• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
burd - специалист
Здравейте и не ме убивайки, моля.
След 3г мъки и неволи стигнах вилата да е ползваема. 60-70кв е.
Подово и радиатори, още не сложени на схемата 100 вата на кубик с идеята да е ниско температурно. Къщата вече лапа кеш на едро- 2 бона банята, няма настилки. Цирк.
Сега ме чака източване на бойлер, вик , зазимяване на тоалетна чиния( казаха ми да слагам сол яко).
Говорих с един френд. Грее се с колело на ток, трифазно , 100тина квадратни метра за към 2-250лв на месец.
Газ няма, няма и да има поне още 15г.
Като го смятам- 5 бона котел и арматура, 3т пелети 1500лв ... това да прави 250лв за 9м са 2 бона, а ще се ползва на 30гр или от сорта да не мръзне.
Тп земя вода и панели на покрива са замислени, за по натам, 15г плюс.
Мнения? Това кюмбе е 700лв..
nork - специалист
Ами не си го причинявай накратко......
Казвам ти го от опит преди 15на години, като всичко си беше налично в него апартамент. По спомен котела беше 6/10кв и радиатори, като пробата за 2 месеца ми излезе през носа.
За тоалетната изтегли водата с бутилка :wink: Дори и да остане малко вода няма каква беля да направи.
:partyman:
brum - майстор
Не е за котела, ама за зазимяването на тоалетната - изпразваш я и няма драма.

Моята беше външна в една вилна зона на 1000 метра надморска височина (до Самоков). Само така оцеляваше. А относно изпразването - маркуч, Ф4-5-6-7-8 милиметра, пълниш го с вода и затапваш единият край. Другият го топваш в тоалетната, а запушеният го слагаш ниско долу до сифона. Стават скачени съдове. Същото е и със засмукване, ама предпочитам да засмуча нафта отколкото водата от тоалетната...
burd - специалист
Кажете за котлето. Тоалетната е лесна.
Сериозно се замислям, само допроуча. Идеята е, че сега, януари, ако е готино времето трябва наново и свие ли студ пак.
Нещата не опират до едната тоалетна.
Ще търся такъв, дето или да го карам на 30гр докато ме няма или да се пуска на около нулата . Другото е, ако отидем там.
Пък като му дойде времето ще се сменява. 10г плюс. Главно ме интересуват други с такова нещо.
шоп - майстор
нед окт 11, 2020 11:40 pmburd написа:
Главно ме интересуват други с такова нещо.
Ми не останаха много ползватели:-)
pechkata - специалист
Вържи си бойлера като котел - със кран като котел и със кран като бойлер смятам че има такъв на вилата...
За 30 градуса ще смогне - но за повече зор...
Месец преди за вържа котела, ползвах буфера на ток, както предлага Печката.
500л с 2 киловата нагревател, есенно време достигаше 40 градуса. Като зазими яката, набързо вързах котела, че и радиатори не бях накичил навсякъде.
За това време нави доста на електромера.
zz_stefanov - майстор
За гнусливите, тоалетната може да се изпразни със стирка, но солта върши работа. Намерете обаче начин след това да я затворите за да не мирише от канализацията/шахтата(предполагам).

По голям проблем е ако искате да ползвате къщата през викендите и през зимата.
Направо да ти кажа, че такива отоплителни системи (водно подово, радиатори... ) за вила в която не се живее непрекъснато ми идват в повече. Стига ми грижата за водопровода. В малка къщичка от 60кв.м. за сега източвам водата на тръбите на студената стена, може да оставя включен бойлера. Оставям в баня и кухня по една вентилаторна печка настроена така, че да не замръзва. Разхода става двоен. Остава обаче риска от спиране на електрозахранването.
burd - специалист
Вярно няма ползватели това чудо...
То всичко хубаво със зазимяването, ама после, на готино време не може да се ходи , а нали това й е идеята.
Уф, ни знам, но ако не изпростея насред сезона ще мисля нещо за следващия.
  • 1
  • 2

Тема "Котел на ток?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: