въпросът е, че смених работата и в момента новата ми такава е предимно home офис, следователно ще съм си вкъщи по цял ден и духалката вече ще ми излезе доста солено.

Разтършувах се из нета за по-икономични начини за отопление. Знам, че що се отнася до отопление с ток, то един от най-икономичните начини е с климатик. Проблемът е, че както казах съм на квартира, освен че трябва да се сдобия с въпросния климатик, той има и допълнителни разходи от рода на монтиране/демонтиране, профилактика и т.н.
Ако утре реша да сменя квартирата, трябва пак да плащам демонтаж и после монтаж, което ми се вижда безсмислено.

Та, попаднах на някакъв "нов" (вече не чак толкова) и "революционен" начин на отопление - инфрачервено отопление.
Разглеждах някакви сайтове redsun.bg и infraheat.bg и започнах много да се замислям дали да не взема 1-2 панела.

Живея в къща, като стаята, в която съм в момента е най-много 12-13 м2. Със скосен таван, така че като кубатура не мисля, че е много голяма. Притеснява ме изолацията, тъй като не съм сигурен до колко е добра тя, имайки в предвид, че става доста студено ако не отоплявам 2-3 дена.
Според информацията в тези сайтове, би трябвало 1 панел от 500-600W да ми стигне за размерите на стаята, но имайки в предвид, че според мен изолацията не е особено добра, то реших да се подсигуря с 2 такива.

Та, ако взема 2 панела по 500-600W и 1 термостат, хипотетично би трябвало като разходи да ми излезе горе-долу колкото 1 климатик.
Въпросът е има ли хора тук, които се отопляват с подобен тип инфрачервени панели? Доволни ли сте и вършат ли ви работа или само на реклама са толкова добри и икономични?
Изгледах доста видео ревюта. Повечето бяха чуждестранни и уж хората бяха доволни, но все още не съм на 100% сигурен дали това нещо би могло да ме стопли при -15 градуса външна температура примерно.

Благодаря Ви предварително.
шоп - майстор
чет ное 28, 2019 11:46 pmSa6o90 написа:

Та, ако взема 2 панела по 500-600W и 1 термостат, хипотетично би трябвало като разходи да ми излезе горе-долу колкото 1 климатик.
То ако бе така кой щеше да си купи климатик?!
preslav - майстор
Не съм виждал такъв панел в действие, но съм се заглеждал в писаното за този вид отопление - на практика цялата печалба на енергия е от това, че се чувстваш комфортно и при по-ниски температури в помещението. С подобно действие са печките с кварцови реотани, има ги на всякакви производители при това на цена около 50 лв. - можеш да стартираш с една такава печка и да видиш дали ще си доволен от инфраред отоплението, аз не бих го ползвал за основно.
Sandman - специалист
Направо ако ме питаш не се набутвай.

Миналата зима експериментирах с ИЧ аз. Купих си един 500 вата квадратен, керамичен. Грее, ама себе си и малко около.
Един продълговат с алуминиев панел отпред, пак 500 вата. Нагряваше пред него си на около метър, метър и малко и тва е. Идеята на ИЧ доколкото съм чел е да нагрява повърхностите, които после да отдават тая топлина. Като станеш пред него се усеща приятно, ама а мръднА, а си ти е студено пак...
Взех и някъв самоделен, 60*190 санта от два ИЧ панела, като платка с писти. И с него не стана нищо.
Та така.

Сигурно има и работещо решение, не го отричам като метод за отопление, всъщност някой 500 ватов би стигнал за тоалетна да грееш, но нищо повече.

Щом си на квартира, препоръчвам ти маслен радиатор. По-голям ако намериш. Пускаш го да си грее, като излизаш само го намаляваш да си поддържа някво топло и така. Духалката е....бляк :-D
Здравейте отново и благодаря за отговорите ви.

@preslav, това което ми се върти из главата е евентуално да взема 2 панела по 500-600W (ще ми излезе около 800-900 лв.) и да ги изтествам. До колкото съм запознат има закон според, който можеш да върнеш закупена от онлайн магазин стока в рамките на 2 седмици. В такъв случай, ако не ми хареса как работят бих могъл да ги върна. Най-вероятно ще се наложи да си платя разноските по доставката, но бих се прежалил в името на теста.

