Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nelina_london - специалист
Предстои начинание соларна система за БГВ ,изчетох доста за соларите,но не открих нужната информация по свързване на солара с проточен бойлер.
Почти всички мнения и съвети са давани за системи,работещи с бойлери със серпентини,които зимата подгряват с котел или камина.
Тъй като отоплението ще се осъществява с климатици,зимата за БГВ ще се разчита изцяло на електрическата част на бойлера.Баните са 3 ,едната от които с вана +2 допълнителни мивки.
Скатът е чист юг,наклон на покрива 15 °.

Първия разгледан вариант бе термосифонка +трифазен проточен бойлер(предвиден е кабел с мощност за 18 KW бойлер)
Най-големия плюс на системата,че пестя място в пералното помещение ,както и опростената система.
Недостатъци :
визията на термосифонката,ограничен избор на проточни бойлери,работещи в комбинация със солар и най-големия недъг е нуждата от чест рестарт лятото,тъй като защитата на самия бойлер е определена до макс 70°,а се случвало често водата да е над тази температура.

Системата от втори вид е селективни панели сън систем +подов бойлер с една серпентина на същата фирма.
Визията на покрива изглежда по-добре,но естествено количеството вода е ограничено-200литра.
Този вариант по мое настояване бе редактиран с добавка проточен бойлер,след обемния.Лятото да съм си врътвала кранчето на проточния,а зимата да спирам обемния и да ползвам само проточния.

Има ли друг вариант с проточен бойлер,който изпускам?
нед яну 05, 2020 10:58 amnelina_london написа:
зимата да спирам обемния и да ползвам само проточния.

Има ли друг вариант с проточен бойлер,който изпускам?
Зимата не връткаш кранчето на обемния защото има слънчеви дни, в които сънчевият ще е достатъчен, а когато няма много слънце, 3 градуса да повиши Т на водата- работи, спестява и се изплаща. Трябва да е правилно подбран спрямо обема на бойлера.
И аз това попитах.Отговорът беше,че ще си следя електронния панел на солара в слънчевите дни и като видя 50 ° да си спирам проточния и да пускам обемния.Хубаво в Пловдив е слънчево,ама ...
В моите представи всички са навързани по веригата,но водата лятото може да не преминава през проточния.
От това,което ви обясниха се превръщам в оператор на кранче и губя точно тези минимални градуси за които говорите,г-н Трифонов.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед яну 05, 2020 10:58 amnelina_london написа:
Визията на покрива изглежда по-добре,но естествено количеството вода е ограничено-200литра.
Е как ще е ограничено - има бойлери по 300, 500, 1000л..., на които могат да слагат и мощни трифазни нагреватели (на 1000л съм слагал до 18кВт, толкова е позволено), така че водата пак става неограничена по количество. Без да се занимаваш с кранчета, използвайки всичкото слънце
bobivg - специалист
нед яну 05, 2020 11:36 amLazarGanev написа:
има бойлери по 300, 500, 1000л...
Тези са с лоша визия. :?
Тя става 1000л,но няма къде да го събера.Няма подпокривно пространство,само перално помещение.
Затова водещата ми мисъл бе с проточния,но
честия рестарт ме притеснява.
LazarGanev - "Велик майстор"
Колко е голямо това перално? 300л бойлер се събира над пералната, могат да се сложат 2. А пък 18квт проточен не подходяш за повече от една баня.
Последна промяна от LazarGanev на нед яну 05, 2020 11:45 am, променено общо 1 път.
шоп - майстор
нед яну 05, 2020 11:38 ambobivg написа:
нед яну 05, 2020 11:36 amLazarGanev написа:
има бойлери по 300, 500, 1000л...
Тези са с лоша визия. :?
Мен визията им ми харесва, но цената, особено на неръждаемите- :rolleyes:
шоп - майстор
нед яну 05, 2020 11:29 amnelina_london написа:
но водата лятото може да не преминава през проточния.
А какъв е проблема водата винаги да преминава през проточния?

Ако е под 38 гр проточния дозагрява, ако е над 38 гр проточния е просто паразит.

Тема "Термосифонка + проточен бойлер или селективен панел + бойлер със серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: