Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Phantomrider - помощник
Здравейте,
След доста ровене тук и в мрежата не мога да открия информация за това дали би било проблем розетката на комина да не е на "стандартното място", а да бъде по-надолу, с цел по-малко къртене и самите кюнци да са по-скрити (а и пътя до коминa да се скъси). В моя конкретен случай става дума за триетажна къща (последният е просто таванско с малка стаичка в центъра). Пелетната камина (Greyko) ще бъде разположена на първия етаж. Тъй като разположението на розетката в момента не ме устройва - имаше 2 стаи, които вече са съединени - самото разположение на камината не позволява да е точно под нея (четох тук, че трябва да се внимава да не са прекалено големи завоите). Решили сме да я монтираме до самата ревизионна вратичка, там няма да стърчи и ще е по-прибрана самата каминка. (прилагам снимка на комина, нека не коментираме засега колко е "прав" :mrgreen: )

Изображение

Въпросът ми е - би ли било проблем ако вратичката се премахне и на нейно място се монтира новата розетка (а старата се запуши)? :? Коминът няма да се използва от други отоплителни тела, а само от тази пелетна камина.
morfei1 - специалист
пет окт 23, 2020 11:17 amPhantomrider написа:
Решили сме да я монтираме до самата ревизионна вратичка, там няма да стърчи и ще е по-прибрана самата каминка.

Въпросът ми е - би ли било проблем ако вратичката се премахне и на нейно място се монтира новата розетка (а старата се запуши)? :? Коминът няма да се използва от други отоплителни тела, а само от тази пелетна камина.
Има ли от къде другаде да си обслужваш комина в случай на запушване?

Тук - КЛИК
На страница 8 и 9 е описано как трябва да бъде монтирана
Последна промяна от morfei1 на пет окт 23, 2020 2:54 pm, променено общо 2 пъти.
Phantomrider - помощник
Не, на конкретния комин само тази вратичка е. Нооо с пелетните камини нали по принцип почти няма проблеми със саждите? Обмислях директно през розетката с прахосмукачката за пепел да засмуквам например в края/началото на всеки отоплителен сезон. :?

Иии да, видях и на моята брошурка схемите и именно заради първата схема (където е дадено зад самата камина връзката) се замислих дали не може да е по-ниско (пък и за по-лесно да не пробивам нов отвор, а да използвам вратичката). В апартамента, в който живях преди, изобщо комините нямаха вратички, та сметнах, че може да мина и без нея, особено с пелетно съоръжение.
Svetoslavoff1 - майстор
В апартаментите ревизиите не са на всеки етаж, затова може би не си видял. Компромисното решение - розетка на подходяща височина над ревизията не те ли устройва? Ревизията обикновено е ниско и изхода за дима на камината не се ли пада над нея?
Димитър Димов - специалист
Това не е ли двоен комин?Нещо много е правоъгълен или е такава формата и на отвора вътре.
Фантоме, защо опитваш да си усложниш живота в бъдеше? Защо не го направиш като хората и да си гарантираш спокойствие, вместо спестените усилия сега?
viewtopic.php?p=1044358#p1044358
Нямало проблеми с пелетните камини?!!
А за запалени гофрета да си чел? Или не стигна дотам? От гофрето (димоход, кюнци) до комина е една Астика само.
Съвсем доброжелателно и без сърдити, моля!
шоп - майстор
пет окт 23, 2020 5:51 pmPhantomrider написа:
Нооо с пелетните камини нали по принцип почти няма проблеми със саждите?
То и при нафтовите котли си има сажди, а да не говорим за котли изгарящи твърдо гориво:-)

Ако искате изхода на фукса на камината да се заусти в комина без колена то си избийте нова ревизия на комина на нивото на пода.
Може да се наложи след 2-3 или след 5 години да се отвори за почистване, но ще се наложи:-)
Phantomrider - помощник
Не мога да кажа за комина дали е двоен, но сигурно ще да е - реално и от другата страна има розетка, тъй като бяха 2 стаи. Предполагам, че ще е разделен на две, светих и от двете розетки (че и през вратичката), но не видях да свети от другите отвори.. Не съм сигурен по какъв начин се съединяват, но от другата страна вратичка няма. :?
Иначе на мен идеята ми беше просто да избегна къртенето, а само да замажа излишните розетки. Но ще приема на всички ви съвета да дупна една нова дупка за розетката и да сменя вратичката (че миналата зима като духаше почваше малко да скърца и да се открехва като от филм на ужасите).
пет окт 23, 2020 6:32 pmТрифон П.Трифонов написа:
А за запалени гофрета да си чел? Или не стигна дотам? От гофрето (димоход, кюнци) до комина е една Астика само.
Всъщност четох точно в този форум и останах с впечатлението, че пътя на кюнците (без значение дали са гофре или не) е желателно да е максимално къс (заедно с това да няма много ъгли), именно заради възможността да се подпалят. Нооо може и аз да съм в грешка. И не, няма шанс да се разсърдя на коментарите ви, та нали затова пиша тук - да ме поучавате :-D
Phantomrider - помощник
пет окт 23, 2020 6:00 pmSvetoslavoff1 написа:
В апартаментите ревизиите не са на всеки етаж, затова може би не си видял. Компромисното решение - розетка на подходяща височина над ревизията не те ли устройва? Ревизията обикновено е ниско и изхода за дима на камината не се ли пада над нея?
Мда, може би нещо такова ще направя - нова дупка над вратичката, поне ще е ф80, та няма да е много голяма. Ииии не, всъщност вратичката е може би два пъти височината на димоотвода.
пет окт 23, 2020 9:22 pmPhantomrider написа:
...почваше малко да скърца и да се открехва като от филм на ужасите)...
:-D
Харесвам старите "аудио" къщи.
Най добре е да дупнеш комина. Като го гледам, на снимката, двоен ми се чини да е.
А още по добре е, първо да се убедиш как е устроен коминът на вашата сграда, преди да предприемеш.......несвойствени действия.
Накратко- там където дупчиш, нека има ревизия някъде надолу, защото все някога това пространство ще се запълни. Подпали ли се- всичката вода ще е в твоята част на къщата. По добре е да ми повярваш.

В апартаментите(!!!) ревизиите обикновено са в мазетата. Добре е да няма лично творчество, по комините, щото страданието е реципрочно на некомпетентната намеса.

Тема "Разположение на нова розетка за пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: