• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
plamen.paskov - напреднал
Здравейте,
На пролет ми предстои строеж на сглобяема къща на 1 етаж около 110кв.м . Къщата ще бъде с дървена конструкция. Външните стени ще са 15 см с каменна вата и външната изолация 5см. Ще има следните стаи: всекидневна 30м2, кухня 10м2, три спални по 11м2, баня 7м2, малка тоалетна 2.5м2 и коридор. Всекидневната ще е с открит таван, т.е. ще се виждат гредите. Покрива ще е двускатен. Желанието ми е да отоплявам къщата с камина на пелети с водна риза HRV 120 Globe. Искам да сложа радиатори в трите спални, във всекидневната, коридора, а в банята лира. Първият ми въпрос е дали при баня 6-7м2 една лира ще е достатъчна , за да поддържа нормална температура в помещението или трябва да предвидя и радиатор. Вторият ми въпрос е какво би ми струвал монтажа на камината, тръбите и радиаторите като се отчете факта, че искам и водата в бойлера да се затопля от камината. Също така искам да ми е подготвено всичко и за поставяне на слънчеви колектори.
Благодаря предварително!
Andri01 - майстор
:? Оразмерен чертеж,брой радиатори ,размери и дължина на тръбите....и още поне 10на дреболии. Тогава питай за цена! Най добре-фирма,да видят хората ,да направят тези неща и ще ти дадат оферта. И така с 2-3 фирми. Другото е изсмукване от пръстите и...нищо!
andy_forresite - майстор
Да, трябва чертеж. По местоположението на комина ще се определи мястото на камината. След това спрямо конкретната ситуация ще се избере схемата за свързване на тръбите.
Слънчевият колектор сигурно е за бойлера. Един 150 л обем с 2 серпентини - горната за камината и долната за колектора плюс разширителен съд, още една циркулационна помпа, автоматика.
Радиаторите може да са 10 алуминиеви ребра с височина 600 мм. По един в спалните и един или два такива под прозорците на всекидневната.
Има лири с различни размери. Има по 500 вата, има и по много повече.
Тръбите може да са медни DN22 и от нея отклонения с pex al pex 16 мм външно към всеки радиатор. Това ти е за двутръбна разводка. Другият начин е с разпределители (колектори). Един метър тръба pex al pex 16 мм е 1.30-1.60 някъде. Медните ги виж в нета на метър и смятай метража до разпределителя и обратно до камината. За 16-ките пак е почти х 2 дължината - с едната се подключва радиатора и с втората обратно до разпределителя.
Коя схема е удачна за теб това никой от тук не може да ти каже без оглед.
Чираче - майстор
Малко съвети от мен. Ако ги искате. Решението е Ваше.
1. Заложете в стените поне 25 см качествена вата, +5 см външна изолация.
2. Изолацията на тавана да е поне 25 см от същата вата. Инвестицията за ватата ще Ви се отрази в бъдещето.
3. Поставете алуминиеви радиатори с повече ребра, по възможност под прозорците.
4. В банята поставете радиатор. Лирата ще е слаба за тая квадратура.
5. Аз бих заложил на котел, а не на камина. Поставен в помещение в земята под пода. Бункера също там. Там може да се постави и бойлера. И всичко свързано с котела.
6. Управлението да е със стаен термостат, поставен в най-студеното помещение.
7. Предвидете рециркулация на топлата вода от котела до най-отдалечената точка. Поставете ключ със светлинна сигнализация за включване на помпата на удобно място.
8. Направете и подово отопление.
9. Задайте предпочитанията си поне на 3 фирми за оферта. Не избирайте най-ниската оферта, а тая, на която сте видели качеството на монтажа и условията за обслужване както гаранционно, така и след гаранцията.

За сега това се сещам.
Благодаря на всички , които се включиха толкова бързо!
Оценям съветите, които ми дадохте и съм сигурен, че ще ми свършат работа, когато дойде време да се прави имплементацията. Това, което в момента ме интересува е изключително груба цена 1000,2000,3000лв..... и т.н колкото да добия представа какъв бюджет да си приготвя на пролет. Цената на камината, която съм избрал ми е ясна. Другите неща са неизвестни за мен.
Чираче - майстор
вт дек 31, 2019 12:25 pmplamen.paskov написа:
груба цена 1000,2000,3000лв.....
Пригответе 11000,12000,13000 лв. Зависи от това, което ще решите :?
вт дек 31, 2019 12:29 pmЧираче написа:
вт дек 31, 2019 12:25 pmplamen.paskov написа:
груба цена 1000,2000,3000лв.....
Пригответе 11000,12000,13000 лв. Зависи от това, което ще решите :?
Това с или без цената на камината :?
live1102 - специалист
Единственото сигурно нещо е квадратурата, която казахте и камината. Гледайки я в интернет, възможностите и, и цената силно ви препоръчвам да потърсите друга на пазара. Има достатъчно алтернативи със същите възможности, параметри и качество, на двойно по-ниска цена. Марка няма да спомена, за да не правя излишна реклама, но до пролетта има доста време за да избистрите концепцията си.
Иначе със всички казано по-горе от колегите съм съгласен. Трябва оглед на място от фирма, която може да даде и гаранция за качеството на изпълнението. Успех и весело посрещане на Новата година.
вт дек 31, 2019 1:31 pmlive1102 написа:
Единственото сигурно нещо е квадратурата, която казахте и камината. Гледайки я в интернет, възможностите и, и цената силно ви препоръчвам да потърсите друга на пазара. Има достатъчно алтернативи със същите възможности, параметри и качество, на двойно по-ниска цена. Марка няма да спомена, за да не правя излишна реклама, но до пролетта има доста време за да избистрите концепцията си.
Иначе със всички казано по-горе от колегите съм съгласен. Трябва оглед на място от фирма, която може да даде и гаранция за качеството на изпълнението. Успех и весело посрещане на Новата година.
Не бих ти се разсърдил , ако ми споделиш на ЛС какво имаш предвид :razz:
Ето това е къщата, като гаража няма да го има, а двете спални и банята ще бъдат разширени с по 2 квадрата на грубо.https://www.mgprojekt.com.pl/media/cata ... rsztyn.pdf
  • 1
  • 2

Тема "Калкулиране на цена за монтаж на пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: