Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте имам питане относно киловатите на камината (по-точноза водната риза). Та въпроса ми е има ли някакъв шанс да разбера мощността за да знам каква помпа да си купя. Камината си е старичка (минимум на 10 ако не и 15 годинки). Нямам никакви документи за нея, а камината е правена докато все още беше жив дядо ми, но така и не разбрах кой я е правил и дори от къде е закупена. Няма никакви инициали по нея та да се ориентирам. Качвам две снимки ако някой може да помогне ще съм му много ама много благодарен. :)

Прикачен файл

IMG_20200608_165149.jpg

Прикачен файл

IMG_20200608_165207.jpg
burkov - специалист
За да изберете помпа, трябва да знаем каква е цялата инсталация.
Радиатори, лири, конвектори, бойлер, етажи...
Ако няма да захранва подово- 25-40. Най обикновена помпичка.
А, и конвектори, както рече колегата преди мене.
Мисля да отоплявам 3 стаи + една малка кухничка и може би една лира. Радиаторите са от старите чугунени, но трябва да видя колко на брой са ребрата.
Малко съм индианец в тази тема, но да попитам. Има ли вероятност тази помпа 25-40 (предполагам че говорите за grundfos помпа) да дойде малка?
пон юни 08, 2020 8:54 pmZavaros написа:
Малко съм индианец в тази тема, но да попитам. Има ли вероятност тази помпа 25-40 (предполагам че говорите за grundfos помпа) да дойде малка?
Индианец си. Не само. Не.
Написано така, не означава, че не те уважавам.
Просто така ми дойде. Инак, откровен съм.
Има си някакви сметки, ама не та упреквам, че не си ги търсил. Се пак, имаш само 5 точки. Като монтираш помпичката, тури я на 1но!
....офффф, тури и филтър до помпата, а те (помпата и филтъра) да са между два крана! След първоначално превъртане на отоплителните води, почисти мрежичката!
янко - специалист
Аз съм с прити 18+4 и помпа грундфос,не помня точно каква,но на 1 е около 20 вата,и я държа само на 1,ако жената нахака камината я включвам за кратко на 2,3 не съм използвал.Имам 2 тенекиени радиатора 1100/600,и един ал.10 ребра на 600 и лира,бойлера го топля на ток
naster - майстор
Единствен ориентир би могъл да ми бъде диаметърът на димоотвода. Гледам примерни модели на един производител с водна риза ф160-15кВата, 25кВата ф200. Дано е от помощ.
вт юни 09, 2020 10:47 amnaster написа:
Единствен ориентир би могъл да ми бъде диаметърът на димоотвода. Гледам примерни модели на един производител с водна риза ф160-15кВата, 25кВата ф200. Дано е от помощ.
Фи-то при мен е 180
andy_forresite - майстор
Мощността може да се определи приблизително с изчисляване площта на водната риза, която участва в топлообмена. Получената площ по 10 дава ориентировъчно киловатите топлинна мощност към водната част. 1 кв м - 10 kw.
Имаш три правоъгълника в П-образна форма - дължина по височина на всеки и си ти.
На вид изглежда предостатъчно силна за твоите цели, но колко точно топлина ще произведе зависи от този, който ще слага дървата :)

Тема "Помощ за камина със водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: