• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bugsbunni - специалист
Здравейте тъй като напоследък газовият котел взе да ми дава ядове, реших да го пенсионирам. А бе, направо го уволнявам. Та спрял съм се на два котела:
1, DeDietrich ZENA MS 24 MI FF
2, Bosch Gaz 7000W ZWC21-3 MFA23
Много се чудя, кой от двата да е. Мисля да докарам инсталацията до 13 - 14 kw.
Ще ви бъда благодарен, ако ме осветлите, кой е по-добрия вариант. Ще топли 100 м2 изолиран апартамент и ще подава проточно топла вода.
Освен всичко ще добавям и радиатори за да постигна мощността описана по-горе.
Спирам, защото аз се обърках, какво остава за вас. :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Не съм сигурен, че можеш да намериш Боша в наличност. Двата котела са конвенционални и според европейските директиви са забранени за внос у нас след септември 2015г. Поне Боша го няма при вносителя.
bugsbunni - специалист
Да разбирам ли, че само кондензните ще се внасят и продават за напред? Ок, дори така да е, кой от двата аналога е за предпочитане. Знам, че може би въпроса е малко лаишки, но всеки със знанията си.
1,Condens 2000W
ZWB24-1RE
2, De Dietrich Naneo EMC-M 24
Condens 2500W, Condens 3000W
bugsbunni - специалист
Довечера ще проверя и във Vaillant. Ще видя какво ще предложат хората там. Поне са ми комшии. Предполагам е добра марка. Не искам повече измишльотини като Riello или нещо подобно.
bugsbunni - специалист
Такаааааа! Днес отидох да се консултирам относно евентуална покупка на котел. Човека беше изключително любезен и ми обясни, като на човек, който не вдева много от тази материя. Голямата греда в случая е това, което каза Лазар за забраната да се монтират конвенционални котли. Яката идиотщина е, че трябва да се отвежда конденза някъде а котела ми е в хола, а там нямам канал. Какви са тези идиотщини в тая държава? Може да имат изисквания за ново строителство, но за заварено положение .........
Ами не, тези неща важеха за Европа оше като започна газификацията в Бг, просто при нас влязоха в сила по-късно. Колкото до отвеждането на конденза - може да стане и с тръба ф20 и не е задължително да се спазват наклони
bugsbunni - специалист
Обаче нещо ме гложди! Гледам една промоция на Bosch:
"Пакети конвенционален газов котел Bosch Gaz 3000W
с базов димоотвод, валидни до 23.12.2015 г"

Нали е забранено да се монтират??????
Нарочно не пиша имена на фирми, за да не се приеме за реклама.
Ще се обадя утре и ще проверя каква е историята.
Бяха струпани големи запаси, но промоцията беше до Коледа или до изчерпване на количествата. Е, изчерпаха се :wink:. Освен това моделът не е за хвалене.
bugsbunni - специалист
Цялата ми идея е да не се налага да прекарвам тръби из апартамента. За това искам най-обикновен котел, който да е все пак нещо добро. Тая тръба Ф20 през стената навън ли се извежда, или през апартамента, до някой сифон? Заради един котел, нямам желание да разбия апартамента.
  • 1
  • 2

Тема "Моля за съвет при покупка на котел!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: