• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
problemi - напреднал
Здравейте,

Искрено се надявам да получа помощ тук, тъй като от 2 месеца не мога да спя спокойно (буквално).

На кратко:

След дългогодишни мои мъки, топлофикация (бруната) смениха старата абонатна станция на блока (2 входа). Наистина парното е много по-силно, но за съжаление се появиха нов неочакван проблем: шум в радиаторите (2 различни щранга) и в самите щрангове. Няма тракане или течене, а едно постоянно "шшш" Радиаторите са алуминиеви на 3 години, аз съм на предпоследен етаж.

След подаден сигнал в топлофикация и бруната, след викане на майстори и след доста четене в интернет, се оказа, че при такъв проблем или има въздух в системата или помпата е прекалено силна за обекта. Въздух няма, така че съм сигурен, че новата помпа не е съобразена с това колко съседи са си спрели парното (повече от 1/3).

Разбира се топлофикация и бруната намалиха помпата на 1во ниво (от общо 3) и ме уверяват, че била от "модерните електрически", сама се нагаждала и нямало как да бъде прекалено силна.

След два месеца разправии, шумът в спалнята и хола ми е все така силен и не мога да спя.

Въпросът ми е: как трябва да се процедира от тук нататък? Има ли експертно лице, което да провери мощността на помпата и евентуално да се докаже, че е прекалено силна за блока ни?

Със сигурност няма да спра докато не се реши този проблем, ако трябва ще подам сигнал до телевизията, КЗП и дори в съда.

Благодаря Ви предварително за отделеното време.
kozl - майстор
Мноо си се запалил. Намали темпото защото аз не вервам, КЗП и съда да ти решат проблема.По-вероятно ще си усложниш ситуацията.
Я снимай радиаторите. Да видим какви са, как са свързани към щранговете и други технически особености и може би ще получиш съвети за намаляване на шума.
И наши радиаотори шумат, точно "ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш-ш" и причината при нас е в термо клапаните, ама сме свикнали.
silent - майстор
Спираш си вечер радиатора в спалнята и спиш....на студено се спи по-добре...а и мисля че като спиш на студено малко ще се поуспокоиш....другите вариянти със смяна на радиаторите и вентилите са с неизвестен краен резултат....свиквай...
Antonii - майстор
Че проблема може би е в настройките на помпата, най вероятно е така.
Но помпата е съобразена за работа при 100% натоварване на абонатната станция и това, че някой си е спрял отоплението в сградата не е проблем на Топлофикация, а на етажната собственост.
Другия проблем е, че използвате алуминиеви радиатори, ако ползвахте стоманени панелни, то може би този проблем нямаше да го имате.
За това съвета на колегата по-горе, да си спирате радиатора в стаята е най-адекватен в случая.
bobivg - специалист
Имах същи проблем. Проблема е, че тези дето обслужват абонатната станция (пускат я на отопление) са страшно мързеливи и в голяма степен и неграмотни.
Въпреки, че помпата е електронна я оставят да работят в ръчен режим и по постоянна крива. Избират някоя от най-високите криви за да няма евентуално оплакване от липса на дебит в някой радиатор. Това, че шумят радиаторите и термо главите не могат да регулират правилно не е проблем за тях.
Накрая се принудих да си извадя ключ от абонатната и всяка есен след като пуснат парното минавам след тях за да настройвам помпата. От таблото на абонатната включвам управлението на помпата да е автоматично. На самата помпа съм свалил пдф инструкцията. Сменям режима на помпата да не работи по постоянна крива, а по-постоянно налягане. За всяка инсталация е необходимото различно налягане. Опитно съм установил, че при нас е достатъчен напор от 5м. Няма оплакване от съседите по последните етажи, че не топлят радиаторите, а аз от друга страна който съм на ниските етажи нямам шум. И те така всяка година повтарям упражнението.
problemi - напреднал
Благодаря за коментарите до тук.

Имам достъп до абонатната станция. Може ли да ми кажете какъв модел е вашата помпа и как точно се прехвърля режима? Ако може и да ми качите някъде опътването ще е най-добре. И как се сменя самият режим на работа? За самото ниво на помпата ли става въпрос или за налягането (2 отделни неща).

Благодаря предварително!

ПП. Проблемът е, че дори да си спра парното в спалнята, има остатъчен шум по тръбата от долните етажи, което ме навява на мисълта, че е от някой вентил...
Виж каква е помпата и пиши!
Колко апартамента обслужва активно тая помпа?
torbalan - Дървен философ
Започни с обезвъздушаване. Най-добре, ако е възможно от най-високата точка на инсталацията.
stoy@n - специалист
нед дек 29, 2019 2:27 pmproblemi написа:
Благодаря за коментарите до тук.

Имам достъп до абонатната станция. Може ли да ми кажете какъв модел е вашата помпа и как точно се прехвърля режима? Ако може и да ми качите някъде опътването ще е най-добре. И как се сменя самият режим на работа?.........
Явно си доста изнервен, което личи от начина на зададеният от теб въпрос :rolleyes: Ако искаш мога да ти дам инструкциите за моята помпа, но това едва ли ще ти помогне :mrgreen:
Дай модела на помпата която използвате, за да ти се даде едекватен съвет :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
нед дек 29, 2019 2:27 pmproblemi написа:
ПП. Проблемът е, че дори да си спра парното в спалнята, има остатъчен шум по тръбата от долните етажи, което ме навява на мисълта, че е от някой вентил...
А бе проблеми, ти да не би да имаш други проблеми? Шум в ушите?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Шум в радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: