Най - вълнуващия въпрос зимно време.
monkata200 - напреднал
Здравейте, предстои ми купуване на пелетен котел за отопление на къща на два етажа около 160кв.м. без изолация, със пвц дограма.Имам вече изградена парна инсталация от 7 панелни радиатора,две лири и два бойлера 80л и 120л. В момента се отоплявам със сръбска печка с водна риза 20 киловата и се справя добре, предполагам че и котела ще трябва да е 20 киловата. Насочил съм се към котел Pelletherm marathon, но след доста изчетено във форума гледам че много хвалят и Грейко.Някой може ли да направи реална съпоставка между двата котела? Това че Грейкото гори агро пелети за мен не е важно,защото няма от къде да купувам такива.
LazarGanev - "Велик майстор"
Основната разлика е в пелетите, но разликата се усеща не само при агропелети, но и при калпави дървесни, с високо пепелно съдържание, а то бъка с такива и никога не знае човек какво купува. Друга по-несъществена разлика е модулацията - при Грейко е до 25%, а при другия е до 50%. Иначе GP-то е също сигурна горелка и няма да те предаде, ако и даваш това, което иска - капризна е
monkata200 - напреднал
Благодаря за отговора.
Относно моделите маратон и лонг тайм, единия е с прегради,а другия с димогарни тръби без турбулатори, макар и по-стар като модел този с преградите май ми допада повечв като конструкция,а по паспорт му дават около 30 градуса по-ниска температура на димните газове от на този с димогарните тръби, от това изхождам че маратона макар и по-нов с тези тръби без турбулатори е с по-ниско КПД. От друга страна маратона е с тубусната горелка, в която виждам повече предимства пред V-то поколение.Ако производителя предлага лонг тайма със тубусната горелка мисля че е най-добрия вариант, но има едно НО, при маратона струята от тубуса бие в една ламарина, а при лонг тайма ще бъде дирекно в ризата. Някой пробвал ли е тази комбинация и има ли наблюдения?
Извинявам се за дългия пост.

Тема "Съпоставяне на пелетни котли Грейко и Пелетерм Маратон" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: