Здравейте на всички!
Четох доста във форума по темата и свалям шапка на многото, истински специалисти по темата!
Искам да ви помоля за помощ, при избор на мощност на котел и съответно марка.
Ще се отоплява къща на 3 етажа 60/75/75кв.м. без изолация, с 5 камерна дограма и троен стъклопакет / бяло/бяло/4 сезона/.
Къщата се намира в с. Драгичево.
Отопляеми стаи:
Външни стени /тухла четворка с пръскана мазилка отвън и шпакловка отвътре/ - 82м2
Вътрешни стени граничещи с неотопляеми помещения /тухла четворка с шпакловки/- 55,5м2
Прозорци - 26,5м2
Под - Плоча партер+дъбов паркет - 24м2 + Плоча партер+10см армирана замаска 9,5м2
Таван - гредоред+дървена обшивка-40м2
Отопляеми коридори и стълбище:
Външни стени - 40м2
Вътрешни стени граничещи с неотопляеми помещения - 20м2
Прозорци - 2,4м2
Врати - 5,7м2 /блиндирани външни/
Под - Плоча партер+гранитогрес - 8м2 + Бетон+мозайка над неотопляемо помещение -8кв
Таван - Гредоред+дървена обшивка - 12,5м2
Бани- външна северна стена 3м2 + 0,5м2 прозорец х 2бр бани. Другите стени граничат с отопляеми помещения.
Направена е инсталация, с панелни радиатори Feroli
По стаите :
3бр 60/160см
3бр 60/140см
1бр 60/100см
1бр алуминиев с 8 глитера
В коридори и стълбище
2бр 40/60см
2бр 60/80см
В баните
2бр лири - още не са закупени /баните са по 3,5м2/и ще съм благодарна, ако ме ориентирате колко да са големи.
До колкото четох и разбрах, системата е преоразмерена, но бих искала и вашето мнение. Тя е смятана на кубични метри /така смятаха и за котел и искаха да ми сложат 40кВ ако сложа 300л бойлер с две серпентини, или 35кВ, ако е 200л с една серпентина/
На пролет смятаме да слагаме и слънчев колектор, за това искам да помоля, да ми помогнете и в избора на бойлер. Като големина, ще ни устрои 200л.
Надявам се, информацията да е достатъчно изчерпателна.
Четох доста във форума по темата и свалям шапка на многото, истински специалисти по темата!
Искам да ви помоля за помощ, при избор на мощност на котел и съответно марка.
Ще се отоплява къща на 3 етажа 60/75/75кв.м. без изолация, с 5 камерна дограма и троен стъклопакет / бяло/бяло/4 сезона/.
Къщата се намира в с. Драгичево.
Отопляеми стаи:
Външни стени /тухла четворка с пръскана мазилка отвън и шпакловка отвътре/ - 82м2
Вътрешни стени граничещи с неотопляеми помещения /тухла четворка с шпакловки/- 55,5м2
Прозорци - 26,5м2
Под - Плоча партер+дъбов паркет - 24м2 + Плоча партер+10см армирана замаска 9,5м2
Таван - гредоред+дървена обшивка-40м2
Отопляеми коридори и стълбище:
Външни стени - 40м2
Вътрешни стени граничещи с неотопляеми помещения - 20м2
Прозорци - 2,4м2
Врати - 5,7м2 /блиндирани външни/
Под - Плоча партер+гранитогрес - 8м2 + Бетон+мозайка над неотопляемо помещение -8кв
Таван - Гредоред+дървена обшивка - 12,5м2
Бани- външна северна стена 3м2 + 0,5м2 прозорец х 2бр бани. Другите стени граничат с отопляеми помещения.
Направена е инсталация, с панелни радиатори Feroli
По стаите :
3бр 60/160см
3бр 60/140см
1бр 60/100см
1бр алуминиев с 8 глитера
В коридори и стълбище
2бр 40/60см
2бр 60/80см
В баните
2бр лири - още не са закупени /баните са по 3,5м2/и ще съм благодарна, ако ме ориентирате колко да са големи.
До колкото четох и разбрах, системата е преоразмерена, но бих искала и вашето мнение. Тя е смятана на кубични метри /така смятаха и за котел и искаха да ми сложат 40кВ ако сложа 300л бойлер с две серпентини, или 35кВ, ако е 200л с една серпентина/
На пролет смятаме да слагаме и слънчев колектор, за това искам да помоля, да ми помогнете и в избора на бойлер. Като големина, ще ни устрои 200л.
Надявам се, информацията да е достатъчно изчерпателна.