@Sandman, да, аз също четох доста за начина им на работа. По принцип звучи много добре на хартия, но дали в реалността нещата стоят по същия начин е друг въпрос.
Имам маслен радиатор (това е модела: TESY CB 2512 E01 R, 2500W), но не съм сигурен по какъв точно начин бих могъл да икономисам с него имайки в предвид, че за да върши някаква работа то трябва да бъде пуснат перманентно. А изстине стаята, после чакаш часове наред докато ти се постопли.

По едно време бях започнал да разглеждам тези мобилните климатици с идеята, че лесно мога да си го взема като реша да се изнасям, но навсякъде четох, че са менте и освен да бучат нищо не правили и се отказах напълно от този вариант.
preslav - майстор
Не ми се е налагало да връщам стоки закупени по интернет, но съм чувал, че не винаги нещата са така прекрасни. Местенето на един климатик е по-малкото главоболие от местенето в нова квартира, така че спокойно можеш да си вземеш климатик, стига хазяите да са склонни да дупчиш стените им. Имал съм случай, в който хазяите предпочетоха да заплатят вече монтирания климатик и с това всякакви кахъри по местенето му отпаднаха - въпрос на договаряне. За 900-1200 лв. можеш да си вземеш напълно сносна машина, която да ти върши работа не само зиме, но и лятос - демонтажът е 40-80 лв. монтажът на новото място не знам.
Саше, тия 8-900 лева, вместо да ги губиш директно, биха те топлили поне половината зима. Опита ми с инфрапечка за баня, със заветните 1800вата е, че лирата на парното, което направих впоследствие, със скромните 1300 максимални, топли два пъти повече.
С масларката или духалката поне ще се стоплиш, па ако си рекъл, похарчѝ малко, както те посъветваха, та да видиш как пече отпред. 50 кинта не са болка за умиране и имаш мощност поне.
Слушай Преслито!
ben84 - специалист
8-900 лева на вятъра ще хвърлиш с тия панели.
Повярвай ми, нищо революционно и ново няма в тях. Един тъп нагревател, който няма да те сгрее по-бързо от маслен радиатор.

Преди години за пръв и последен път се сблъсках с такова чудо на чудесата.
Комшията ме вика вечерта и ми разправя, че си купил супер радиатор за спалната, ама да го погледна що за цял ден не може да я сгрее.
Къща, втори етаж, една външна стена с нова дограма и под прозореца един панел с два диода и дисплей. На него пише 2000W. Толкова и харчеше, според измерванията, ама в стаята студено.
За помещение като твоето и отопление "на ток" има едни маслени радиатори с вградена малка духалка в него. вентилатора бързо превърта въздуха а после радиатора тихо подгрява. https://www.home-max.bg/static/media/up ... d13f42.jpg
Аз в момента се топля в стая 4х3х2.30м. с печка "Диана" на първа степен. Включвам я като си легна. Никога нема да дам 400+ кинта за панел, който дори и да успее да ме стопли, то няма и стотинка да спести от потребление.
Успех!
шоп - майстор
Единственото евтоно отопление с ел. награветал е с акумулираща печка :idea:
Sandman - специалист
пет ное 29, 2019 7:53 pmшоп написа:
Единственото евтоно отопление с ел. награветал е с акумулираща печка :idea:
Баш!
Маслените радиатори вършат същото, но в по-малки мащаби. Сега гледам новите маслени са с некви тъъънички ребра, пълен ташак.

@Sa6o90 Като запалиш масления радиатор и сгрее, той си изключва сам, няма кво да му баеш. Като излизаш можеш да го намаляш до някъде да си поддържа температура и като се прибереш пак да го усилваш.

Ако ти е мерак за ИЧ отопление вземи си някой панел втора употреба и се убеди как грее. 8-900 лева не бих прежалил аз лично :)
  • 1
  • 2

Тема "Мнения за инфрачервени панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: