Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Имам значително нова инсталация за отопление, на около месец и половина, която е от котел Sime 25KW + горела Ferolli p12. Не съм сменял нито настройките на горелката, нито пелетите от както съм ги пуснал и от няколко дни имам следния проблем: постоянна поява на грешки F02 и F05. След като се пусне горелката и вдигне, не вдигне 2-3градуса и изкача F02. По някога пък стои на F05 около 15мин, което ми се струва абсудно. Днес сутринта я почиестих от до с прахосмукачка. Преди това я чистех веднъж седмично, предвид натрупалият се отпадък. Дори свалих горелка, и я почистих ОСНОВНО так, където е скарата и я наклоних, да падне ако има какъвто и да е прах вътре и промяна нулева. Ако някой може да помогне, ще бъда безкрайно благодарен.

П.С. Пелетите са А1 уж, ама има не малко прах в чувалчетата, така че ще се налага да ги сменям, но в продължение на 20 дни с тях не съм имал проблеми до сега.
LazarGanev - "Велик майстор"
Един насочващ въпрос - отопляемата площ 150м2 ли е?
brassSob - специалист
Абсурдното е на 25 Кв котел на въглища / на пелети ще е около 20, дори по- малко/ да е сложена 55 Кв горелка.
LazarGanev Да, отоплявам къща на 3 етажа с водно подово, като към момента използвам котела единствено и само за това и държа Т на водата 46 градуса. Но 3-я етаж го държа на 16 градуса и почти никога не се налага да се затопля. brassSob Прав се, грешката е моя. Горелката е P7. От толкова четене за всякакви горелки вчера съм се пообъркал малко 😃
Да споделя с вас как се развиха нещата. Днес купих малко чувалчета от едни други пелети, които като качество ми изглеждат доста по-добре. Всички стари ги махнах. Почистих котела отново да светне. Пуснах го с новите пелети. F02 изчезна и остана само F05. И не искаше да тръгва. Пали си, пуска си първоначалното количество пелети и след известно време вместо да запали - F05. Разглобих горелката, почистих я основно, почистих и фоторезистора. Опитах се да отворя вентилатора и да го почистя, но без успех. Колкото можах го минах с прахосмукачката, накланяйки го натук-натам, сглобих я и я запалих горелката. Вече 2-3 часа работи и само веднъж в края на единия цикъл от общо над 6 даде за кратко F05. В инструкциите пише да се почисти вентилатора. Е добре де, ама как? Някой може ли да ми каже как е правилно да се почисти, дали не е просто някой сензор или какво може да е?
brassSob - специалист
Започни от комина. Провери няма ли запушване някъде по него.
brassSob Комина го проверявах по неволя преди месец и половина с първото запалване на котела. Оказа се, че е яко запушен с бутилка от Плиска и чифт ръкавици. Оправихме го тогава и пускахме гюле. Утре съм извикал един човек да го надзида и да сложи вентилатор. Мисля, че е малко тесен, а иначе е над 10м до покрива. Не съм сигурен, че и надстърча достатъчно. Когато отворя горната вратичка но котела, докато гори и всичко е ОК сякаш, което също говори, че нещо с комина ще да е. Ще пиша след утре за още акъл. Благодаря!

Тема "Проблем с пелетна горелка Ferolli p12" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: