Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте.От скоро съм собственик на пелетна камина Аурига 25кв.Впечатленията ми са отрицателни но това може да се дължи на недобрата настройка направена от дистрибутора.При все още положителни температури гори един чувал пелети за 6 часа при зададена темп на водата 65гр а въздуха25гр.това нормално ли е? Другото което е че, не знам как се нагласят програмите за седмицата, в книжката не е добре обяснено а майстора май и той не знае.
filmatoplo - майстор
Прочети цялата тема за Екоспар ,почти всичко е писано.viewtopic.php?f=10&t=55467
LazarGanev - "Велик майстор"
пет дек 13, 2019 5:03 pmmmr13 написа:
Здравейте.От скоро съм собственик на пелетна камина Аурига 25кв... гори един чувал пелети за 6 часа ...това нормално ли е?
Един килограм пелети дава грубо 5кВтч енергия, за да се получат 25кВт мощност, камината трябва да изгаря 5кг пелети за час или един чувал да го изгаря за 3 часа. Ти казваш, че твоята изгаря един чувал за 6 часа :? . Има нещо ненормално, трябва да го изгаря за 3 часа.
andy_forresite - майстор
Камината е за 200 квадрата горе-долу. От значение са способността на жилището да задържи топлината, качеството на пелетите, настройките, поддръжката съгласно ръководството (задължителните почиствания) и температурата, до която се отоплява. Първото горене в изстинали стаи е свързано с висок разход.
Несериозно е от това мощно съоръжение да се очаква да гори по 15 кг ден. Може, но това значи неправилно подбрана мощност. 15 кг на ден може да оползотвори и най-маломощнатата пелетна камина. Всъщност това ти каза "Ганев" между редовете.
А ако беше 5 киловатова и ги гореше 15 часа, тия пелети в това време, означава ли, че повече от 10-12 не са му нужни?
Морфина беше смятал, че средно на час, за целия отоплителен сезон, са му нужни 5-6 киловата, като минимума е 2-3, максимума 9-10. Със запаса одиме на 12.
Ясно, тоя звяр тряба да са озаптява.

Опааа, Анди ма е изпреварил!
morfei1 - специалист
Тъй си е. Два поредни сезона стриктно следене, близки температури средни за месеците. Единият сезон беше с около 25-30дни по дълъг. Средно и при двато на час и дават 6.5kwh. Котела е номинал 25kwh, горелката също. Работа 24/7 освен Октомври / Април - работа 12-14часа, ако навън е +20C, а вечер 10-15C.

Още по предходен сезон, когато засичах на акъл, при много студен декември и януари, сипвах по 68-75кг пелети с настройки 25-10kw. Бях в положението като автора на темата. Тогава 13-14Kwh ми беше макса разход при нощни -10, -15 и дневни 0, -5, за едно денонощие. Средно за сезона 7kwh. Сега от студа ли беше, от стандартните настройки на горелката ли беше..... ама 7.5т отлетяха, остана ми точно 1торба, в края на Април. Следващия сезон купих 7.8т. па артисаха 1.5тона. Сезона свърши началото на Април. Луда работа с тези пелети.

Разход следя, но за мен важно е средния на час за целият сезон. Другият е подвеждащ.

0,5kwh повече или по малко разход средно на час, за цял сезон - 180-210дни си е 1тон пелети разлика.

Не знам какво ще ги правят тези камини с мощност на котел, ако не могат да ги озаптят поне с 50% надолу :? . Няма да са доволни. Разхода може и да не е голям, ама циклажа ще бъде, еля при работа 24/7.

Тема "Пелетна камина Аурига 25кв" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: