• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте. Имам нужда от помощ при свързването на безжичен термостат за управлението на газов котел. В апартамента ми във Варна имам монтиран газов котел Bosch Gaz 3000 W, който се управлява от термостат Honeywell CM907. Термостата е монтиран на стената на хола и управлява котела спрямо температурата в тази стая. Тъй като наскоро ми се роди дете вече ми се налага котела да се контролира от температурата в детската стая, тъй като там трябва да е по-топло.
И тук възниква проблема - можех да взема още един термостат Honeywell и да го вържа паралелно със стария и в зависимост от нуждите да използвам единия или другия. Да но стария беше монтиран когато жилището се строеше и кабелите са скрити в пода и стените. И сега трябва да пусна един кабел от единия до другия термостат, който ще минава през коридора и ще се вижда (не много, ама знам че ще ме дразни). Нещо което не ме кефи като идея.
Приятел ми даде един безжичен термостат Salus 091FLRF, чийто приемник се вързва към котела, а предавателя можеш да си го носиш в която стая искаш и по температурата там да се контролира работата на котела. Да, ама не знам как точно да свържа приемника към котела. Обадих се на фирмата монтирала цялата инсталация (Зизи Зеленченко), но те казаха че не знаят как могат да го свържат (според мен не им се занимаваше).
И тук възниква въпроса - знаете ли фирма или майстор, който може да свърже безжичния термостат към котела или поне да ми каже кой кабел къде да закача? Естествено, че ще си платя за услугата, нищо даром не искам. Не съм с две леви ръце, но с такава техника досега не съм се занимавал и не ми се ще да прецакам нещо и да стоя на студено. Предварително благодаря на всички отзовали се.
Последна промяна от johny_x3m на чет яну 09, 2014 11:28 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
А не е ли гаранционен котела?
Вече не е. Но така или иначе с изпълнението на котела няма проблем, просто искам да добавя още един термостат, който ми дадоха почти без пари. Иначе безжичен на Honeywell струваше 300-400 лв. по спомен май.
Какво значи без пари? Боша предполагам е Газ 3000?
Безжичния термостат ми го даде приятел, на който му е излишен. Една почерпка ми струваше :-D Точно Gaz 3000 W е модела на котела.
Имаш ли му схемата на връзване? Майката трябва да има 2 двойки изводи, Не съм работил с такъв
Ето тук е показано как се свързва приемника http://www.youtube.com/watch?v=irrT8asotzo . Иначе в комплекта няма никаква схема на свързване. Проблема е, че не съм монтирал аз котела (моите технически познания са в друга насока)и не знам кой кабел от котела трябва да се включи към "майката". Иначе досега да съм го направил сам. Затова търся да си платя на някой и да свърши работата вместо мен. Или поне да ми покаже.
Един колега от форума ми подсказа как се свързва. Остава да го пробвам утре, че сега съм на работа и ще видим какво ще се получи.
Вчера свързах термостата, благодарности на колегата filmatoplo за помощта. Даже оставих стария термостат паралелно свързан - по този начин ако безжичния е изклюен мога да продължа да си контролирам котела от жичния термостат в хола. Естествено ми е ясно, че двата не трябва да са включени едновременно. Направи ми впечатление обаче, че безжичния термостат има доста голям лаг при промяна на температурата, напр. ако го преместя в стая с друга температура му трябват няколко минути, за да почне да отчита реалната температура. Точно затова и си оставих свързан стария термостат, за да не размъквам безжичния напред-назад.
нед яну 12, 2014 11:56 amjohny_x3m написа:
Вчера свързах термостата, благодарности на колегата filmatoplo за помощта. Даже оставих стария термостат паралелно свързан - по този начин ако безжичния е изклюен мога да продължа да си контролирам котела от жичния термостат в хола. Естествено ми е ясно, че двата не трябва да са включени едновременно. Направи ми впечатление обаче, че безжичния термостат има доста голям лаг при промяна на температурата, напр. ако го преместя в стая с друга температура му трябват няколко минути, за да почне да отчита реалната температура. Точно затова и си оставих свързан стария термостат, за да не размъквам безжичния напред-назад.
Здравейте! Аз съм със същия котел, но програматора ми е Милукс. Бихте ли ми казали как да го свържа към котела? Благодаря!
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на безжичен термостат към газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: