• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Това е първият ми пост и тъй като видях, че някъде беше попитано за мощността на отоплителни тела при различни от каталожните
условия, а и все по често се изграждат нискотемпературни отопления реших да постна тази екселска таблица.
В нея има малка база от данни за отоплителни тела които се намират на нашия пазар
В началото интерфейсът Ви ще се стори малко объркващ, но предполагам бързо ще се ориентирате (особено спецовете) какво съм
имал предвид.

Първо избирате вид отоплително тяло - клетка В2 (алум. радиатори, панелни т.н.), след това конкретния модел - клетка В3.

След това задавате температурата на изхода от топлоизточника (котел, термопомпа и т.н.) в клетка F6 - чрез спин бутоните и температурата на помещението в F8 - падащо меню.
Обикновенно (но не винаги), темп. пад в отоплителното тяло се приема за 20°, но може да го промените в клетката F7.

В клетка C9 е това което търсим, т.е. мощността на радиатора.
В клетка С6 е каталожната мощност, т.е. тази при стандартни условия ( 90 / 70 / 20°С).

Примерно алуминиев глидер Helios H500 при вход 70°С; изход 50° и темп. в помещението
22°С , едно ребро ще отдава 89W.

Всички температури са в целзий [°C], а мощностите във ватове [W]
Това което променяме (въвеждаме) обикновенное е в жълтите клетки, това което търсим в сините.
Данните за мощностите на лирите не са много надежни, някой ако има по актуални ще бъдат коригирани.

Най - вероятно, ще трябва да разрешите скриптовете(macros) в Ексела, за да можете да ползвате и другите възможности
(бутони, спинове и т.н.).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S. Тъй като не могат да се прикачат .XLS файлове линка е към DOX.bg -> http://dox.bg/files/dw?a=c63bbebe48
naskov - майстор
Много полезно! В малко каталози съм срещал такива данни.
LazarGanev - "Велик майстор"
Браво за труда :thumbs:
la4o - помощник
Благодаря! Хубаво е когато някой си направи труда да улесни живота на останалите :partyman:
timon_tg - специалист
а защо при по висока температура на помещението q намалява. не би ли следвало колкото по висока температура подържаме, необходимата мощност да е по голяма ? :rolleyes:
LazarGanev - "Велик майстор"
Природните закони не се съобразяват с нашите желания. При по-висока стайна температура се влошава топлоотдаването (пада дТ), откъдето пада мощността на радиаторите.
timon_tg написа:
а защо при по висока температура на помещението q намалява. не би ли следвало колкото по висока температура подържаме, необходимата мощност да е по голяма ? :rolleyes:

По принцип (и на практика) колкото по-висока температура искаме да поддържаме през зимата, толкова по-големи са топлинните загуби (респ. толкова повече топлина трябва да вкарваме) - НО това е за топлинните загуби, а таблицата е за мощност на радиаторите и ако трябва да сме по-точни за мощност на едно ребро -> Лазар ти е дал отговор.
Добър ден!

Мога ли да Ви помоля да ми изпратите тази екселска таблица по мейл на mrashevski@gmail.com. Линкът за сваляне вече не е активен.

Благодаря Ви предварително за помощта.

Милан - 0889 467 466
вт окт 29, 2013 10:33 pmVaboz написа:
Това е първият ми пост и тъй като видях, че някъде беше попитано за мощността на отоплителни тела при различни от каталожните
условия, а и все по често се изграждат нискотемпературни отопления реших да постна тази екселска таблица.
В нея има малка база от данни за отоплителни тела които се намират на нашия пазар
В началото интерфейсът Ви ще се стори малко объркващ, но предполагам бързо ще се ориентирате (особено спецовете) какво съм
имал предвид.

Първо избирате вид отоплително тяло - клетка В2 (алум. радиатори, панелни т.н.), след това конкретния модел - клетка В3.

След това задавате температурата на изхода от топлоизточника (котел, термопомпа и т.н.) в клетка F6 - чрез спин бутоните и температурата на помещението в F8 - падащо меню.
Обикновенно (но не винаги), темп. пад в отоплителното тяло се приема за 20°, но може да го промените в клетката F7.

В клетка C9 е това което търсим, т.е. мощността на радиатора.
В клетка С6 е каталожната мощност, т.е. тази при стандартни условия ( 90 / 70 / 20°С).

Примерно алуминиев глидер Helios H500 при вход 70°С; изход 50° и темп. в помещението
22°С , едно ребро ще отдава 89W.

Всички температури са в целзий [°C], а мощностите във ватове [W]
Това което променяме (въвеждаме) обикновенное е в жълтите клетки, това което търсим в сините.
Данните за мощностите на лирите не са много надежни, някой ако има по актуални ще бъдат коригирани.

Най - вероятно, ще трябва да разрешите скриптовете(macros) в Ексела, за да можете да ползвате и другите възможности
(бутони, спинове и т.н.).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S. Тъй като не могат да се прикачат .XLS файлове линка е към DOX.bg -> http://dox.bg/files/dw?a=c63bbebe48
шоп - майстор
съб дек 28, 2019 2:03 pmmrashevski написа:

Мога ли да Ви помоля да ми изпратите тази екселска таблица
А дано, ама на дали!
@Vaboz не е влизал във форума от 2013 година :axe:

По-вероятно е нкой друг колега, който я е съхранил да Ви я изпрати.
Успехи!
  • 1
  • 2

Тема "Изчисляване на мощността на радиатори при различни темп. реж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: