• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
OvivO - помощник
здравейте, четох няколко, но доста стари теми за подово водно отопление от ТЕЦ.
Някой има ли скорошен опит с такова изграждане?
Не мисля да го правя сам, а да се доверя на специалисти, като искам нещата да са легални и перфектни откъм техническо изпълнение.

Можете ли да препоръчате изпълнители за София и региона? Става въпрос за неголям апартамент във всички помещения.

Законно ли е и трябва ли да се обявява в Топлофикация или просто си плащам консумираното топло?

Технически спрямо прочетеното е възможно с трипътен/двупътен, изолации, отделяне на пода и правилни материали.
Иска ми се в стаите да е качествен ламинат, защото и лятото е по-комфортно от гранитогрес, но това ще го мисля допълнително.
Благодаря!
Няма нищо незаконно. Топлофикация ти продава енергия, ти си я плащаш.
Трипътен смесителен, задвижка, контролер, колектори с дебитомери...Стандартните неща.
Дано да намериш качествен изпълнител!
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако сградната инсталация е от новите - "Хоризонтален тип" с истински топломер, изградена в стълбищната площадка - няма проблеми, но ако е от старите вертикални системи, минаващи през всяка стая - тогава по-добре се откажи от идеята.
OvivO - помощник
сградата е в София от 96г, което ме навежда на мисълта, че ще е вертикална стара система.
Въпросът е, че има много малко радиатори и стари, ще искам със сигурност да ги подменя и увелича и сега е момента за евентуална генерална промяна.

@LazarGanev: Какви са твоите съображения за отказване при вертикална инсталация?
Jacomo - специалист
Съображението е, че при старите инсталации няма топломер на входа на апартамента, а само топлоразпределители на радиаторите, които няма как да се прехвърлят на подовото. Също и топлото идва по отделни щрангове за всяка стая, а не от едно място.
kozl - майстор
съб дек 28, 2019 10:05 amJacomo написа:
Съображението е, че при старите инсталации няма топломер на входа на апартамента, а само топлоразпределители на радиаторите, които няма как да се прехвърлят на подовото. Също и топлото идва по отделни щрангове за всяка стая, а не от едно място.
Това съображение за разпределителите мое да отпадне, защото някои топлинни счетоводители предлагат решение с местни топломери - например за всеки радиатор. Е по-скъпи са от разпределителите, но пък е решение за подовото отопление. Така че за отчитането има решение, въпросо е да има съгласие от т.счетоводител, щото ще му се усложнят сметките.
На всеки вертикален щранг, във всяка стая, трябва да постави смесителен вентил?
OvivO - помощник
можете ли да препоръчате изпълнител за София, с който да се консултирам какви са вариантите ми?
Вертикална е системата. В момента имам пълна свобода за ново решение за отоплението и е момента да го измисля по най-добър начин.
Винаги съществува опцията да си сложа радиатори и класически ТЕЦ.
speka_rs - майстор
Подовото си е подово, но и еднакво преоразмерени радиатори са също много добро решение според мен.
шоп - майстор
Имате ли пломби на радиаторите? Вход и изход?
  • 1
  • 2

Тема "подово водно отопление от ТЕЦ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: