• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gujio - помощник
Здравейте,
Правя си малък ремонт вкъщи и искам да подменя радиаторите. Използвам алуминиеви радиатори, купени преди 2 години, които ползвах в друго жилище. Към тях обаче трябва да добавя още 2 глидера, че така ми идва размера, понеже съм на кръстосано свързване.
Купих два глидера, нипели и гарнитури от фирмата, на която са радиаторите. Не знам къде бъркам, но нещо не ми се получава - като ги вързах двата допълнителни глидела първо отгоре, после отдолу започна да тече.
Някой ако се е занимавал с тази работа, моля да погне какво да направя.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет ное 15, 2024 12:48 pmgujio написа:
Здравейте,
Правя си малък ремонт вкъщи и искам да подменя радиаторите. Използвам алуминиеви радиатори, купени преди 2 години, които ползвах в друго жилище. Към тях обаче трябва да добавя още 2 глидера, че така ми идва размера, понеже съм на кръстосано свързване.
Купих два глидера, нипели и гарнитури от фирмата, на която са радиаторите. Не знам къде бъркам, но нещо не ми се получава - като ги вързах двата допълнителни глидела първо отгоре, после отдолу започна да тече.
Някой ако се е занимавал с тази работа, моля да погне какво да направя.

Изображение
gujio - помощник
пет ное 15, 2024 4:39 pmchapara написа:
Този клип го гледах преди още да започна да сглобявам, но от обясненията в него не ми става ясно къде греша. Общо взето правих същото, което е показано и на клипа. При мен обаче не се получава да сложа нипела между двата глидера и да започна да завивам. Затова го навих ръчно на единия глидер и започнах да завивам с ключа към другия. Не знам дали затова тече, но не може да се завие ако не са направени няколко навивки ръчно.
Явно има някакъв чалъм, който не е обяснен в клипа, а и аз не го схващам.
djogobg - специалист
Почистваш челата на глидерите, да няма стружки, ръбчета, парчета стара гарнитура. Преглеждаш за шупли, ако има може да се наложи да сложиш течен тефлон. Слагаш гарнитурата да е на средата на нипела. На втория също. Слагаш двата нипела междуновия глидер и радиатора. Леко притискаш, с крак примерно, за да стоят хубаво допрени и започваш да въртиш единия, после другия, редуваш ги. Като стигнеш почти докрай, ако ти е клингеритова гарнитурата, може да сложиш течен тефлон(както направих аз в крайна сметка, понеже ми прокапа гарнитурата и уж спря сама, ама не съвсем) или някой беше предложил червен силикон, термоустойчив.
Като стегнеш единия нипел не го затягай на макс. Стегни другия яко на макс, аз ползвах метър дълго рамо. След това леко, много леко отхлаби първия и след това го напъни и него на макс. Също така, работата става неимоверно по-лесно, ако сте двама и единия е стъпил на радиатора.
Това е моят съвет, без претенция да съм авторитет. До момента имам два сглобени радиатора, единият, от които направих с течен тефлон по гарнитутата
hidrazin - майстор
нед ное 17, 2024 8:38 pmgujio написа:
...а и аз не го схващам...
То затова има хора дето си изкарват хляба с ... такива или други работи.
Примерно аз не бих се фанал да си лепя плочки. Не че няма да ги налепя ама ще е мъка с много грешки, преправяне... Абе НЕ МИ Е работа.
Та те така. Намери си някой да ти ги сглоби.Особено след клипа...
Успех!
:partyman:
P.S. Изпреварили са ме. Пробвай пак с новите насоки.
И ако пак не стане - както съм писал.
gujio - помощник
нед ное 17, 2024 9:03 pmhidrazin написа:
нед ное 17, 2024 8:38 pmgujio написа:
...а и аз не го схващам...
То затова има хора дето си изкарват хляба с ... такива или други работи.
Примерно аз не бих се фанал да си лепя плочки. Не че няма да ги налепя ама ще е мъка с много грешки, преправяне... Абе НЕ МИ Е работа.
Та те така. Намери си някой да ти ги сглоби.Особено след клипа...
Успех!
P.S. Изпреварили са ме. Пробвай пак с новите насоки.
И ако пак не стане - както съм писал.
Не оспорвам познанията на някои хора, които работят това, но нали се сещаш, че за добавяне на глидери на 2 радиатора ще ми вземат толкова пари, колкото за да ми направят радиаторите в цялата къща. Колкото по-малка е работата, толкова по-скъпо излиза. Да не говорим, че през лятото търсих ВиК майстор за нещо дребно - трима ми отказаха. Четвъртият дойде и си остави ръцете. В крайна сметка аз си го направих.
Та мисълта ми е истински майстор няма да дойде да свърши работа за 1 час или ако дойде, то ще ми вземе като за цял ден.
gujio - помощник
нед ное 17, 2024 9:00 pmdjogobg написа:
Почистваш челата на глидерите, да няма стружки, ръбчета, парчета стара гарнитура. Преглеждаш за шупли, ако има може да се наложи да сложиш течен тефлон. Слагаш гарнитурата да е на средата на нипела. На втория също. Слагаш двата нипела междуновия глидер и радиатора. Леко притискаш, с крак примерно, за да стоят хубаво допрени и започваш да въртиш единия, после другия, редуваш ги. Като стигнеш почти докрай, ако ти е клингеритова гарнитурата, може да сложиш течен тефлон(както направих аз в крайна сметка, понеже ми прокапа гарнитурата и уж спря сама, ама не съвсем) или някой беше предложил червен силикон, термоустойчив.
Като стегнеш единия нипел не го затягай на макс. Стегни другия яко на макс, аз ползвах метър дълго рамо. След това леко, много леко отхлаби първия и след това го напъни и него на макс. Също така, работата става неимоверно по-лесно, ако сте двама и единия е стъпил на радиатора.
Това е моят съвет, без претенция да съм авторитет. До момента имам два сглобени радиатора, единият, от които направих с течен тефлон по гарнитутата
Благодаря, ще пробвам по този начин. Утре ще работя и ако стане ще пиша.
hidrazin - майстор
нед ное 17, 2024 11:07 pmgujio написа:
Не оспорвам познанията на някои хора, които работят това, но нали се сещаш, че за добавяне на глидери на 2 радиатора ще ми вземат толкова пари, колкото за да ми направят радиаторите в цялата къща. Колкото по-малка е работата, толкова по-скъпо излиза. Да не говорим, че през лятото търсих ВиК майстор за нещо дребно - трима ми отказаха. Четвъртият дойде и си остави ръцете. В крайна сметка аз си го направих.
Та мисълта ми е истински майстор няма да дойде да свърши работа за 1 час или ако дойде, то ще ми вземе като за цял ден.
Уффф... Не ти оспорвам разсъжденията и познанията.
Просто такава е реалността в "демократична" БГ - повсеместна простотия и неграмотност.
В края на краищата - имаш клип, имаш и инструкция от djogobg.
И сега ако не успееш какво? Някой от форума да дойде да ти го направи ли?
P.S. Я се стегни и сглоби тъпите глидери. То полуграмотни общаци ги сглобяват...
Що не и ти?
MamaMy - майстор
Докато навиваш малко нипела на ръка все така ще тече. Нипела е 100% симетричен и ако не започне да се завива едновременно в двете половинки, като свърши едната резба от другата ще има останали недозавити витки. Ако малко осмислиш това което правиш, може и да ти се получи. Ако действаш без да влагаш мисъл и 100 инструкции да ти напишат все ще се дъниш.
  • 1
  • 2

Тема "сглобяване на глидери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: