Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikigada - специалист
Здравейте някой може ли да ми каже какви са нормите за изчисление на необходимата мощност за отопление на дадена стая? Мощността на котела как се определя - като сбор от мощностите от всички радиатори, лири, бойлери и т.н. или се прибавя и запас? Днес ходих в поне 4-5 фирми които предлагат котли и радиатори и получих 4-5 различни отговора. Нормите варираха от 50 до 75 вата на кубик отопляема площ ( в моя случай при площ 190м2 и височина средно 2.6м разликата е около 15квт. в единия случаи излиза 25квт. котел в другия 40квт.) а за котела на едно място казаха само сбор от мощностите на друго със 20-30% запас и т. н. Знам че това е стар метод на изчисление и има нови с отчитане на загуби на топлина и т.н. но ако някой ми помогне ще съм ви благодарен!

Благодаря!
LazarGanev - "Велик майстор"
Правилно са ти отговорили, такива са нормите за кубик, ама има "различни кубици" :) ! Ако "твоите кубици" са без изолация и с калпава дограма. ще избереш горната граница(75 Вт), ако са добре изолирани и с хубава дограма избираш долната граница, и така! Освен това зависи как ще се ползва системата - ако ще се ползва нонстоп - може да намалиш, ако ще има много ON/OFF, трябва да завишиш мощността. Има и други фактори, които може да се отчитат, ама колкото повече смяташ, по-криво излиза :) ! Успех!
nikigada - специалист
Благодаря за отговора ако правилно съм разбрал ако системата се потдържа запалена постоянно избирам котел със мощност сума от мощностите на радиаторите ака ще има много вкл.изкл. избирам котел с завишена мощност? Така ли е?

Благодаря!
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз говоря за изчисление на мощностите на радиаторите. Котела се избира по-голям - иначе трябва винаги да работи на пълна мощност.
ra4o - специалист
Примерно, с колко по-голям?
ironlady - модератор
Примерно с 10% запас :wink:
Palawnik - специалист
Запаса е следващия котел ;).
Ако си инсталирал радиатори, лири, бойлери и т.н. с обща мощност 8-9 kW вземаш следващия 10-11 кW. Ако са 26-28 kW търсиш 28-30 и т.н. Идеята е колкото вкараш в системата с котела толкова трябва да изкараш с радиатори + загубите в тръбите. Няма смисъл да се презапасяваш. Ако прескочиш (вместо 10кв. вземеш 16 кв.) има опасност водата в него често да завира.
ra4o - специалист
Брей, налучкал съм го. :wink:
ironlady - модератор
ra4o написа:
Брей, налучкал съм го. :wink:
Без да искаш :wink: ...понякога стават чудеса :wink: :-D
volokin - помощник
Макар и не толкова ефективно да е отоплението на ГАЗ то на някои сайтове има и полезно инфо :-)) http://www.yambolgas.com/index.php?mPath=99

Тема "Норми за изчисляване на радиатори за отопление!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: