Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички!
Четох доста във форума по темата и свалям шапка на многото, истински специалисти по темата!
Искам да ви помоля за помощ, при избор на мощност на котел и съответно марка.
Ще се отоплява къща на 3 етажа 60/75/75кв.м. без изолация, с 5 камерна дограма и троен стъклопакет / бяло/бяло/4 сезона/.
Къщата се намира в с. Драгичево.
Отопляеми стаи:
Външни стени /тухла четворка с пръскана мазилка отвън и шпакловка отвътре/ - 82м2
Вътрешни стени граничещи с неотопляеми помещения /тухла четворка с шпакловки/- 55,5м2
Прозорци - 26,5м2
Под - Плоча партер+дъбов паркет - 24м2 + Плоча партер+10см армирана замаска 9,5м2
Таван - гредоред+дървена обшивка-40м2
Отопляеми коридори и стълбище:
Външни стени - 40м2
Вътрешни стени граничещи с неотопляеми помещения - 20м2
Прозорци - 2,4м2
Врати - 5,7м2 /блиндирани външни/
Под - Плоча партер+гранитогрес - 8м2 + Бетон+мозайка над неотопляемо помещение -8кв
Таван - Гредоред+дървена обшивка - 12,5м2
Бани- външна северна стена 3м2 + 0,5м2 прозорец х 2бр бани. Другите стени граничат с отопляеми помещения.

Направена е инсталация, с панелни радиатори Feroli
По стаите :
3бр 60/160см
3бр 60/140см
1бр 60/100см
1бр алуминиев с 8 глитера
В коридори и стълбище
2бр 40/60см
2бр 60/80см
В баните
2бр лири - още не са закупени /баните са по 3,5м2/и ще съм благодарна, ако ме ориентирате колко да са големи.
До колкото четох и разбрах, системата е преоразмерена, но бих искала и вашето мнение. Тя е смятана на кубични метри /така смятаха и за котел и искаха да ми сложат 40кВ ако сложа 300л бойлер с две серпентини, или 35кВ, ако е 200л с една серпентина/
На пролет смятаме да слагаме и слънчев колектор, за това искам да помоля, да ми помогнете и в избора на бойлер. Като големина, ще ни устрои 200л.

Надявам се, информацията да е достатъчно изчерпателна. :)
GREYKO EXPERT 20, 300л. стоящ бойлер с 2 серпентини.
Бойлер с 2 серпентини, за да се върже едната към колектора, а другата към котлето ли?
А Грейко, заради всеядната горелка?
съб окт 03, 2020 7:14 pmVioleta VT написа:
Бойлер с 2 серпентини, за да се върже едната към колектора, а другата към котлето ли?
А Грейко, заради всеядната горелка?
Следващият Март, най късно, връзвате един колектор Висман на долната серпентина. Котлето се връзва на горната. Ако не стига топлата вода, през лятото, добавяте още един. Ползвам два такива, но за 500л бойлер, като имам излишък от топла вода. Просто малко сме ползвателите. Предполагам, че ще ползвате 3 семейства, та затова може да имате нужда от по голяма колекторна площ. Затова и предлагам такъв обем бойлер. Имам наблюдения над къща 3 етажа, 200л бойлер, два колектора. Топлата вода не им стига, понеже бойлерът е с малък обем и не могат да натоварят колекторите оптимално.
Грейко, защото ще горите значително по евтино гориво.
Ползвателите сме трима възрастни и едно дете. 300 литра ще ни е пре достатъчно.

Другият ми въпрос е, дали да слагаме буферен съд?
съб окт 03, 2020 8:58 pmVioleta VT написа:
Ползвателите сме трима възрастни и едно дете. 300 литра ще ни е пре достатъчно.

Другият ми въпрос е, дали да слагаме буферен съд?
.
Не, при положение, че котлето е с правилно подбрана мощност.
Какво ще ги правите трите етажа, през зимата, пък и не само?
Предполагам двама възрастни и дете, на единият етаж и един по възрастен, на другият? Или детето е по голямко? Вие си знаете. Ние, двама възрастни, се разпростираме на стотина квадрата, което си е разточителство, при положение, че четиридесет са ни достатъчни.
Предложих 20 киловата. Ако решите да приемете другите предложения, би било добре да се ползва буферен съд. Това оскъпява излишно отоплителната инсталация.
Бихте ли ми казал повече, за отоплението със слънчогледови пелети и Грейко?
kalin72 - майстор
Аз съм в Брезник, имам Грейко 20 горелка, която гори слънчогледови пелети.
Освен повечето пепел, няма други недастатъци.
нед окт 04, 2020 11:44 amkalin72 написа:
Аз съм в Брезник, имам Грейко 20 горелка, която гори слънчогледови пелети.
Освен повечето пепел, няма други недастатъци.
А какви дървесни използвате с Грейко и има ли плюсове и минуси?
kalin72 - майстор
Вече не използвам дървесни, защото ми е скъпо, 220 срещу 350 лв. Инак гори всякакви.

Тема "Помощ за избор на пелетно котле и бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: